Ik ben een oudere…

UnknownWat een kutkrant vandaag. Ik denk dat ik niet de enige ben die er zo over denkt. Een stortvloed van berichten om onpasselijk van te worden. Straatroven in Zeeland, aanslagen in Kenia, Pakistan en Godweetwaar, demonstraties van links en rechts in Nederland, banenverlies, stormen en Merkel die wint. En dan dat gedoe rond die Ouderen, partijen die splitsen in grote en kleine kankeraars. Ze willen geen LPF-toestanden, kom, jullie zorgen wel voor LPF-toestanden. En bovendien? Wie zijn jullie? Ouderen?
Zijn jullie die volgevreten rijke stinkerds die op jullie lauweren rusten en geen cent willen afdragen aan onze samenleving of zijn jullie die sappelaars die een leven lang hebben moeten werken voor een karig, maar verdiend pensioentje?

‘Beste 60-plussers, ik schrik van jullie schaamteloze egoïsme en onwetendheid’ zo begon Yvonne Hofs zaterdag een column in de Volkskrant die heel wat stof deed opwaaien en zorgde voor een tsunami aan reacties. Nou, daar sta ik niet van versteld. En de inhoud, die loog er ook niet om.

“Yvonne Hofs geeft acht drogredenen die Henk Krol en – wat zij noemt – boze zestigers naar voren brengen om hun profiteursgedrag te rechtvaardigen. Wat mij tegenstaat in het artikel is niet de argumentatie – daar wil ik buiten blijven – maar het feit dat Yvonne Hofs het durft om een volledige generatie in het beklaagdenbankje te zetten, behalve dan degenen die van tevredenheid knorren over alle kortingen, aan hen opgelegd”, schrijft Han van der Horst vervolgens op Joop.nl en ik kan daar een heel eind in meegaan, omdat zij daadwerkelijk een hele generatie als profiteurs te kijk zet. Terug naar de kernvraag. Wie zijn die ouderen?

Koopkrachtverlies

“Ouderen”, zo zegt mijn moeder (79), “zijn mensen die ouder zijn dan mij en dat zijn vaak zeuren hoor.”
Ach kijk, 80-plussers dus. Ja, natuurlijk, weet ze, want ik ben nog geen tachtig en ik hoor ook niet bij die rijke ouderen, omdat ik maar een heel klein pensioentje heb.”
Ook waar. Ik weet wat ze te verteren heeft en dat is niet veel en de regeringsmaatregelen zullen haar hard treffen. Een koopkrachtverlies van een procent of wat voelt ze onmiddellijk in haar portemonnee en komt daar vervolgens nog een huurverhoging, een huursubsidiekorting en een geringere vergoeding voor haar vervoer bovenop, dan zal ze het merken en zij niet alleen. Al die jonge oudere mensen uit haar kennissen-en vriendenkring.

Maar ik ken ook diverse oudere ouderen die in aanleunwoningen wonen en een vermogen van drie ton op de bank hebben staan, maar die niet schromen om de ouderenombudsman in te schakelen als de koffieprijs op de soos verhoogd wordt van 50 naar 75 eurocent. Dan roepen ze en masse dat het schandalig is, dat zij – de ouderen – weer de dupe zijn van bezuinigen van overheden. Schande!

Ouderen? Wie zijn dat eigenlijk. Dat ben jij inmiddels zegt dochterlief voor de vuist weg. Mensen van 50 plus, dat zijn ouderen. O, weer een wijsheid. Ik ben een oudere…
Ik ben een oudere…
Kutkrant!

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , . Bookmark de permalink.