Omroep Hulst gaat erg lijken op bodemloze put

UnknownOmroep Hulst is aardig op weg om een bodemloze put te worden. Klopte het bestuur van de lokale omroep in december 2011 nog aan bij de gemeente om een extra subsidiebijdrage van 12.500 euro om de organisatie beter op poten te zetten en de Omroep van een financiële ondergang te redden, nu ligt er weer een aanvraag op de gemeentelijke deurmat met het verzoek om een eenmalige bijdrage van 8000 euro. Het zal niet de laatste keer zijn dat er een beroep op de gemeente gedaan wordt, want de lokale omroepen hebben het plan opgevat om volgend jaar nadrukkelijk te gaan samenwerken. Voor dat doel moet een zogenaamd Regionaal Media Centrum Zeeuws-Vlaanderen opgetuigd worden, een facilitair bedrijf dat de drie lokale omroepen in Zeeuws-Vlaanderen moet gaan bedienen. Alleen al de naam van dat facilitair bedrijf geeft al aan dat er veel geld in gestopt zal moeten worden. Als dan de drie omroepen ook nog eens met Delta in zee gaan, dan vrees ik dat op termijn het – financiële – leed voor de lokalen niet te overzien zal zijn.

Voor alle duidelijkheid; de problemen van Omroep Hulst staan niet op zichzelf, overal in den lande hebben de lokalen financiële problemen. De een wat meer dan de andere. De 1,30 euro per inwoner die gemeenten investeren in de omroepjes zijn bij lange na niet voldoende om op gedegen wijze radio-en tvprogramma’s te verzorgen, al is het maar voor een uur in de week. Het gevolg is dat overal van Alphen aan den Rijn tot in Zeeuws-Vlaanderen lokalen samengaan. Dat lijkt verstandig, maar drie noodlijdende clubs vormen meestal geen nieuwe club die -financieel – wel stevig op de benen staat. Dat zal ook in Zeeuws-Vlaanderen weer blijken. De minister mag dan de lokale omroepen een belangrijke rol toedichten in de lokaal-regionale informatievoorziening, met de huidige financieringsopzet is dat natuurlijk een wassen neus.

En dan heb ik het nog niet eens over de organisatie-opzet van de meeste omroepverenigingen. Besturen, die bestaan uit een verkeerd slag mensen, programmaraden die denken aan hun eigen toko en vrijiwlligers die vaak geen kaas gegeten hebben van een beetje journalistiek, maar het leuk vinden om een beetje tv te maken. Neem dat alles bij elkaar en je hebt een cocktail voor mislukking.

Van begin af aan heeft de lokale Hulster Omroep te kampen met een aantal tekortkomingen, schreef ik vorig jaar. De situatie is – ondanks een bestuurswisseling – amper gewijzigd. De problemen zijn nog steeds te benoemen met simpelweg een gebrek aan middelen, een gebrek aan kader en een gebrek aan deskundigheid. Aangezien de omroep een deel van zijn beperkte middelen zag wegvloeien naar een professionele cameraman (- dat is een keuze – maar toch, als je verder met (onbetaalde) vrijwilligers werkt geen slimme) en daardoor weinig meer overhad om programma’s van te maken moest al eens aangeklopt worden bij de gemeente om extra financiële steun. De gemeente voteerde dat bedrag, maar gaf wel aan dat de Omroep zelf ook op zoek moest naar meer eigen middelen (sponsoring, advertenties). Dat laatste is amper gelukt, ook al, omdat het bestuur van de Omroep zich in de ogen van de vorig jaar opgestapte programmamakers veel te weinig manifesteerde.
De vertrokken programmamakers hebben dit het bestuur in eerste instantie netjes laten weten, maar de reactie was – zoals eigenlijk verwacht – teleurstellend. “Het bestuur herkent zich niet in de kritiek”, wist de waarnemend voorzitter te melden. Nou ja, het bestuur bleef zitten, programmamakers stapten op en Hulst was zijn Tafelgenoten kwijt, nota bene een van de programma’s waar wel publieke belangstelling voor bestond.
Inmiddels is het bestuur van de Omroep ook geheel ververst en is die groep mensen met enthousiasme aan de slag gegaan. Veel vergaderingen waren er echter niet voor nodig om de problemen van de club in kaart te brengen. Net als vorige besturen trok ook dit bestuur vrij ras de conclusie dat investeren in mens (trainingen) en middelen (content-units) noodzakelijk is.
Ik voorzie dat die acht mille die nu gevraagd wordt geen uitkomst zal bieden en het meerjarenbeleidsplan lezend – met het plan voor de regionale omschaling erin – doet mijn vrees voor een verdere teloorgang alleen maar toenemen.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , . Bookmark de permalink.

