De verwording van Jeroen Dijsselbloem

UnknownAlle macht corrumpeert, Montesquieu wist dat 300 jaar geleden al. Geef iemand macht en zijn persoonlijkheid verandert bovendien. De geschiedenis heeft daarvoor tal van bewijzen nagelaten. Macht maakt vriendelijke mensen bits en onaardig, eigenwijs en arrogant. En soms niet meer voor rede vatbaar.
“Ik snap het niet hoor”, zei ze, “toen ze Jeroen Dijsselbloem op de buis zag en hoorde. Ik heb die man meegemaakt als een slimme, enthousiaste jongeman. Iemand met wie je kon praten, iemand die bovendien kon luisteren, moet je nu horen, wat een arrogantie.”

En dat was dan nog een partijgenoot van Jeroentje.
Dijsselbloem weet het allemaal beter tegenwoordig.
Sinds zijn aantreden als minister van financiën in het kabinet Rutte is zijn ster gerezen, maar is van de vernieuwende rode ingenieur van jaren terug weinig meer over (dat geldt bovendien ook voor heer Samsom wat mij betreft).
Dijsselbloem bitst zich een weg naar het einde van zijn zittingstermijn. Zoals deze week over onderwijs:
“Er komt geen extra geld voor onderwijs zonder een Nationaal Akkoord. “Dat is het enige Akkoord dat in het regeerakkoord staat. Het veld wilde dat ook graag,” bitste minister Dijsselbloem in debat in Amsterdam. “Die modernisering in onderwijs moet dus echt gebeuren.”
Over bezuinigen, iets wat hij ook zonder de VVD zou doen:
“Wij kunnen niet tegen de Portugezen en Grieken zeggen dat zij hun schuldenberg moeten verminderen en als Nederland ons niet meer aan de afspraken houden”, citeerde Trouw.
Ruimte voor stimuleringsmaatregelingen zijn er niet. Investeringen zouden vanuit de particuliere sector moeten komen, zoals de pensioenfondsen, meent de betweter.
Over banken:
Dijsselbloem wil ABN-Amro zo spoedig mogelijk verkopen, terwijl daar zowel in de sector als in de politiek anders over gedacht wordt. Met banken heeft Dijsselbloem al een eigenwijze misser gemaakt, want de nationalisatie van SNS-Reaal, die de Staat al bijn avier miljard kostte, kan nog wel eens duurder uitvallen omdat Dijsselbloem destijds de aandeelhouders van de bank volledig passeerde. Iets wat hij volgens het Gerechtshof op basis van de Interventiewet niet had mogen doen. De Staat gaat tegen die uitspraak in beroep, maar de kans dat de SNS-nationalisatie ons allen nog wat meer gaat kosten is levensgroot.
Misschien moet Jeroen Dijsselbloem eens even in retraite.
Even terug naar af. Even wat zelfanalyse doen.
Wat ergens tussen toen en nu is het aardig misgelopen.
Frans Timmermans, tot nu toe de beste minister ooit, kan daarover meepraten.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in GINDER; Nationale en internationale zaken met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.