Schandpaal op de Vlissingse Boulevard

120px-Schandpaal_stadhuis_bergh_Badplaats Vlissingen gaat een mooie zomer tegemoet met mooi weer en veel vertier op strand en Boule. Ik sluit niet uit dat het zeefront ook nog de plek zal zijn waar straks een trits schandpalen wordt neergezet voor de publieke terechtstelling van de leden van het Vlssingse college van Burgemeester en Wethouders dat de voorbije jaren gretig aan het declareren is geweest. Of dat daadwerkelijk zo is, of de heren de regels van het gemeentelijke huishouden hebben geschonden of erger, moet evenwel nog blijken.

Maar hoe het ook zij, het het raadsonderzoek ook uitpakt, de heren zijn nu reeds besmet en hebben in feite de pek en veren voor hun eigen beschimping reeds besteld (al dan niet op kosten van de gemeente). Dus laat het volk nu maar een echt, ouderwets, beschimpingsritueel krijgen. Met schandpalen op het strand en de heren collegeleden in de hoofdrol. Goh, dat zou volk trekken zo’n vertoning. Vlissingen zou er geld aan kunnen verdienen, genoeg om het door de heren vermeend verbraste kapitaal te compenseren. Raad denk er over na. Laat het bestuur voor paal staan, stel eens echt iets aan de kaak. Laat de glorietijd van Michieltje echt herleven.

Het zou een unieke gebeurtenis zijn, maar ook een met een geweldige uitstraling. Geloof maar dat een publieke beschimping andere bestuurders in den lande ervan zal weerhouden om iets te makkelijk te declareren. Alhoewel, er zijn natuurlijk altijd lieden – en eigenlijk bijna altijd heren – die denken dat uit de publieke ruif graaien moet kunnen.
Ik vind dat een discussie over bonnetjes eigenlijk niet zou mogen. Sommige lieden gaan erg ver en bedienen zich ook nog eens van iets onwenselijks als ene gemeentelijke creditcard. Weg ermee, met die dingen. Voor mensen met inkomens tussen 5000 en 10.000 euro per maand bruto en met een onkostenvergoeding van ettelijke honderden euro’s maandelijks zou heel dat bonnengedoe niet mogen bestaan. Over reis-en verblijfskosten wil ik het dan nog niet hebben.

En elke keer na zo’n relletje over declaraties in de media zijn er weer andere bestuurders die zich op de borst kloppen met “ja maar ik heb deze maanden nog niets gedeclareerd…” of “ik heb enkel een hamburger bij McDonalds op kosten van de gemeente gegeten”. Het feit dat er burgemeester zijn die nota bene een hamburger declareren is natuurlijk al te gek voor woorden. Net als de gevulde fruitschaal van Karla Peijs enige tijd terug, waarom moet er op de kamer van een CdK een gevulde fruitschaal staan? Wie bepaalt dat?
Ga toch gauw zelf om een netjes sinasappelen…
Nee, Vlissingen moet de schandpaal van stal halen. En snel.
Het is er weer voor….

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op Schandpaal op de Vlissingse Boulevard

  1. Waarde Van Gremberghe!
    Effe dimmen, aub. Waarom moet dat nou weer zonodig op de boulevard? Er wordt hier al genoeg onnozelheid georganiseerd. Cairo heeft een Tahrirplein, Istanbul een Taksimplein en Vlissingen heeft zijn Scheldekwartier. Plek zat om al die schobbejakken met pek en veren te overladen. Het hele declaratiegeneuzel is overigens slechts een rookgordijn. Het leidt slechts af van wat er hier in Vlissingen werkelijk mis gaat. Het stinkt hier harder dan rottend fruit in een mandje of een doorbakken muffe Hamburger. Artikel 12 gloort aan de einder.

Reacties zijn gesloten.