Jeugdzorg in Zeeland in het geding

images-1Veel gemeenten kunnen nog geen afspraken maken met aanbieders van jeugdzorg omdat er nog te veel onduidelijkheden zijn. Vooral over het budget dat de regering beschikbaar stelt aan de zorgregio’s, zijn nog veel vragen, meldt het NOS-journaal.

Dit stelt overigens de Transitiecommissie Stelselherziening Jeugd (TSJ) in het eindrapport over de voorstellen voor de 41 jeugdzorgregio’s. Van een betrouwbare overdracht van de jeugdzorg naar de gemeenten kan nu nog geen sprake zijn, zegt de commissie.

De situatie in Zeeland is helemaal zorgwekkend, want zijn in de meeste regio’s wel stappen gezet om die transitie mogelijk te maken, in Zeeland is er hoegenaamd niets zinnigs gebeurt, hobbelen we achter de feiten aan en dreigt – zoals vaker – rampspoed.
De TSJ is meer dan duidelijk.

“In Zeeland is de continuïteit van zorg op dit moment niet geborgd. De eenjarige afspraak in het RTA was het maximaal haalbare waar de gemeenten voor 31 oktober 2013 mee konden instemmen. Zorgaanbieders en provincie pleiten voor meerjarige afspraken. Participatie van de aanbieders en huidige financiers bij de concretisering van het RTA is nog onvoldoende. De TSJ vraagt zich sterk af of op het moment dat duidelijkheid over het budget is gegeven tijdig afspraken kunnen worden gemaakt over de continuïteit van de zorg en de zorginfrastructuur. Inmiddels heeft de regio stappen gezet om het proces bestuurlijk te ondersteunen. Hoewel de TSJ benadrukt dat deze regio ook moet investeren in de samenwerking met aanbieders, wordt deze stap door de TSJ verwelkomd. Deze beweging moet leiden tot het vertrouwen dat deze regio concrete afspraken met aanbieders over zorgcontinuïteit weet te maken.”

Op het abdijplein is het rustig.
Wat bladeren dwarrelen rond.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , . Bookmark de permalink.

2 reacties op Jeugdzorg in Zeeland in het geding

 1. Michiel Groeneveld schreef:

  “Zorgaanbieders en provincie pleiten voor meerjarige afspraken”.

  Wie verschaft er tegenwoordig nog meerjarige werkgelegenheidsafspraken als je het zelf moet betalen? De provincie bepaalt hier niet (meer), betaalt ook niet (meer), dus die is een onverplicht – want gratis – voorstander. Maar de gemeenten willen nu toch echt even de handen vrij houden, omdat je niet moet uitsluiten dat de jeugdzorg hier of daar wat goedkoper zou kunnen worden geregeld.

  Dat is het èchte geding. En zorgwekkend is de hardnekkigheid waarmee de provincie via de publieke opinie de gevestigde orde verdedigt.

  • van Gremberghe schreef:

   Dat geding, waar je op doelt, dat geneuzel over de centen, speelt natuurlijk al langer.
   Punt is dat die overdracht er hoe dan ook komt en de jeugd(zorg) nu straks de dupe gaat worden van dat gedoe.
   Overigens komt dit stuk, waaruit ik citeer, van een commissie ter raad en daad.

Reacties zijn gesloten.