5 reacties op Omroep Hulst gaat erg lijken op bodemloze put

 1. Basje schreef:

  Niet altijd heeft deze meneer van Gremberghe gelijk maar nu slaat hij de spijker precies op zijn kop. Het bestuur van Omroep Hulst heeft weinig of niets te vertellen in de programma’s. Alles wordt intern geregeld door de vervangende hoofd- en eindredacteur. Geen inbreng en geen zeggenschap worden geduld door deze persoon en de inderdaad betaalde cameraman en geeft aan hoe een en ander krom draait in deze organisatie. Geen sponsoring en geen sportprogramma. Een goede hoofd- en eindredacteur kan veel verbeteren. Sport was even (heb ik me laten vertellen) in beeld maar ook deze mensen zagen de bui al hangen en zijn opgestapt. Al met al heel jammer want het voorziet of kan voorzien in een behoefte.

 2. De Rekenkamer schreef:

  Staat een fout(je) in de tekst “De 1,30 euro per inwoner”. Dit is dus niet 1.30 euro per inwoner maar 1.30 euro per huishouden.

  Even een rekensommetje:
  Een gemiddeld huishouden in Nederland is 2,2 inwoners. Dit wetend, het geval Omroep Hulst zijn er 27.571 inwoners, gedeeld door 2.2 inwoners/huishouden = 12.532 huishoudens x tarief 1.30 = 16.291 euro budget per jaar. Hiervan moet dan wel alles betaald worden. Ik kan me voorstellen dat apparatuur erg duur is, de distributie naar de huishoudens zal ook niet goedkoop zijn en dan de rechten nog.

  Echter er is nog een andere factor, het budget van 16.291 euro is niet zeker. Zie http://www.pzc.nl/regio/bevelanden/origineel-fm-sleept-gemeente-goes-voor-de-rechter-1.3605215
  Gemeente Goes geeft zo blijkt niet 1.30 per huishouden, maar 0.50 euro per huishouden.

  Dit beseffende is de vraag dan ook, waar kan een lokale omroep van (over)leven? En als onderliggende vraag, willen we nog lokaal nieuws op tv of in andere media horen nu de wereld een dorp is geworden?

  • van Gremberghe schreef:

   Ik ben ervan overtuigd dat er ruimte bestaat voor een lokaal nieuwsmedium. Internationaal en nationaal nieuws kan op talloze manieren vergaard worden via digitale weg. Voor lokaal en regionaal nieuws gaat die vlieger hoegenaamd niet op. Vandaar.

 3. De Rekenkamer schreef:

  @ Conny, we zijn het met elkaar eens. Ik vermoed dat het grootste probleem naast beperkte financiële middelen, het gebrek aan vrijwilligers is bij de lokalen. Dit is echter een maatschappelijk probleem wat wel eens aan de orde gesteld zou moeten worden. Vele sport, hobby en andere interesse clubs kampen met grote tekorten aan vrijwilligers. Vroeger was men bereid om een handje uit te steken bij een club, tegenwoordig schijnt het logisch te zijn dat alles draait zonder hierzelf enige moeite in te steken. Waarom 1 avond of 1 dagdeel van op de bank voor de tv zitten opgeven… Zou wel goed moeten kunnen, vooral in deze donkere tijden, dat er genoeg mensen werkloos thuiszitten en dus beschikbaar zouden moeten zijn, zowel in het weekend als doordeweeks voor vrijwilligerswerk…. Samen inzetten voor een gezamelijk doel daar zou het om moeten draaien en niet gelijk om de centen.

  • van Gremberghe schreef:

   Voor zover ik begrepen heb gaat een fors deel van het budget van Omroep Hulst op aan één cameraman.
   In mijn optiek geen goede insteek. Beter is het om die uitgave drastisch terug te brengen en het vrijgekomen bedrag aan te wenden voor scholing van vrijwillige cameramensen, verslaggvers en presentatoren. Ook het aanwenden van goedkopere mediamiddelen kan uitkomst bieden, het zal wellicht iets ten koste gaan van beeldkwaliteit, maar je kunt meer, sneller en creatiever ( zeker de jongeren) aan de slag. Ik heb nog wel wat ideetjes…

Reacties zijn gesloten.