Het oud zeer van JP Hageman

images-2“Laten we eens ophouden met dat oud zeer” kopte BN/De Stem zaterdag boven een artikel over de regionale politicus Jean Paul Hageman (Groot-Hontenisse en PvZ), die verhaalde over zijn overstap van Groot Hontenisse naar – na de verkiezingen – Algemeen Belang Groot Hulst. Ik moest er even om lachen. Ophouden met oud zeer. Hageman is nota bene zelf de vleesgeworden uiting van oud zeer.

In het artikel wordt Hageman neergezet als medeoprichter van de Zeeuws-Vlaamse Volkspartij. Hij richtte die partij op omdat volgens hem Zeeuws-Vlaanderen in Middelburg slecht vertegenwoordigd werd. De facto werd de ZVP niet daarom opgericht, maar om een simpele andere reden. In de jaren ’90 van de vorige eeuw verzuimde het CDA verschillende kandidaten uit Zeeuws-Vlaanderen (katholieken) op een verkiesbare plaats te zetten. Dat was -na de jaren van Barbé, Ramondt en vele anderen – iets ongehoorde. Reden voor CDA’ers uit Oost-Zeeuws-Vlaanderen onder leiding van de Hulster opbouwwerker Cor van Leuven met een eigen lijst te komen. De ZVP. Hageman schaarde zich – mede dankzij de politieke lessen van zijn moeder, raadslid te Hontenisse – in hun rangen. Uit -wat ik kan omschrijven- rancune, wat later zou verworden tot zeer, oud zeer.

Opmerkelijk is dat Hageman in het artikel zijn ambities voor het wethouderschap nadrukkelijk ventileert, maar dat tussen de regels door valt op te maken dat een dergelijke functie binnen Groot Hontenisse niet is weggelegd. Dan moet Algemeen Belang Groot Hulst maar als vehicle voor zijn ambities dienen. Dat zou op zich niet zo’n probleem zijn ware het niet dat Hageman in het stuk zich volledig schaart achter het beleid van de partij waar hij afscheid van genomen heeft. Dat hij bijvoorbeeld het plan Perkpolder een prima zaak vindt, terwijl de partij waar de verweesde politicus naar uitwijkt zich jarenlang met woord en daad tegen dat plan gekant heeft en zo zijn er wel meer zaken in het stuk te vinden.

Jongeren zouden moeten kunnen bouwen. Mooie huizen, zodat ze nooit hun dorp zouden moeten verlaten, zodat ze nooit onderwerp van krimp zijn. Mooi hè dat zo’n lokale politicus het voor de jonge dorpelingen opneemt. En hoe zou dat moeten. Nou, door kleinere bouwkavels aan te bieden. De gemeente Hulst biedt in nieuwbouwplannen veel te grote, te dure kavels aan. Als je die halveert zijn ze betaalbaar en is men eerder genegen om in eigen dorp te bouwen.
En goh, denk ik dan. Oud zeer? Achter ons laten?
Ik kan me nog heel goed herinneren hoe vriend Hageman zelf jaren geleden een erg groot kavel kocht aan de Bosschestraat in Vogelwaarde met de bedoeling er twee kavels van te maken. Een voor hem en een voor zijn broer. Alleen de toenmalige gemeente Hontenisse stak daar een stokje voor.
Sindsdien woont Hageman mooi, dat wel, maar naast zijn -ruime – domein tiert het onkruid. Het stuk grond is nog steeds niet bebouwd.
“Laten we eens ophouden met dat oud zeer”, lees ik dan.
Tja, dorpspolitiek.
Ik moet er een beetje om lachen…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

6 reacties op Het oud zeer van JP Hageman

 1. Marleen schreef:

  Dat lijkt me “zeer” duidelijk!

 2. Annelies schreef:

  Ik hoopte dat JP Hageman de komende tijd nog (verstandig) na ging denken over het geldverslindende beleid van zijn partij Groot Hontenisse en dit zittende Hulster college. Maar ik vrees het ergste. Hij neemt nergens afstand van. Een nieuw college, waar hij deel van uit wil maken, moet straks weer puin ruimen. Zou Algemeen Belang Groot Hulst een mol in huis gehaald hebben??? (een nieuwe versie van Frank van Driessche?)

 3. Marleen schreef:

  Ik dacht dat er bij ABGH al iemand zat die een wethouderschap ambieerde en dat vorige keer ook al aan zijn neus voorbij zag gaan. In dit geval zou J.-P. wel eens voor verdeeldheid binnen ABGH kunnen zorgen.

 4. Ron schreef:

  Hoezo geldverslindend beleid? Ik dacht dat ze bv de nieuwe brandweerkazerne en gemeentewerkplaats toch wat voordeliger hebben gebouwd dan de initiële plannen van Progressief waren. Er is in elk geval genoeg gedaan zonder onverantwoorde risico’s te nemen. Dat mag ook wel eens gezegd worden. Ook allemaal dank zij JP

  • van Gremberghe schreef:

   Deze maand wordt weer acht ton aan nog uit te keren Delta dividend in deelplan Life Style Village gestoken om Morres te ontzien. Dat is geen geld verslinden, maar weggooien. Ook dankzij JP. Tegen elk voorstel voor is in Hulst zo een voorstel tegen te vinden. Mij gaat het daar niet zozeer om, het stuk gaat – als je het goed leest – over beschamend opportunisme.

 5. Frank Kuijpers schreef:

  Wordt het niet eens tijd dat bijna heel de gemeentenraad wordt vervangen door een andere generatie, die niet redeneren van uit de ik persoon, maar daadwerkelijk door samenwerking Hulst op een hoger level kunnen brengen.

Reacties zijn gesloten.