Die Terneuzense winkeliers denken te negatief!

Unknown-1De PvdA’er Gijs van den Berg, fractievoorzitter van de sociaal-democraten in de Terneuzense raad begrijpt niet waarom winkeliers in Terneuzen zo negatief denken over de ontwikkeling van een nieuw groot winkelgebied aan de Kennedylaan-West. Hij vindt de houding van de winkeliers maar niets, omdat hij van mening is – althans dat zegt-ie in het Zeeuwse Halfformaat – dat een schitterende grootstad als Terneuzen zo prachtig centrum voor grootschalige detailhandel nodig heeft.

Nou Gijs, beste man, de vrees van de winkeliers werd tijdens de commissie omgeving -waar je niet was – prima verwoord door verschillende insprekers, vanuit diverse invalshoeken en met redelijke argumenten. Per saldo komt het er op neer dat veel winkeliers met dit plan (waarin de grootschaligheid juist wordt losgelaten en er winkels van 500, 700, 750 vierkante meter en wellicht nog kleiner in plaats van de eerst voorziene 1500 vierkante meter mogelijk worden gemaakt) vrezen dat hun nering onder druk komt te staan. Ook al, omdat de Terneuzense wethouder van Stagnatie, Frank van Hulle absoluut niet kon vertellen wat voor winkels er komen, in welke branches, in welke sectoren, welke marktpartijen er interesse hebben en meer van zulks. Van Hulle had van de ontwikkelaars gehoord dat er belangstelling was en dat was voor het bestuur der grootstad voldoende. Voor de winkeliers te Terneuzen, die het eerdere debacle met de Kop van de Noordstraat al hadden meegemaakt, was die nietszeggende uitleg van de wethouder dan ook bepaald een opsteker, integendeel.

Kijk, winkeliers beste Gijs, denken in eerste instantie aan zichzelf. Dat is middenstanders eigen, simpelweg, omdat ze ook volledig op zichzelf zijn aangewezen. Kijk als jij als subsidiemenner groenten laat kweken in een opleidingskas, waar mensen geschoold worden is dat prima. Je geeft die mensen scholing, daar mag wat subsidie tegenaan gegooid worden als die geschoolden dan ook maar aan een baan geholpen worden. Prima. Het wordt echter een iets minder goed verhaal als jij die gekweekte komkommers, paprika’s en vleestomaten in een stalletje bij dat opleidingscentrum gaat verkopen tegen prijzen die de groentenboer voor zijn waren niet kan vragen. Dan is boer De Feijter boos, want dan komt zijn nering in gevaar en zijn er nog wel meer verbolgen groentenverkopers te vinden. Je zorgt per slot van rekening voor oneigenlijke concurrentie.

Kijk, beste Gijs, dat dreigt nu ook met dat winkelgebied Kennedy-West te gebeuren. Eerst waren daar geen woningen gepland, nu worden er plotsklaps veertig appartementen ingeruimd op het hele projecten exploitabel te maken. Er zal moeten worden gesjoemeld met geluids-en risiscocontouren om een en ander mogelijk te maken. Er zit ter plekke een vervuiling in de grond die miljoenen gaat kosten om te saneren, zal mij niet verbazen dat daarvoor overheidsgeld wordt uitgetrokken net zoals voor de aanpassingen voor de infrastructuur, want zo zei Van Hulle, dat waren we toch al van plan. O ja, nooit geen plannen gezien hoor, jij Gijs, nee toch, althans toch niet van deze TOP-wethouders. Nee.

En heb je ook de detailhandelsvisie van 2008 van de gemeente Terneuzen gelezen, Gijs.
Dat stuk dat je waarschijnlijk zelf hebt vastgesteld. Daarin staat overduidelijk dat het hele plan Kennedy-West amper meerwaarde heeft voor het kernwinkelapparaat van Terneuzen, dat het geen extra kopers zal trekken uit Belgie of van de overkant en dat – als Terneuzen aan grootschalige detailhandel denkt – alleen de Koegorspolder goede papieren heeft. Die laatste lokatie zou bovendien de binnenstad met zijn detailhandel in zijn waarde laten.
Nu ligt er een halfslachtig, ondoordacht en schier te verwezenlijken project ter toetsing voor aan de raad van Terneuzen. De winkeliers hebben bedenkingen en Gijs van den Berg hekelt hun opstelling. Ik schatte tot op heden het inlevingsvermogen van deze betrokken lokale politicus een stuk hoger in.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

2 reacties op Die Terneuzense winkeliers denken te negatief!

  1. Cees Freeke schreef:

    Agrimarkt tracht al meer dan 13 jaar een winkel te vestigen. HOEZO ONDERNEMERS NEGATIEF? Ik herinner mij een van de notitie van B&W. “wij hebben een positieve grondhouding”. Als er jaren nadien een rapport over ‘op de winkel passen’ verschijnt staat deze affaire in het geheel niet vermeld. Eerst na herhaaldelijk schriftelijk vragen wordt dit toegegeven. Als AGRIMARKT in het pand van Jacques Freijzer wil, dan ‘luistert’ (voor het eerst!) B&W naar de omwonenden. Terwijl er een parkeerterrein van de kerk naast ligt.> Een efficiënte combinatie: zondag voor de gelovigen en de andere dagen voor de supermarkt. Zie AH Zuidpolderplein. Heren van de PvdA: bel even naar de Agrimarkt.

  2. Tom schreef:

    Laten we vooral ook niet vergeten dat Terneuzen nooit een winkelstad is geweest en het, ondanks Kennedy-West, ook nooit zal worden. Om een winkelstad te zijn is meer nodig dan een dertien-in-een-dozijn-winkelcentrum met een vestiging van Kwantum, BCC en Prenatal aan de rand van je binnenstad.
    Terneuzen is heel veel wel, het is de centrumstad voor Zeeuws-Vlaanderen, een werkstad, een industriestad, heeft onderwijs, een prachtig theater, mooie woonwijken. Het is alleen geen winkelstad. Een tip: probeer te versterken wat je bent, maar ga niet kost wat kost iets kunstmatigs creëren.

Reacties zijn gesloten.