Letty Demmers als redder van Vlissingen?

UnknownDe kogel is door de kerk. Vlissingen heeft weer een burgemeester. Een tijdelijke dan. Han Polman, de Zeeuwse gouverneur van links-liberale komaf, hoefde niet eens te zoeken. Bovenaan zijn telefoonlijstje trof hij de naam van zijn partijgenote Letty Demmers aan, de voormalige Hermandadcommandante in Zeeland. Een belletje was zo gemaakt. En ja, vrouw Demmers wilde wel. Het was weer een uitdaging enzovoorts enzoverder.

Letty Demmers als grote redder van Vlissingen?
Ik dacht het niet en Vlissingen mag dat ook niet verwachten.
Hopelijk slaagt ze er in de sfeer op het stadhuis wat te verbeteren, ambtenaren weer wat vertrouwen te geven en de burgers het idee dat er ten stadhuize niet meer gesoupeerd, maar gewoon gewerkt wordt. Wellicht slaagt ze er in de raadsvergaderingen op zijn minst het karakter van raadsvergaderingen te geven.
Nee, Vlissingen gaat ze niet redden.
Daar komt meer voor kijken. Een verziekte organisatie is niet een-twee-drie weer gezond, het verdeelde raad blijft verdeeld (en weinig competent) tot wellicht de kiezer daar in maart verandering in brengt en ja, een schuld van een kwart miljard blijft natuurlijk voor jaren een molensteen om de nek van de gemeente Vlissingen.

Met Demmers krijgt Vlissingen een vrouw die vast niet aan het declareren slaat a la Roep en Damen. Ze zal zeker geen wasmachines, barkrukken, bedden en parket aanschaffen en deze moeder van drie kinderen, deze late carrièrevrouw, zal duidelijk het verschil weten tussen goed en slecht, integer en niet-integer, daar ben ik van overtuigd. En helaas, de restaurateurs in Vlssingen zullen beduidend minder bonnetjes moeten opmaken als zij de scepter zwaait (pardon de voorzittershamer).

Demmers heeft bestuurservaring, een paar jaar wethouder te Bergen op Zoom, twee periodes burgemeester in respectievelijk Reusel-De Mierden en Best. In de laatste gemeente werd ze als burgemeester gekozen, de eerste in Nederland, maar na een periode wilde ze weer eens wat anders. Dat werd dus de politie. Toen ze in Best vertrok verliet ze overigens een stadhuis waar volgens berichten uit de lokale media, de sfeer verpest was en de interne relaties niet bijster goed. Het is een constatering, niet meer dan dat. Aan de andere kant kwam ze bij de politie Zeeland binnen op het moment dat haar voorganger wegens integriteitsproblemen aan de kant was gezet.

Vandaag was duidelijk wat voor opdracht Demmers van Polman meegekregen heeft. Ze zei het op Omroep Zeeland zelf zo: “We moeten de stad nu in rustiger vaarwater brengen.” Ik wens haar veel succes, maar verwacht niettemin nog heel wat stormen…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , . Bookmark de permalink.