Moekoekèn; over Vlissingen en Breskens

UnknownMoekoekèn! Echte Zeeuwse term. Moet ik ook hebben. Onder Zeeuwse bestuurders wordt-ie vaak gebezigd. Heeft plaats A een idee, een plan, roepen ze vanuit plaats B. Moekoekèn! Bijgevolg komt er van plannen zowel in A als B niets van terecht. Is al zo vaak gebeurd. Weet U nog, pakweg 15 jaar geleden met de opkomst van de outletcentra? Er zou er een komen in Sas van Gent, in Hulst in Terneuzen. Gemeenten rolden vechten over de vloer van de abdij in een poging toestemming te krijgen voor de bouw van een uitverkoopcentrum. En ja, het centrum werd gebouwd, in Roosendaal en nog wel met toestemming van het provinciebestuur der Zeeuwen. Te gek voor woorden, maar vanzelfs.

De plannen voor een wintersportcentrum. Zelfde verhaal. Er kwam er een in Terneuzen en gelijk ook meldde Vlissingen zich. Uiteindelijk is er gebouwd in Terneuzen, maar de detailhandel bij de skipiste laat nog steeds op zich wachten. Had wellicht ook met de invulling van het ZEP in Middelburg te maken?

En de Chinezen die naar hier zouden komen. Assemblage van windmolens. Terneuzen was in beeld, andere locaties ook (Oostende, Vlissingen) maar nee hoor, de Chinezen hebben nu ene fabriek in de Wieringenmeer en schieten zo vanuit Den Helder de Noordzee op.

En nu de Visserij Experience. Vorig jaar werden er plannen gepresenteerd om het visserijverleden van Breskens op een dusdanige wijze te presenteren dat het ook nog een toekomst zou hebben. Het visserijmuseum zou gemoderniseerd worden en er zou een kotter als trekker op het dak worden geplaatst. Mooi man, nieuwe toeristisch elan aan de Westerschelde. Europese subsidies werden aangevraagd, plannen nader uitgewerkt, kotter aangekocht enzovoorts en enzoverder.

En dan komt de provincie door de bocht. Er moet een onderzoek worden uitgevoerd naar een visserij-experience in – jawel Vlissingen. Tja, er staat daar een oude timmerfabriek en daar moet – nu Omroep Zeeland is afgehakt – toch een goede bestemming voor worden gevonden niet. Een visserij-exeperience in Vlissingen, alsof er in Breskens nog niet gepasseerd is, maar och dat maakt niet uit Breskens kan mogelijk aansluiting vinden bij het eigenlijke centrum in de stad van Michieltje.

Ik vrees dat zo onderzoek zeer contraproductief gaat werken en zal leiden tot animositeit tussen gemeenten, tussen regio’s. Is er eens eindelijk iets positiefs te melden aan deze kant van de Schelde, gooien ze vanaf de andere kant weer roet in het eten. Moekoekèn!

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , . Bookmark de permalink.