De laaggeletterde Klijnsma-klant en de toekomst

UnknownBeste Mensen. Ik bent een man van bijna 57 jaar jaar die ook laaggelettert is, omdat ik slecht kan lessen en schrijve. Dat kom omdat ik nooit lang naar school ben geween doordat ik vaak ziek was als jong kind en ook nog s thuis moes helpen in de zaak met oud ijzer die mijn vader had. Als volwassen man het ik mij redeluk kunnen redden als schoonmaker met veel werk voor een goed bedrijf dat door de krisus falliet ging en iedereen op straat kwam te staan. Ook ik. Toen moest ik een uitkering aanvrage en dat kon door een heleboel papieren in te vullen samen met een jobkoos van het UWV. Hij hielp mij daarbij en toen kreeg ik gelukkig ww.
Dat is nu voorbij en ik ben nu bij de bijstand.
Dat is niet leuk.
Ik solliciteer me in de ronte en krijg door de krisus tog geen baan, omdat ik geen papieren heb en ook nog eens last heb van me rug. Die door het vele werke kappot is geraakt.

Het aantal laaggeletterden onder 45-plussers stijgt onrustbarend. Dit zal over een jaar of vijf grote tekorten op de arbeidsmarkt tot gevolg hebben. Dat zeggen deskundigen op het gebied van taalvaardigheid naar aanleiding van de jongste cijfers over laaggeletterdheid in Nederland.
Ruim eenvijfde (21 procent) van de beroepsbevolking boven de 55 jaar is laaggeletterd, wat betekent dat ze alleen heel eenvoudige en korte teksten begrijpen. Hoewel Nederland internatonaal vergeleken relatief weinig laaggeletterden kent, is hun aandeel in de beroepsbevolking de afgelopen zeventien jaar gestegen van 9,4 naar 12 procent. ‘De overheid steekt te weinig geld in taalscholing voor volwassenen’, zegt Maurice de Greef, hoogleraar onderwijs aan lager opgeleiden aan de Vrije Universiteit Brussel.

Volkskrant, 13 november 2013

Ik zou graag aan de slag gaan, maar er is geen werk en met mijn rug zit niemand op mijn te wachten. Straks moet ik van de gemeente gaan werke voor mijn bijstand, omdat dat van het cabinnet moet. Dan sta ik zo in het plansoen en krijg dan natuurlijk nooit meer gewoon werk. Daarover is nie nagedacht denk ik.

“Gemeenten worden voortaan verplicht om een tegenprestatie te vragen aan mensen in de bijstand. Dat voornemen stond al in het regeerakkoord en staatssecretaris Klijnsma heeft het wetsvoorstel daarover nu naar de Tweede Kamer gestuurd.” NOS journaal 13/11

Nee, ze zeggen wel dat de krisus voorbij is bijna, maar voor mij, denk ik, gaat-ie pas beginne…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

2 reacties op De laaggeletterde Klijnsma-klant en de toekomst

  1. Stakker schreef:

    Stem op Wilders. Is ook geen goede optie, maar alles beter dan dit zootje klojo’s die alles naar de kloten hebben laten gaan en de crisis nog dieper maakten dan nodig was. Stem op Wilders, want die wil in elk geval van Europa af, die bodemloze put van graaiers en grabbelaars. Allee al het feit van dat telkens verhuizen van Straatsburg naar Brussel en terug, bewijst hoe het “establishment” er werkelijk in staat.

Reacties zijn gesloten.