De Zeeuws-Vlaamse leeszalencrisis

1.jpgDe Hulster oppositiepartijen vinden dt de gemeente onder geen enkel beding moet meewerken aan een verhuizing van de bibliotheek naar de binnenstad. Hedenvandage zullen de partijen een voorstel met die strekking voorleggen aan de raad. Nou, eigenlijk is dat helemaal niet nodig, want na wat er deze week in Terneuzen geschiedde is de kans reëel dat er straks geen bieb meer is om eventueel te verhuizen.

De raad van buurgemeente nam dinsdag op aandringen van de PvdA -fractie in meerderheid een besluit om de Terneuzense bezuinigingen op het bibliotheekwezen (een stichting die werkt in heel Zeeuws-Vlaanderen) niet in een keer af te kloppen, maar te spreiden over vier jaar. Ook de betaling van 1,5 ton aan de stichting en een garantiesubsidie van maximaal 100.000 euro om de afvloeiingskosten voor het personeel van de bieb (4,6 fte) te bekostigen kon daarmee in de Terneuzense pocket blijven. Het gevolg van dit besluit is evenwel dat de stichting nu zit aan te hikken tegen een tekort over 2012 van 60 mille, 125 mille dit jaar, 165 mille volgend jaar en dik twee ton in 2015. Dan hebben we het dus over een gesubsidieerde instelling voor algemeen nut zonder reserves, zonder potjes, zonder vet. De verbolgen CDA-wethouder Jaap Bos, die na twee jaar onderhandelen met de bieb tot consensus was gekomen over een regeling, somde die bedragen op, maar de Terneuzense raad toonde zich in meerderheid horende doof. En Bos gaf de raad ook te kennen niet verder te willen praten over het PvdA-alterantief, omdat dit niets oplost en de problemen voor de stichting alleen maar vergroot.

De facto is de stichting voor de Zeeuws-Vlaamse leeszalen eigenlijk door toedoen van de Terneuzense PvdA en Topfracties (gesteund door SGP en GL) aan een faillisement toe. En het is dan toch frappant dat een zeer noodlijdende stichting in Hulst wordt misbruikt om of een volstrekt heilloos plan voor een cultureel centrum met appartementen aan de Houtmarkt te realiseren of een noodlijdend bestaand c gemeenschapscentrum, in casu Den Dullaert, overeind te houden. Dat een directeur van de bieb zich dan in principe uitspreekt voor vestiging in de binnenstad is in feite niet relevant, want vooreerst is er helemaal geen centrum in de binnenstad en twee het contract met Den Dullaert is dit jaar wel aan verlenging toe. Dus als die directeur kiest voor de binnenstad, dan heeft-ie helemaal geen onderkomen.
En als de directeur op zeer korte termijn geen oplossing weet te vinden voor het Terneuzense probleem, dan heeft-ie straks misschien niet eens een stichting meer om voor te werken.
En laat ik de gemeente Sluis dan nog maar even buiten beschouwing laten, want ook daar spelen huisvesting-, lees kosten-problemen.
Ik ben toch wel eens benieuwd hoe bestuurlijk Zeeuws-Vlaanderen deze leeszaalcrisis gaat oplossen?

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op De Zeeuws-Vlaamse leeszalencrisis

  1. Cees Freeke schreef:

    Leuk of of niet: een raadsmeerderheid zal moeten worden gevolgd. Niet eens? Dan zult u de volgende keer andere raadsleden hebben te kiezen. Van andersmans leer is het goed riemen snijden.

Reacties zijn gesloten.