Zeeuws-Vlaanderen aantrekkelijk voor kapitaalvlucht Belgen

IMG_0338De Zeeuws-Vlaamse huizenverkopers, samen onderdak vindend onder het dak van de stichting Zeeuws & Vlaanderen, roeren zich de laatste dagen weer danig. Dat is hun goed recht, om het half jaar eens in de bus blazen om de campagne om Belgische potentiële huizenkopers over de grens naar Zeeuws-Vlaanderen te lokken wat nieuw elan te geven. Het blijkt, als we de makelaars en hypotheekadviseurs mogen geloven, aan te slaan. Na een exodus aan Vlamingen blijken nu ook Vlaamse bedrijven meer en meer naar Zeeuws-Vlaanderen te trekken meldt de stichting in de Vlaamse media. Even nuanceren, fysiek komen die Vlaams bedrijven niet naar Nederland, nee, ze stichting bv’tjes om in Nederland van een lagere vennootschapsbelasting te profiteren. Dat scheelt al gauw tienduizenden euri’s op een ton of twee winst.

Gideon Peijnenburg, notaris in IJzendijke, bevestigt in De Morgen de geschetste trend, maar geeft aan dat “er geen concrete cijfers worden bijgehouden”. Ja, die indruk heb ik bij heel die campagne wel vaker gehad, want hoe harder Peter Zuurveld en de zijnen roepen over het succes, de verkopen en de intocht der Belgen, hoe harder ik ga twijfelen. Zo zouden er in de eerste helft van 2013 330 Vlamingen in Zeeuws-Vlaanderen zijn komen wonen. De meeste in Hulst (135), de rest in Terneuzen en Sluis. In 2012 trokken er volgens de stichting 708 Belgen de grens over. Hulst kreeg er toen 265 Vlamingen bij, Terneuzen 266 en Sluis 177. Nu zou je dat soort aantal in een regio met een krimpende bevolking toch moeten kunnen verifiëren, maar aangezien de gemeenten zelf profijt hebben van het welslagen van de campagne (ze medesubsidiëren ‘m zelfs) wordt daar toch een beetje moeilijk en wazig overgedaan.

De cijfers voor Hulst blijken evenwel niet te kloppen. Had Hulst er in 2012 265 Vlaamse bewoners bijgekregen, dat stond het totaal aan Hulster Belgen op 1 januari 2013 op 2218, maar dat was geenzins het geval. De teller stokte op 2087, een winst van 134. Het jaar daarvoor waren er -zonder campagne – 61 bijgekomen. Mogen we uit deze cijfers aangeleverd door de gemeente Hulst concluderen dat de huizenverkopers een beetje overdrijven. nou ja, vooruit.

Neemt niet weg dat de stichting inspeelt op een tendens die al sinds 2009 gaande is inspelen. Wonen in Zeeuws-Vlaanderen kan aantrekkelijk zijn voor Vlamingen door de lagere prijzen van woningen, hypotheekrenteaftrek en het gemak om wel in Nederland te wonen maar gebruik blijven maken van voorzieningen (kinderopvang, onderwijs etc) in Vlaanderen. De Zeeuws-Vlaamse woningmarkt blijkt ook aantrekkelijk te zijn voor Vlaamse investeerders. In Sas van Gent en Terneuzen kan met een beetje geld gewoonweg Monopoly gespeeld worden. Een hele straat in Sas voor de prijs van een villa in Knokke. je koopt als investeerder zo’n rijtje op, maakt de boel een beetje verhuurbaar en je steekt er zo een meute Polen in die in deze contreien werken. Levert snel en makkelijk geld op.
Dat gebeurt.

Maar er zijn ook kapitaalkrachtigen, zo weet ik uit de markt, die in Terneuzen panden opkopen met de bedoeling er iets moois van te willen maken, iets nieuws, vooral in de binnenstad. Dat soort mensen komen dan bij de bekende wethouder van Stagnatie terecht, Frank van Hulle, die de plannen aanhoort, maar vervolgens nimmer/nooitnie van zich laat horen. De daadkrachtige gemeente Terneuzen laat zo kansen – voor een kleine upgrade van de binnenstad – liggen.
Dat gebeurt.

Een mijner slimme vriendinnen hield zich vandaag een hele dag bezig met demografisch materiaal over deze streek, maar kon ook mij niet vertellen of de cijfers van de makelaars te staven waren (los van die van Hulst, die dus niet deugen). We zullen dus even moeten wchten tot begin januari als de bevolkingscijfers weer netjes op een rij worden gezet. Hopelijk brengen Terneuzen en Sluis dan ook eens de ingezetenen met een Belgisch paspoort in kaart.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op Zeeuws-Vlaanderen aantrekkelijk voor kapitaalvlucht Belgen

  1. Tom schreef:

    Conny, ik vermoed dat jouw +134 het getal onder de streep is. Als je de volgende rekensom hanteert voor de gemeente Hulst, dan kloppen de cijfers wel. 265 nieuwe Vlamingen – 131 vertrekkende Vlamingen = een winst van 134 Vlamingen. Het blijven keurige cijfers voor een krimpregio en in een vastzittende woningmarkt.

    Ik kan overigens de positieve wijze waarop de stichting onze streek verkoopt wel waarderen. Daar zijn het natuurlijk ook makelaars voor, maar dan nog. Azijnpissen kunnen we allemaal, maar deze stichting laat tenminste zien wat onze regio wèl te bieden heeft!

Reacties zijn gesloten.