Het verongelijkte Tholen

Unknown-1Burgemeester en Wethouders van Tholen zijn pissig op Elsevier omdat Tholen in het laatste onderzoek naar de beste gemeente in Nederland van het blad genoteerd werd als vaandeldrager, als laatste, op plek nummer 408. RRaadslid Han van ’t Hof van Algemeen Belang Tholen vond de laatste plaats in het onderzoek beschamend en wilde weten wat het college van plan was gaa om deze blamage volgend jaar voor te zijn.
Het antwoord was bot, maar duidelijk.
Het huidige beleid wordt voortgezet en ja, hoor, het onderzoek deugt niet.

Kijk dat hadden de Thoolse bestuurders nu eigenlijk niet moeten doen. Vraagtekens plaatsen bij een onderzoek van Elsevier. Waarom zou je dat doen. Elsevier geeft duidelijk aan dat verschillende zaken meegwegen bij het bepalen van de socre. Op een rijtje zijn dat:
woonomgeving (historisch decor, aantrekkelijke buurt, natuur, rust en ruimte)
basisvoorzieningen (kinderpakket, jongerenpakket, zorgpakket en winkels)
plusvoorzieningen (cultuur, uitgaan, recreatie, sport en fitness)
overlast en veiligheid (weinig overlast, weinig misdaad, verkeersveiligheid)
sociaal klimaat (samenstelling bevolking, saamhorigheid)
economie (bedrijvigheid en werk)
bereikbaarheid (openbaar vervoer, bereikbaarheid per auto)
gemeentelijke diensten en tarieven

Voorts blijken er 101 indicatoren te zijn die het onderzoeksbureau Louter laat meewegen en daarbij komt ook nog eens dat Elsevier lezers hun zegje mogen doen. Akkoord van echt empirisch onderzoek is wellicht geen sprake, maar het onderzoek geeft wel aan hoe gemeenten e ter opzichte van anderen voor staan. Op het gebied van woonomgeving, beleving en voorzieningen en ga zo maar door.
Als B en W van Tholen nu zouden zeggen dat ze alles in het werk stellen om bij volgende edities hoger te scoren, dan hoef je dus echt niet zo verongelijkt te reageren.

Bovendien is het niet frappant dat alleen Tholen wat opspeelt. Kijken we naar de scores van andere gemeenten in het Zeeuwse, dan zijn die begrijpelijkerwijs ook niet al te hoog. Reimerswaal op 406, Hulst op 404 (die prachtige stede), Terneuzen (de Zeeuwse robuuste grootstad) op 400 en Borsele op 387, maar daar hoor je niemand over.
Volgend jaar is er weer een onderzoek.
Ik sluit niet uit dat Tholen, zelfs met het huidige beleid, een plaatsje of twee stijgen gaat en dan heeft die gemeente het fantastisch gedaan. Ik denk overigens dat het mooie Tholen beter de dienstverlening aan de eigen bewoners beter als leidraad kan nemen.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op Het verongelijkte Tholen

  1. Frank Kuijpers schreef:

    Ach als je het blad omdraait, dan doen de Zeeuwse gemeenten het nog niet zo slecht.

Reacties zijn gesloten.