Zeeland en het Thermphosloze begin

imagesZo, Zeeland kan zich op gaan maken voor een Thermphosloze toekomst. Eigenlijk wisten we dat al toen Hans van der Hart van Zeeland Seaports enige tijd geleden begon te sputteren over het uitblijven van middelen om de sanering van het terrein te bekostigen. De Oostenrijkers hadden daar de poen niet voor en Zeeland Seaports had weinig zin om voor die kosten op te draaien. Kalogeo moest van ZSP met miljoenen over de brug komen om een eventuele doorstart met een groenen fosforproductie op te kunnen pakken. De Reu zei met verbazing naar het commentaar van scheidend directeur Hans van der Hart van Zeeland Seaports te hebben gekeken. “Ik vond het op dat moment niet verstandig om dingen een dag vantevoren via de media uit te diepen,” aldus De Reu. Welnu, als De Reu nu een beetje politicus is, dan schuift-ie het falen van de langbesproken doorstart in de schoenen van Van der Hart, dan kan die dit echec toevoegen aan de vorige (geen WCT, Geen VCT, geen Sea-Invest en Verbrugge naar Zeebrugge) op zijn conduitestaat. Maar ik voorzie dat De Reu zich op de vlakte zal houden.

Formeel heet het dat de Oostenrijkers er niet in geslaagd zijn om een realistisch businessplan en technisch plan in te dienen. Dat bleek enkele weken geleden al, maar nochtans hebben de gezamenlijke overheden en de marktpartij nog getracht om een en ander recht te breien. Helaas, voor de medewerkers van het bedrijf die nog hoop op werk koesterden, is het doek voor Thermphos nu definitief gevallen en zijn de enige Zeeuwen die daar nog wat profijt van hebben gehad de curatoren van de failliete boedel, die ik – maar wie ben ik – in eerste instantie nooit voor deze had aangetrokken wegens gebrek aan kennis voor dit soort operaties.

Falend beleid

En Zeeland Seaports, die draaien zo goed als zeker op voor het vervuilde terrein en het saneren ervan. Geraamde kosten, pakweg 100 miljoen. Haal het maar uit de publieke ruif! Waarom in vroeger jaren niet adequaat tegen het bedrijf is opgetreden laat zich raden. Punt is wel dat door dit falend beleid Zeeland nu niet alleen opgezadeld zit met vele extra werklozen, maar ook nog eens met een bedrijfsterrein dat tot in lengte der dagen zal blijven liggen zoals het er nu bijligt, vervuild, vergiftigd.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.