Wie heeft de grootste bij de PvZ?

UnknownHet zat er aan te komen. Het rommelde al een tijd binnen de Partij voor Zeeland. Voorzitter Pim Kraan dacht echt voorzitter te kunnen spelen binnen de Partij voor Zeeland, wilde aan de touwtjes kunnen trekken, meedirigeren, maar ja, als aan zo’n touw Johan Robesin moet gaan hangen, dan heb je aan Robesin toch echt een verkeerde. Overigens Francois Babijn laat zich nu ook niet zo makkelijk leiden hoor. Maar ja, als je zelf, zoals Kraan gaat roepen ‘Robesin is de partij.’, dan begin je aan een strijd die niet te winnen valt. En als je dan ook nog eens gaat roepen dat Robesin absoluut geen tegenspraak duldt, dan is je lot als tegenspreker snel getekend. Exit voorzitter Kraan dus, alsmede penningmeester Wim Bartels, die zich te veel met Kraan vereenzelvigde.

Grote koppen in de krant: PvZ stuurt voorzitter weg. Lekker even sneren dat het al lang niet lekker zat binnen de partij en spreken over een onwerkbare situatie. En ja, laten we wel wezen, nu kun je als de Vlissingse lokale lijster wel willen dat de PvZ zich gaat gedragen als een democratische partij, daarmee is nog niet gezegd dat zo’n partij het is. En de frontman veel verwijten maken is makkelijk, maar wie is de voorbije jaren eigenlijk die Partij voor Zeeland geweest in de Zeeuwse Staten. Juist, Johan Robesin en echt niet Jean Paul Hageman, die de partij weliswaar mede heeft opgericht, maar de laatste jaren – naast Robesin – de statenzetel gebruikte voor vrijdagse dutjes (vaak was het de vond ervoor na de Hulster raad waar Hageman ook in zit laat geworden, vandaar). Nee Robesin is de partij al jaren. Schrijft zijn eigen toespraken, stelt zijn eigen vragen en onderhoudt contacten – en dat doet-ie – op intensieve en eigen wijze. Je kunt met hem van mening verschillen – en dat doe ik op tal van terreinen – maar dat neemt niet weg dat Robesin zondermeer het actiefste statenlid is in heel Zeeland. Aan zijn ijver en werklust kunnen er slechts een paar tippen en Babijn – al is-ie in mijn ogen het vleesgeworden opportunisme – leert ras om in Robesin voetsporen te treden.

Robesin heeft Kraan en soortgelijken niet nodig, maar de Partij voor Zeeland – voorlopig althans – wel een type als Robesin. Zonder de Hoekenees is PvZ vis noch vlees, een niemendalletje, een Typisch Opportunisch Partijtje (TOP) net zoals die grote club in Terneuzen, die ooit als een zweepslagpartij begon om regenten als Barbé en co aan te pakken, maar inmiddels verworden is dat een rem op elke ontwikkeling in die gemeente.
En dan roept zo’n wethouder nog dat die kritiek en afgunst komt door de verkiezingskoorts.
Jaja.

Nee, meneer Kraan, zonder Robesin is het over en sluiten met de PvZ. Beter zou zijn als de PvZ naarstig op zoek gaat naar getalenteerde lokalo’s die wellicht klaargestoomd kunnen worden voor het werk van statenlid. Die zijn er vast nog wel te vinden. In de rangen van de anti-ontpolderaars en daarbuiten wellicht. Steek daar energie in, in plaats van in bobo-gevechtjes over wie de grootste, de langste of de dikste heeft. Met haantjesgedrag verander je de PvZ in een kippenkot en wie is daarmee gediend. De democratie? Ach maar jongens….

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , . Bookmark de permalink.