Terneuzen verspeelt miljoenen, maar er komen bomen

P1060346Het project Kop van de Noordstraat kan in de robuutse gemeente Terneuzen voorgoed de annalen in als Flop van de Noordstraat. Terneuzen is een illusie en vier miljoen eurootjes armer. Woningbouwcorporatie Clavis speelt – in een tijd dat corporaties het sowieso moeilijk hebben – een miljoen kwijt. En dat komt dan – volgens de Terneuzense wethouder van ruimte en stagnatie Frank van Hulle – allemaal door de crisis. Maar gelukkig voor de Terneuzenaar het braakliggende terrein in het hart van de stad blijft niet lang een gapende gat, nee, het wordt door Van Hulle gevuld met bomen. Er komen bomen, meldde het Zeeuwse Halfformaat op de eigen website en in de kolommen, de mooiste korte zin in tijden geschreven. Er komen bomen!

Vijftien jaar wordt er in Terneuzen al gesproken over een nieuwe entree voor de belangrijkste Terneuzense winkelstraat. Plannen werden gemaakt, bijgesteld, veranderd, vergroot, verkleind, aangepast om uiteindelijk definitief in de vuilnisbak te belanden. Er werd onderhandeld met pandjesbazen, winkeliers, corporaties en marktpartijen, maar niks hoor, alles liep op niets uit.
Schuld van de crisis. Ben je mal. In ’98 was de crisis, zoals we die nu kennen, nog lang niet in beeld. Zelfs in 2005 niet, maar Terneuzen aarzelde te vaak, te lang en nu – nu gebleken is dat geen enkel retailbedrijven in den lande naar de Terneuzen binnenstad wil komen – kan het stadsbestuur niet anders doen dan de handdoek in de ring gooien. Het verlies incasseren (burgers U gaat die vier miljoen toch op moeten brengen) en overgaan tot de orde van de dag.

Maar wat is die orde in Terneuzen eigenlijk. Nou, als we dezelfde wethouder mogen geloven is dat het project Kennedy West. BN De Stem schrijft: “Over de ontwikkeling van de Kennedylaan West is de gemeente Terneuzen wel optimistisch. Van Hulle: “We zijn nog druk aan het onderhandelen en moeten nog een tekort van tien procent. Hopelijk lukt dat en heeft dat een positieve uitstraling zodat ook de Kop van de Noordstraat eindelijk eens aangepakt kan worden.”

We zijn druk aan het onderhandelen en moeten nog een tekort van tien procent? Wat moet er met die tien procent. Terneuzen moet volgens mij helemaal niets meer met dat hele project. Zeker in 2011 is er tussen gemeente(Lonink), Lafoma (Boussen) en Van der Poel een intentieovereenkomst ondertekend, maar alles wat daarin werd afgesproken is tot op heden door de marktpartijen niet nagekomen. Er is geen exploitatieopzet voor het gebied, geen door de raad goedgekeurde ruimtelijke onderbouwing (op wat tekeningen na), geen saneringsplan voor het vervuilde gebied en ga zo maar door. Bijgevolg kan de volgende regel in de overeenkomst worden aangehouden: “Indien op 1 januari 2012 geen beslisdocument is vastgesteld door de stuurgroep, als bedoeld in artikel 4 lid 2, geldt deze intentieovereenkomst als beeindigd. Partijen kunnen deze datum in onderling overleg bijstellen.”

En de datum is al diverse malen bijgesteld. Door Lonink persoonlijk in september. Door Van Hulle in november nog eens. Neemt niet weg dat Lafoma en Van der Poel nog steeds Terneuzen in de waan laten dat zij na het fiasco Kop van de Noordstraat de lokale economie wel een boost kunnen geven. Zou dat zo zijn? Boussen heeft dezelfde retailers aangeschreven die eerder al aangaven niet naar het centrum van Terneuzen te willen komen. De twee bedrijven schermen met twee supermarkten die op Kennedy-West wel zouden willen, maar verder? Nee.
Bijgevolg kan de gemeente Terneuzen best naar artikel 8.3 uit de intentieovereenkomst verwijzen. En die luidt: Deze intentieovereenkomst kan door partijen voorts worden ontbonden indien niet uiterlijk 31 december 2012 een (anterieure) grondexploitatieovereenkomst tot stand is gekomen.”

Voor Kennedy-West is er zo’n overeenkomst niet getekend voor de in de intentieovereenkomst gestelde termijn. Sterker nog, feitelijk geldt die bijeenkomst niet meer. Terneuzen kan ook achter deze heilloze ontwikkeling een punt zetten, maar of Van Hulle dat inziet. Ik vrees het ergste.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.