Jacobus I (en de enige) van Axel en meer stopt

1045178_320525798082359_432744454_a

foto Louis van der Hooft

Jacobus de Eerste (en de Enige) van Axel, Terneuzen en Ommelanden maakte vandaan zijn aftreden bekend. Wethouder Co van Schaik (PvdA), de langstzittende dagelijkse bestuurder van Nederland (sinds 1978), zet een punt achter zijn bestuurlijke loopbaan. Na de gemeenteraadsverkiezingen in maart komt hij niet terug. Het trekken van de electorale kar wordt overgelaten – als de leden daarmee instemmen – aan Cees Liefting.

Op zich komt het bericht als een verrassing. Tot voor kort zei Van Schaik altijd aan te zullen blijven zolang zijn gezondheid dat toeliet en zo lang mensen op hem zouden blijven stemmen. Nou, met de gezondheid van de 63-jarige is vooralsnog niets mis en bij de laatste stembusgang was Van Schaik nog goed voor meer dan 2800 stemmen, de helft van alle stemmen die op de PvdA werden uitgebracht. Is Van Schaik wellicht bang voor een electorale klap?

“Voor de PvdA? Ja, dat sluit ik niet uit, maar niet omdat we het in Terneuzen zo slecht hebben gedaan, maar wel vanwege landelijke ontwikkelingen. Ik heb het op zijn zachtste gezegd wel een beetje gehad met die club in Amsterdam. De PvdA vervreemdt volledig van zijn laatste kiezers met dit kabinetsbeleid. Onvoorstelbaar en niemand doet daar iets tegen…”, zegt hij.

Nou heeft Van Schaik wel vaker geageerd tegen Amsterdam, tegen het politbureau. Sterker nog in 2010 bleek de PvdA in Terneuzen zelfs de partijkleuren te hebben veranderd, de affiches te hebben aangepast, wat overbleef van het landelijke kader was het roosje, niet meer dan dat. Belettering, kleuren, slogans waren plaatselijk bepaald. PvdA-Terneuzen draaide een eigen campagne.

Uit Van Schaiks terughoudende respons valt op te maken dat de relatie met de PvdA-leiding en het Centrum voor Lokaal Bestuur van Jacqueline Kalk – toch al geen makkelijk mens – redelijk verstoord is. Nogmaals een eigen campagne voeren in Terneuzen zal dus moeilijk liggen. Van Schaik houdt het op: “Ach..”

Van Schaik vertrekt ook op een moment dat de grootste gemeente van Zeeland er niet bepaald florissant voor staat. De voorbije jaren moesten de belastingen fors omhoog, de uitgaven idem dito omlaag en de komende jaren zal dat – mede door het nefaste kabinetsbeleid – niet anders zijn. Ziet Van Schaik zijn vertrek dan niet een beetje als vaandelvlucht? “Neenee, had ik wel verdergegaan, dan had ik dat nu kenbaar moeten maken. 5 september was de datum. Ik heb -zoals dat heet – na ampel beraad besloten om ermee te stoppen. Het liefst had ik dat pas een paar maanden later gezegd, maar dat mocht en kon niet, omdat vertrekkende bestuurders vaak niet veel meer uit hun handen kunnen laten rollen. Ik ben overigens van plan om tot de laatste dag gewoon mijn werk te doen.”

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , . Bookmark de permalink.

5 reacties op Jacobus I (en de enige) van Axel en meer stopt

 1. Flip Feij schreef:

  Ach jammer nou, ik was bij Co’s beëdiging als raadslid te Axel. Wij waren langharig en wilden allen iets bijdragen. Naast mij zat geloof ik Henk Postma van De Stem.

 2. ….en door de stofwolk van de daders die zich uit de voeten maken, zien we de bodem van de Terneuzense schatkist….

 3. P.Clijsen schreef:

  Die stofwolk zal echt niet dalen als jij Groeneveld aan de touwtjes zou mogen trekken. Wat nu al niets heeft zal bij jou alleen maar minder krijgen, daar ben je nu eenmaal liberaal voor. Co heeft het m.i. goed gedaan en prudent financieel beleid gevoerd. Het is niet aan hem te danken dat gemeenten van alles over de schutting krijgen zonder het geld erbij te doen dat daarvoor nodig is. Ik zou voor minder afgetaaid zijn.

 4. Peter, wat is er prudent aan €3400 schuld per inwoner (€195 miljoen totaal) en een woonlasten stijging van 57% in 3 jaar? Qua schuld zijn we inmiddels al door de VNG ratio’s gezakt.
  Jij weet ook, dankzij het “samen trap op, samen trap af” principe, dat Terneuzen tot nu toe nog voor geen cent door het rijk gekort is. Alle decentralisaties moeten nog beginnen! Ik krijg de indruk dat je kleinkinderen niet in Terneuzen wonen, want anders gaan ze voor jou – en mij – het afbetalen en had je wel een ander woord dan “prudent” gekozen.

  Après vous la déluge!

 5. Waarom geen bron vermelding bij de foto, gr Louis

Reacties zijn gesloten.