Ach Vlissingen

Burgemeester René Roep van Vlissingen is burgemeester af. Donderdagmiddag, nog voor de raad zich kon uitspreken over het bonnetjesrapport, kwam de CDA-bestuurder met een korte verklaring waarin hij te kennen gaf te zullen vertrekken.

“Vanwege de bestuurbaarheid van de stad/gemeente, niet vanwege de bonnetjes, of verbindend leiderschap, zoals door sommigen is beweerd – overigens had ik dit graag op een andere manier en eerder vernomen –, dus zoals gezegd vanwege de bestuurbaarheid van de stad/gemeente heb ik besloten mijn ambt, burgemeester van Vlissingen, neer te leggen!”, luidde in essentie zijn verhaal.

Niet vanwege de bonnetjes, niet omdat ik iets onrechtmatigs zou hebben gedaan. Dat heb ik niet. “Wel dat ik niet altijd even handig heb gehandeld!
Het is in ieder geval onvoldoende om mij weg te sturen.”, wist hij. Geen beetje zelfreflectie, volslagen gespeend van zelfkennis. Weg gaat-ie.

En vanuit de abdij kwam de mededeling dat de Zeeuwse gouverneur het besluit van Roep respecteerde. Respecteren, accepteren had de beste man beter simpelweg gezegd en niet meer dan dat. Bij de meeste Vlissingers is weinig respect te vinden voor Roep, maar ook niet voor andere bestuurders van die stad.
Die zijn bleven zitten en Roeps vertrek lost de Vlissingse problemen echt niet op. Het is een begin van nieuwe. En die machteloze raad, die kwam gistervond met een rits nieuwe regels. Per kwartaal kan straks eenieder zien wat bestuurlijk Vlissingen aan bonnen indient en de raad gaat bepalen of ze vergoedbaar zijn of niet. Dat gaat niet werken, voorspel ik nu al, maar alla.
En verder gebeurt wat de gouverneur al aankondigde:
De CdK zal op korte termijn in gesprek (vrijdag) gaan met de fractievoorzitters van de Vlissingse gemeenteraad en de wethouders over de uitdagingen die er liggen en hoe die het beste kunnen worden opgepakt.”
Op basis van de gesprekken die de CdK de komende tijd met de gemeenteraad van Vlissingen voert, zal de CdK een advies geven aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Voor de uitoefening van deze taak is het van belang dat de CdK ten behoeve van dit proces gesprekken in vertrouwen kan voeren en dat de inhoud van deze gesprekken niet op straat komen te liggen. Daarom zal terughoudenheid worden betracht in de informatieverstrekking, omwille van een zorgvuldige bestuurlijke oplossing voor Vlissingen en haar inwoners.

Veel zinnen om te zeggen dat er binnenkort een waarnemer benoemd zal worden.
Benieuwd wie ze daarvoor bereid zullen vinden.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , . Bookmark de permalink.