Het kan allemaal niet, maar het gebeurt

Unknown-3Het is toch werkelijk een gotspe dat in het buitenland frauderende banken beboet worden en dan vervolgens in Nederland die boetes kunnen aftrekken van de belasting. Dit zijn de berichten die de mensen in dit tijdsgewricht juist willen horen. Alsof het politieke bestel, de economische grootheden en de banken gezamenlijk uit zijn op een totale ontwrichting van de samenleving, uit zijn op de grote chaos, werken aan een gigantische maatschappelijke oprisping die ze dan -naar believen- zullen neerslaan, wie weet met geweld. Het lijkt wel of de Weimar-Republiek van ooit in moderne vorm internationaal gangbaar wordt opwarmertje voor een tijdperk van staatsdominantie en terreur. In Rusland loopt Poetin inmiddels te paraderen als een nieuw vadertje Stalin (net zo klein overigens en met dezelfde voorliefde voor badplaats Sotchi), in de VS laat een Amerikaanse president, die veel beloofde maar toch op heden weinig heeft waargemaakt, hele volksstammen in binnen-en buitenland bespioneren zogenaamd voor de veiligheid der VS. En er zijn er meer van dat slag.

In Nederland hebben we hooguit wat hooghartige bestuurders, die ons aanraden om het geld te laten rollen, auto’s te kopen en meer van zulks, maar en passant niets beters kunnen verzinnen dan de crisis volledig door het volk te laten betalen. De krant van Wakker Nederland besteedde vandaag veel aandacht – nog los van de frauderende banken en hun belastingteruggave – aan het Nederlandse belastingenklimaat.
Nederlanders betalen naast de inkomstenbelastingen maar liefst nog eens een kwart van hun besteedbaar inkomen aan allerlei landelijke, provinciale en gemeentelijke heffingen. De door de Telegraaf ingehuurde belastingexperts kwamen tot een waslijst van liefst zestien belastingen die de meeste Nederlanders voor de kiezen krijgen, nadat er over hun verdiende geld al inkomstenbelasting is betaald.
Vooral de btw, accijnzen op brandstof en de basispremie die Nederlanders betalen aan hun zorgverzekeraar hakken erin. Het CBS ziet deze basispremie als belasting.
Het wrange is dat de regering er de afgelopen jaren voor koos om haar begroting juist sluitend te krijgen via dit soort vrij onzichtbare belastingen. Zo werd in oktober 2012 de btw verhoogd van 19 naar 21 procent. En op 1 januari 2013 steeg de assurantiebelasting van 9,7 naar 21 procent.
En ja, als het aan het kabinet-Rutte ligt, worden in 2014 verschillende accijnzen en de waterbelasting verhoogd.

Op enige empathie met de gewone burgers die zuchten en kreunen (deels overigens mensen die altijd zuchten, maar goed) vallen de bewindslieden van Rutte niet te betrappen. Hoor die arrogante Dijsselbloem praten over het ontoereikende toezicht van de Nederlandse Bank op de banken in de Libor-affaire. “Ja, ze hadden wel een paar maandjes eerder in kunnen grijpen.”
Niks, de DNB heeft niet ingegrepen en nu kan de fiscus een groot deel van die 774 miljoen euro boete van de Rabo, grotendeels in het buitenland opgelegd (100 miljoen zat in een schikking met OM) gaan terugbetalen.
De banken lichten de burgers en ondernemers op en verhalen dan vervolgens de opgelegde boetes ook weer eens via de belastingbetaler. En staatssecretaris Weekers roept nu dat het eigenlijk niet kan.
Nee, het kan niet, maar het gebeurt.
Weekers doet net of het nieuw is, maar de voorbije jaren hebben zowel ING als ABN in de VS honderden miljoenen dollars boete kunnen betalen voor witwaspraktijken en valutahandel met Cuba. Who the f*!k cares, dat geld wordt toch weer via de belastingdienst de bankkluizen ingewerkt. Jaren geleden hadden er al regels kunnen zijn om dit soort misstanden te voorkomen. Maar een, als het kalf verdronken is, naait Den Haag gewoon het Volk.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

2 reacties op Het kan allemaal niet, maar het gebeurt

  1. Michiel Groeneveld schreef:

    Als een dure overheid er niet in slaagt om in de buurt van perfectie te komen, moeten we het misschien eens met wat minder overheid proberen….. Zou het veel verschil maken?

  2. Nou ja Michiel, als het blijft zoals het er nu aan toe gaat, praten we straks niet meer over een overheid van welke omvang dan ook maar stevenen we af op anarchie en vragen we ons af waarom het toch zo ver heeft moeten komen…
    Sommige dingen zijn niet meer te verkopen en vooral niet meer te tolereren!

Reacties zijn gesloten.