Af van die verjaardagen…

imagesAls het aan het Verbond van Verzekeraars ligt kunnen we er beter mee ophouden. Stoppen, gelijk. Geen verjaardagen meer vieren, geen festiviteiten meer op de geboortedag, geen kinderpartijtjes meer. Gewoon stoppen met het vieren van verjaardagen. Want, zo weten de gezamenlijke verzekeraars inmiddels uit een gedegen analyse der statistieken, elke verjaardag een een rampzalige dag. De vloerbedekking wordt geruïneerd door gemorste drank en voedingswaren, de gordijnen gaan in de fik door kaarsen en meer van zulks, brillen en gebitten sneuvelen tijdens ruzies, kleren gaan kapot en relaties, maar alla, verjaren is rampspoed.

En de verzekeraars weten het zeker. Op verjaardagen doen polishouders veel vaker aangifte dan op gewone dagen. De gegevens van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek van het Verbond der Verzekeraars uit hun Centraal Informatie Systeem (CIS) even op een rijtje: ” Voor inboedel bijvoorbeeld registreerde het CIS de afgelopen vijf jaar een gemiddelde van bijna 210.000 claims per jaar – circa 570 per dag. Dat zou betekenen dat normaal gesproken gemiddeld 1,56 claims (570 claims gedeeld door 365 dagen) per dag van een jarige afkomstig zouden moeten zijn. Een nadere inventarisatie – waarbij is gekeken naar de verjaardagen van polishouders en de dag waarop zij schade rapporteren – leert echter dat dit gemiddelde in de praktijk op 2,2 schadeclaims ligt. Met andere woorden: verzekerden hebben 40 procent meer kans op inboedelschade op hun verjaardag dan op andere dagen. Voor aansprakelijkheidsschade en brandschade ligt de schadekans op verjaardagen ook hoger dan op andere dagen: respectievelijk 30 procent en 22 procent hoger.”

Een echte verklaring voor de verjaardagspiek heeft het Verbond niet. Nou ja, een aantal zaken zijn te beredeneren, maar niet meer dan dat. Het is op verjaardagen vaak druk in kleine, volle huiskamers, zo dat er makkelijk iets stuk kan gaan, gemorst wordt enzoverder. Ook wordt er nog wel eens wat gedronken en dat kan – als vuisten dan gaan jeuken – kwalijke gevolgen hebben voor huisraden en hulpstukken. Ja, want shit happens altijd.
Maar goed, de verjaardagschade heeft ook nog een positieve keerzijde. Bij auto-en bromfietsschaden blijft de verjaardagspiek achterwege, omdat mensen nog altijd hun verjaardagen hoofdzakelijk thuis vieren en dan meestal niet weggaan. Hoe het ook zij; let op uw zaak als U denkt uw verjaardag te moeten vieren.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , . Bookmark de permalink.