Terneuzen laat Hulst vallen als baksteen

Peter

Hulst is hypocriet…

Had de immer bewogen voorman van Steen Alleen, het Hulster raadslid Jos van Eck, vandaag als gast de vergadering van de commissie Omgeving in buurgemeente Terneuzen bijgewoond dan hadden ze ‘m met hartkloppingen van pure kolére de raadszaal kunnen uitdragen. Zelden heb ik in een Zeeuws-Vlaamse raadszaal zo horen afgeven op een buurgemeente. Wat werd er zoals gezegd over het Hulster bestuur. Wel, dat er “in Hulst alleen gepraat wordt voor de bühne”, dat ze in Hulst “hypocriet zijn”, dat ze in Hulst “nietszeggende brieven schrijven”, dat ze “afkomen met broddelwerk waar geen weldenkend mens in mee zal gaan” en nog veel en veel meer.

Bestuurlijk Terneuzen liet bestuurlijk Hulst gisteren vallen als een baksteen en nog wel een hele zware en daar had de TOP-politicia (dat TOP slaat op de partij, niet op de statuur van de persoon) Rian de Feijter eigenlijk niet op gerekend. Ze dacht in Terneuzen voldoende steun te vergaren om een Hulster motie tegen ontpoldering en een nieuwe verdieping van de Westerschelde ten faveure van het vermaledijde Antwerpen door Terneuzen onderschreven te krijgen, maar dat pakte dus anders uit.
De VVD had geen zin om zich nog eens uit te spreken tegen iets waarover hogere overheden zich -na lang gekissebis over de grenzen hene – al nadrukkelijk hadden uitgesproken. “Gaan we hier nog over?” vroeg VVD-voorman Michiel Groeneveld zich af. “Er ligt een contract met de Belgen en dat moet worden nagekomen. Alles wat er nu nog gezegd wordt is niets meer of minder dan gepraat voor de bühne.”

Groen Linkser Peter Clijsen zei ook dat Nederland zijn afspraken hoort na te komen en dat uit de Hulster motie een grote mate van hypocrisie sprak. “Hulst spreekt zich uit tegen ontpoldering, maar gaat wel akkoord met de ontpoldering van 75 hectare bij Perkpolder. Daar hoor je ze niet over. En in Sluis gaan ze ook rustig door met Waterdunen en de ontpoldering in het Zwin. Nee, als er nog eens gesproken wordt over de resterende ontpoldering van nog eens driehonderd hectare, en dat gaat gebeuren, dan wil ik liever over nieuwe mogelijkheden als pré salé vlees en zilte teelten spreken in plaats van dit. Over het onttrekken van landbouwgrond aan de sector voor natuur moeten we moeilijk doen, maar als er zoveel grond voor recreatiedorpen geofferd moeten worden, dan kan dat wel. Nee, zo’n nietszeggende brief gaan wij niet onderschrijven.”

En ook de PvdA (altijd trouwe bondgenoot van de grootste partij in Terneuzen) liet de lokalen in de steek. ” Dit besluit draai je gewoon niet meer terug, we moeten naar de toekomst kijken”, wist sociaal-democraat Jacques d’Hooghe. D’66’er Charles ten Hengel noemde het TOP-voorstel ( en dus de Hulster stellingname) simpelweg “onzinnig’ en ” broddelwerk”. En zelfs de ChristenUnie vond het raar dat in Hulst en door de TOPpers klaarblijkelijk zo gedacht wordt dat men – de bestuurders – in Middelburg en Den Haag niet weten hoe er in Zeeuws-Vlaanderen in zijn algemeenheid gedacht wordt over het fenomeen “ontpolderen”. Dat beseffen ze zich maar al te goed en -zo zei de ChristenUnie-zegsman Jan Ellen – “dan heeft het weinig zin opnieuw in de pen te klimmen”.
De Hulster motie tegen ontpoldering zal in de raad Terneuzen dus niet op steun kunnen rekenen. Benieuwd hoe Hulst daar op zal reageren. Nieuwe twisten bezuiden de Wester?…. Morgen meer hierover -althans dat verwacht ik – in de PZC.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

4 reacties op Terneuzen laat Hulst vallen als baksteen

 1. guus langeraert schreef:

  Waar Dhr. Clijsen over ” hypocrisie ” spreekt, moet ik hem – nu toch ook eens een keer – gelijk geven. Maar…velen blijven toch vinden dat ” …..men beter ten halve kan keren, dan dat men ten hele gaat dwalen…” Dat geldt voor Den Haag, voor Brussel, voor Antwerpen, voor Middelburg, voor Sluis , voor Hulst … in willekeurige volgorde…. .
  Inderdaad Plan Perkpolder propageren en teleurgesteld zijn over de plannen met de Hedwige en toekomstige ontpolderplannen bij voorbaat afwijzen, dat is hypocrisie ten top.
  Inderdaad Plan Waterdunen propageren en teleurgesteld zijn over de plannen met de Hedwige en toekomstige ontpolderplannen bij voorbaat, dat is hypocrisie ten top.
  Maar ja, om nu nog te ” keren” , daar is moed voor nodig, veel politieke moed voor nodig en hoeveel van onze politici willen/kunnen/durven die moed aan de dag te leggen ?
  Als het zou gebeuren zou het – mijns inziens – een historische gebeurtenis van GROOT formaat zijn.

 2. Tom schreef:

  Guusje, over hypocriet gesproken, heeft jullie clubje ook bezwaar gemaakt tegen het opofferen van goede aardappelgrond voor de bouw van het Roompot Park in Cadzand-Bad, of Landal park in Nieuwvliet?
  Bovendien, waarom zou je niet tegen de ontpoldering van de Hedwige mogen zijn en wel voorstander van Perkpolder en Waterdunen? Omdat er bij Perkpolder en Waterdunen toevallig ook schorren worden aangelegd? Ik zie vooral heel veel verschil tussen Waterdunen/Perkpolder en de Hedwige. Sterker nog, ik vind het een gemiste kans dat deze projecten niet als voorbeeld dienen voor de Hedwige.

 3. Stan de Bakker schreef:

  HERINDELEN!!!!!!!!!!!!!!!!!! ASAP!!!!!!!!!
  Is er tenminste een(1) gemeente die met een(1) mond spreekt over in wezen dezelfde items. Krijg je ook 1 standpunt, en da’s alleszins beter dan die onverkwikkelijke knokpartijen onderling.

 4. pclijsen schreef:

  Guus, er is geen moed voor nodig om afspraken niet na te komen. Zoiets heet in gewone mensentaal oplichterij.

Reacties zijn gesloten.