Een arm Vaticaan…

IMG_0221Kijk, dat die nieuwe Paus zich met wat populistische uitspraken in de kijker van de gelovige en ongelovige wereld wil plaatsen, dat is zijn goed recht. Je moet ook als Argentijnse kerkvorst aan je pr werken anders denkt men gelijk dat je jaren voor Videla’s karretje hebt gelopen. Maar zo’n Franciscus moet wel weten watie zegt. En roepen dat de “De Heilige Petrus geen bankrekening had” om zou de terugkeer van de Kerk naar de soberheid te schetsen, dat vind ik toch wel wat makkelijk.

Sta je als paus aan het hoofd van het Insituut voor Religieuze Werken (de Bank van het Vaticaan), goed voor miljarden. Een bank die handelde in nazigoud, het kapitaal van fascistische Kroaten naar Zwitserse kluizen sluisde en die jarenlang actief was las huisbankier voor de mafia, dan moet je dat vooral niet doen.
Franciscus is de super-banker die voordoet dat ie wat anders is. Dan heb ik het nog niet over zijn rol als leider van het multinationale bedrijf dat Vaticaan heet. Kijk dat Petrus geen bankrekening had, alla, maar dat wil niet zeggen dat die eerste Christenen allemaal een sober leven leidden. No way, die andere apostel, die overigens officieel geen apostel was, maar uiteindelijk wel na Petrus in de christelijke hieracrchie opklom tot een goede nummer twee, Saulus van Tarsus, beter bekend als Paulus, was op zijn verre reizen waar hij het nieuwe geloof verkondigde vooral ook uit op geld. Geld om een organisatie op poten te kunnen zetten, geld om mensen aan te sturen, om de blijde boodschap tot in den verre te kunnen doen verkondigen.
Lees Anthony Burgess zijn AD, Koninkrijk van het kwaad er maar eens op na, en zie hoe Paulus als succesvol crowdfunder-avant la lettre de wereld overtrok
De paus wil dat zijn kerk de weg terugvindt naar soberheid. Een rijke kerk zou volgens hem sleets zijn en ‘geen leven hebben’, gaf hij door aan de Italiaanse media. De paus wil niet dat de kerk handelt ‘met het hart van een belegger of een ondernemer’. Als Franciscus dat echt niet wil, dan heeft hij toch een beetje kerkgeschienis gemist en staat-ie voor de uitdaging van zijn leven.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.