Spot nimmer met de Zeeuwse lobby

1001004002882768Ik weet het, het mag niet. Je mag niet lachen of spotten met de Zeeuwse lobby in Den Haag of Brussel. Je mag er geen kwaad woord over bezigen, want er zijn mensen dag in, dag uit bezig de belangen van Zeeland te verdedigen, te behartigen in de nationale bestuursstad en het hart van Europa. We hebben het dan in concreto over een jongeman van Servische komaf uit Utrecht, die voor die in Brussel werd aangesteld een keer in Middelburg was geweest voor een sollicitatiegesprek en natuurlijk de Zeeuwse lobbyist met de klinkende naam Henk de Vlaming, de man die de marinierskazerne naar Vlissingen bracht (alstiekomt), die de Zeeuwse lijn in standhield en die er zeker en vast voor zorgde dat Thermphos straks een doorstart (je) kan maken. Vive Henk, vive Zeeland.

Maar ja, kijk je naar wat er werkelijk gebeurd is, dan zie dat de rijksdiensten ons gewest stukje voor stukje, beetje bij beetje verlaten. Belasting, politie, het Openbaar Ministerie het kruipt allemaal in oostelijke richting, naar het Brabantse. Het is mooi dat nu gedacht wordt aan die Marinierskazerne in Vlissingen, maar daarmee is de rechtspraak in dit gewest niet mee geholpen en als de politietroepen vanuit den verre naar het Zeeuwse worden gedirigeerd, dan zal de spoeling dun zijn. Geen lobbyist die daar iets aan verhelpen zal.

Zeeland stelt buiten Zeeland niets voor.
Er valt electoraal niets te verhapstukken, het is een provincie van eilanden die elkaar blijven bekampen, het is een intellectueel achtergebleven territoir en zelfs de toeristen laten het steeds meer links liggen.
Nee, Zeeland stelt in Den Haag of Brussel niets maar dan ook niets voor.
Albert de Vries en die VVD’er Bosman mogen er wellicht anders over denken; ik houd staande dat Zeeland geen gewicht heeft, zeker niet een doorslaand gewicht.

In het hoge noorden, waar ik met enige regelmaat mag komen, is dat toch wel anders. Wordt er vanuit Den Haag nog maar met een vinger naar Heerenveen of Emmen wijzen, dan pikken noordelijke radars dat op en gaan de alarmbellen af en steken de politieke kopstukken (maak niet uit van welke kleur of achtergrond) de koppen bij elkaar en wordt er binnen een mum van tijd een plan de campagne gemaakt. Zo meldt de website Republic.nl vandaag dat “Minister Blok voor Wonen en Rijksdienst gaat zijn ‘uiterste best’ doen om de gevolgen van de hervormingen en inkrimpingen van de rijksoverheid voor de werkgelegenheid in Friesland te beperken. Dat zei hij woensdagochtend in de Tweede Kamer. Het is echter ‘zeer moeilijk om binnen alle randvoorwaarden’ nog extra maatregelen voor de provincie te nemen.”

Recentelijk had de Kamer (gevoed door Kamerleden uit de Noord) de bewindsman gevraagd om Friesland en Drenthe te ontzien bij het inkrimpen van de rijksoverheid, omdat die provincies er economisch slechter voorstaan dan de Randstad. In Nederland zijn de rijksdiensten gemiddeld goed voor 3 procent van de werkgelegenheid, in het noorden ligt dat gemiddelde op 2,1 procent. Dus Blok moet niet voor minder, maar voor meer rijkswerkgelegenheid gaan zorgen.

Dwang van de regionale politiek en van de Tweede Kamer hebben Blok inmiddels van een reeks plannen tot inkrimpen af gekregen. Het OM in Leeuwarden blijft op sterkte, de Belastingdienst idem dito en de geplande verhuizing van kantoren van Economische Zaken uit Assen gaat niet door. Ook blijft de Belastingdienst in Emmen op sterkte en wordt het depot van het Nationaal Archief in die stad uitgebreid.

En in Zeeland?
Daar waait de westenwind.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.