Het Zeeuws-Vlaamse lot is Belgische tol

belgrens4vigAls onze buren daadwerkelijk tol gaan heffen op de Belgische wegen, dan gaat autorijden voor het gros der Zeeuws-Vlaanderen zo’n honderd euro per jaar duurder worden. De prijs van een jaar Belgische tol. De Belgen zelf zullen overigens – en dat is een opmerkelijk verandering in het Belgisch denken – ook meer gaan moeten betalen voor het onderhoud aan het wegennet tussen Nederland en Frankrijk, die zullen hun wegenbelasting gelijkerwijs omhoog zien gaan. En als dat gebeurt, wel, dan kan de ANWB hoog en laag springen, kan de Nederlandse overheid boos en teleurgesteld zijn, maar reken maar dat de heffing gewoon doorgaat. Geen Europees Hof zal dat tegenhouden.

En het volk op het schiereiland Zeeuws-Vlaanderen, de manke achterpoot van Zeeland, zal kankeren en misschien wel vloeken, maar dat zal weinig uithalen. Wie Zeeuws-Vlaanderen in of uit wil, maak niet uit langs welke kant, er zal betaald moeten worden. Leuk vooruitzicht. Een enkeling zal die honderd piek niet betalen, die kan toekomen met een abonnement op de Belgische heerbanen van 10 dagen of twee maanden, maar het leeuwendeel zal toch de hoogste prijs moeten betalen. Wanneer dat gaat gebeuren hebben de Belgen nog niet kenbaar gemaakt. Er wordt gesproken van binnenkort.

Volgens de wielrijdersbond ANWB – die rijkelijk laat aan de bel begin te trekken – hebben vooral Zeeland, Noord-Brabant en Limburg grote zorgen over de gevolgen van de tolplannen. Nou, mooi hoor. De bond zelf is mordicus tegen “verdere wildgroei van tolsystemen en stickers om door Europa te rijden”. Ook vindt de organisatie het slecht dat er geen tolvrij alternatief is. Maar aan dat laatste hebben de Belgen natuurlijk ook maling, dan moeten die Hollanders namelijk zelf maar zorgen voor zo’n alternatief. En dat kan, door simpelweg de tolbomen bij de Westerscheldetunnel weg te halen, maar ik zie de provincie Zeeland dat nu nog niet doen. Minister Schultz van Haegen loopt ook nog niet hard. Vindt het prima dat de ANWB nu wat roept, maar houdt zich verre van ‘het mag en kan niet”. Nee, zegt de bewindsvrouwe, het is nog lang niet duidelijk wat de precieze plannen van de Zuiderburen zijn.
Nou kijk aan. Precies weten we het niet, maar dat voor de Belgische wegen betaald zal moeten worden, dat is evident. Nu reeds.
O ja, en voor het gros van de grotere Duitse steden hebt U ook inmiddels een milieuvignetje nodig, voor het centrum van Londen moet betaald worden en ik denk dat er de komende jaren nog wel meer heffingen hier en daar zullen volgen.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

14 reacties op Het Zeeuws-Vlaamse lot is Belgische tol

Reacties zijn gesloten.