Peijs verkoopt Zeeland op valreep aan Vlaanderen

P1080101Zolang de kalender nog geen 1 maart aanwijst gaat onze scheidende Commissaris van de Koningin gewoon door met zeggen wat ze denkt zonder daar ook maar even aan te denken. Terwijl half Zeeland nog verontwaardigd is over haar tunneltolverhaal in de regionale bladen, is Karla Peijs op NCRV-radio al weer doende om Zeeland te verkopen aan Vlaanderen. “Samen met Vlaanderen, dat lijkt mij een god plan”, zegt onze gouverneur guitig tegen de radioman. Kan dit eigenlijk wel, kan een vertegenwoordiger van het koninkrijk en ons vorstenhuis zomaar een der landsdelen weggeven aan een voormalig opstandig landsdeel. Zijn we de Belgische Opstand en de naweeën ervan op een maandag in 2013 zomaar opeens vergeten? Waar klinkt het oproer, wie luidt er nu de noodklok, wie stelt er nu statenvragen? Peijs geeft Zeeland aan die kwal van een Van Peel, aan de likkebaardende Daniël Termont en aan die gladjanus van een Peeters.

En wat doet ze vervolgens zelf? Ze gaat ervan door. Ze laat Rinus Cement in Kortgene achter en verkast zelf naar Utrecht, dichter bij kinderen en kleinkinderen. Nou is haar dat gegund, maar die verkoop aan Vlaanderen, alleen al om Ronald Plasterk te treiteren, dat gaat mij veel en veel te ver. Dat is nu al instemmen met een achtste verdieping van de Westerschelde en de aanleg van nieuwe buitenhavens bij Ossenisse, alsmede het Baalhoekkanaal en meer van zulks. Zeeland Seaports is dan ras Flanders Seaport en Rotterdam begint dan – met steun van de nieuwe Staten van Holland en Friesland -m een verwoestende oorlog waarbij Zeeland uiteindelijk volledig onder water wordt gezet. Nou Peijs, Karla, wil je dat uiteindelijk op je geweten hebben? Het ondertekenen van de Scheldeverdragen was erg, maar wat je nu afroept kan veel en veel erger zijn.

Het is goed dat er – op wat christelijke jongeren na zag ik – toch niemand naar die babbeldoos luistert en dat niemand gehoord heeft wat je nu weer allemaal gezegd hebt. Gelukkig maar. Ik ga er dan ook niet al te veel over schrijven. Het is goed dat je samen met die vele 57 plussers een punt achter je loopbaan zet en je eigen glazen huisje nu te huur aanbiedt. Nogmaals, dat is prima, wat zou je er in blijven huizen en dit soort uitspraken blijven doen, dan blijft er natuurlijk geen ruit meer over.
Alsjeblieft, nog even een paar daagjes niets zeggen.
Helemaal niets.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

2 reacties op Peijs verkoopt Zeeland op valreep aan Vlaanderen

  1. Peter schreef:

    Wat hebben we dan van de Hollanders te verwachten?

  2. Peter schreef:

    Met Gent kun je wellicht goed samenwerken, met kwallemans Van Peel zeker niet.

Reacties zijn gesloten.