Mark Rutte heeft een kleintje…

Unknown-2Dat premier Mark Rutte een kleintje heeft, dat kon iedereen wel raden. En dat Blok een grote heeft, ach dat is ook niet zo vreemd en dat die Weekers een flinke heeft, dat was ook wel te verwachten. Die zal-ie wel medegefinancierd gekregen hebben van Jos van Rey. We hebben het overigens over auto’s dienstauto’s. Elsevier heeft met een diepgaand en grootschalig onderzoek – nou ja -uitgezocht met wat voor voertuigen bewindslieden en dagelijkse bestuurders van provincies en grote gemeenten zich laten rondrijden en wat blijkt: dat de heren/dames toch wel van groot, luxe en slurperigheid houden.

De dienstauto als symbool voor macht, schrijft Elsevier en dat is nog altijd zo. Mark Rutte laat zich vervoeren in een Audi A6, maar acht andere bewindslieden uit zijn ploeg kruipen in limousines die zeker een maatje groter Audi’s A8 of BMW’s uit de 7-serie. Nou moe, de ploeg die zuinigheid predikt weet dus van wanten. En in de provincies weet men er ook raad mee. Alhoewel, de Friezen hebben hun Duitse mobielen recentelijk ingeruild voor bescheiden Volvo’s S80, nog altijd 60 mille vanafprijs, maar zuiniger en veiliger dan het meeste Duitse spul, en – ook belangrijk – de nieuwe vorst rijdt er ook in.
En in Zeeland.
Ja, in Zeeland kwam najaar 2010 de volgende dienstmededeling:

“De Provincie Zeeland bezuinigt bijna 30 procent op de dienstauto’s van Gedeputeerde Staten. De nieuwe dienstauto’s zijn niet alleen goedkoper, ze zijn ook ‘groener’. De gedeputeerden van de Provincie Zeeland beschikken voor hun werk over dienstauto’s. Het leasecontract van de huidige dienstauto’s loopt 1 oktober af. Omdat de Provincie zoveel mogelijk duurzaam wil inkopen is gezocht naar een groener en goedkoper alternatief. Er is gekozen voor de Mercedes Benz E200 diesel.

Gedeputeerde en portefeuillehouder Wiersma is erg tevreden over de nieuwe dienstauto’s: “Als Provincie moeten en kunnen wij het goede voorbeeld geven. En dat hebben we nu gedaan. We houden rekening met het milieu, de auto’s hebben energielabel B en voldoen aan de Europese emissiestandaard 5. En ze kosten de provincie minder geld.”

Dat was in de tijd dat Gereformeerd Groen Zeeland nog bestierde. Het bericht was kul. En waarom dan wel? Nu, toen oud-Daimler-Benz commissaris Karla Peijs aantrad moest de koningin van Zeeland per sé een eigen dienstauto hebben. Er werd destijds rondgereden met twee BMW’s uit de 5-serie en incidenteel werd een VW Pheaton gehuurd, maar Peijs nm geen genoegen met een huurbak, die moest een eigen Benz (eigenlijk had ze graag een Jaguar gehad, maar dat hadden de Zeeuwen wellicht niet gepruimd). De twee BMW’s maakten aldus plaats voor 3 Benzen en goedkoper dan voorgaand wagenpark waren die echt niet hoor.

Veel gemeenten, zo schrijft het weekblad, hebben geen dienstauto’s, maar er wordt gebruik gemaakt van taxi’s. Ofdat dit nu echt zo vaak nodig is vraag ik me ook af. Ik ken zat politici die gewoon in hun eigen bolide rijden en daarvoor gewoon een vergoeding krijgen. Meer moet dat echt niet zijn.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken. Bookmark de permalink.