Exit Jaap Bos met persoonlijk naschrift

images-1Jaap Bos, wethouder van het CDA in Terneuzen, is opgestapt. Voorafgaand aan de raadsvergadering over de perspectievennota zei de christen-democraat onmogelijk nog het beleid van de coalitie voor het komende jaar te kunnen verdedigen. Een meer dan logische verklaring van de bestuurder die twee dagen geleden feitelijk door zijn coalitiepartners PvdA en TOP (gesteund door SGP en GL) het verderwerken onmogelijk hadden gemaakt door zijn bedachte oplossing voor het bibliotheekwerk in Zeeuws-Vlaanderen – bereikt na twee jaar onderhandelen af te schieten. Een raadsmeerderheid dwong bijgevolge Bos opnieuw met de biebstichting in conclaaf te gaan en Bos zei dinsdag al daar niets voor te voelen. En dan rest er voor een capabele, integere bestuurder slechts een weg; opstappen.

Een uur probeerden vertegenwoordigers van diverse partijen nog om Bos tot andere gedachten te brengen, maar dat was vergeefse moeite. Bos voelde zich danig in de steek gelaten door de coalitiepartners dat een langer verblijf op het Terneuzense stadhuis hem niet meer aanstond. En dat valt ook wel te begrijpen, want de man was ook vorig jaar al eens gemangeld toen er in de coalitie naar aanleiding van terechte kritische opmerkingen van CDA-fractievoorzitter Henk Siersema over het disfunctioneren van TOP-wethouder Frank van Hulle al een crisissfeer was ontstaan. Raadsvoorzitter Lonink, raadslid Loof (ChristenUnie ) en anderen vonden dat akkefietje echter niet van voldoende gewicht om een goede, integere wethouder (Bos dus) naar huis te sturen.

Kijk, de kritiek gold een lichtgewicht en Bos leek de dupe te worden. Wat toen niet gebeurde, gebeurde deze week dus wel. Terwijl de raad een besluit nam om een heilloos plan voor de bouw van een winkelcomplex (vHulle) zonder aarzelen nam, trapte diezelfde raad op de rem voor een doordacht en doorsproken herfinancieringstraject voor de noodlijdende bieb in Terneuzen. Dom, dom, dom.
Spoedoverleg van bieb met gemeentebestuur gister leverde niet meer op dan sussende woorden van PvdA-bons Co van Schaik (“Het komt allemaal wel goed”), maar ook niet meer dan dat. En of het goed komt is maar de vraag. De bieb is feitelijk failliet en het Terneuzens bestuur eigenlijk ook. Het worstelt met zichzelf, met personele problemen (zie de rechtszaak van het ontslagen hoofd Ruimte tegen Terneuzen, de man eiste voor de rechter zijn job terug, nadat hij door het bestuur aan de deur is gezet) met financiële problemen (Terneuzen is na de herindeling van een robuuste gezonde gemeente afgezakt naar een gemeente met pittige financiële problemen).

Jaap Bos (67) had zijn vertrek uit de politiek al aangekondigd. De oud-Dow-logistiek-manager was in 2006 min of meer bij toeval wethouder geworden. Het CDA zocht destijds een capabele, rustige man om tegenwicht te bieden aan de flamboyante dorpspolitieker Adhemar van Waes die opgezette tijden in zijn laatste periode nogal eens bestuurlijk uit het spoor liep. Als tegenwicht werd Bos ingezet, maar na de verkiezingen moest het CDA de meerdere – vooral in zetels – erkennen in TOP/Gemeentebelangen en een wethouder inleveren. Van Waes zijn eind was daar. Bos bleef.

Maar Bos besefte alras dat hij als bestuurder van de kleinste partij amper iets in de melk te brokkelen had. Dat ging goed zolang er binnen de coalitie consensus was over zaken, maar gaandeweg brokkelde die eenduidigheid in beleid af en werd het voor het CDA constant kabelen of kiezen. En dat is een proces dat niet lang valt te houden is. Zeker niet voor een man als Bos die serieus is en serieus genomen wil worden, geen man die bij voortduring politieke spelletjes moet spelen, maar die gewoon wil doen wat gedaan moet worden.
En dat kon-ie niet meer.
Exit Bos dus,
Afgang coalitie.
Een bevrijding voor het CDA.
De verkiezingen in Terneuzen zijn nu echt begonnen.

PS.
Jaap bedankt voor de samenwerking de voorbije jaren op het vlak van de digitale ontwikkeling in Zeeland. van alle gemeentebestuurders – die veel beloofden, maar nooit iets deden – ben jij de enige geweest die daadwerkelijk zicht wilde hebben om de toekomst en was je ook de enige die beroepsmatig met de verdere digitale ontsluiting van Zeeland aan de slag is gegaan. In de overleggen met Delta en de provincie toonde je enthousiast, opbouwend en kritisch. Zonder jouw bemoeienissen waren het project ontsluiting Kanaaleiland Sluiskil en de provinciale voorbereidingen (De Reu) om te komen tot een echte digitale agenda (hopelijk augustus/september) wellicht nooit van de grond gekomen. Ik ben je daar – namens de initiatiefgroep Zeeland Ontwaak – zeer erkentelijk voor.
Het zal je dan ook niet verbazen dat ik – als internetentrepreneur en journalist – jouw vertrek als vooraanstaand regionaal bestuurder ten zeerste betreur. Net nu we Zeeland wakker aan het krijgen zijn, valt de boel wellicht nu weer – zonder jouw inzet – terug in slaap en dat kunnen we niet hebben. Ik heb dan ook dat je in een andere hoedanigheid wellicht blijft inzetten voor de – in menige optiek – arme regio Zeeuws-Vlaanderen. Ik zou zeggen: Tot ziens.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op Exit Jaap Bos met persoonlijk naschrift

  1. Cees Freeke schreef:

    De kwestie was met hét orgaan, dat daarvoor in het leven werd geroepen, namelijk de ondernemingsraad, beklonken. Klaar, dus. Op landelijk niveau zien we iets dergelijks. ‘In de polder’ is de pensioenproblematiek opgelost. Nu eist de Tweede Kamer premieverlaging. De affaire Jaap Bos is gewoon een afrekening in het politieke circuit. Jaap Bos laat zich terecht niet ringeloren.

Reacties zijn gesloten.