Kassencomplex en het succesje van Gijs

IMG_0396Gijs van den Berg, PvdA-raadslid te Terneuzen, Dethon-voorman en projectleider van de opleidingskas de Kanaalzonekassen is tevreden. Zo kunnen we lezen in het Zeeuwse Halfformaat. Tevreden omdat “het Voorlichtings- en Opleidingscentrum (VOC) in het tuinbouwgebied bij Westdorpe succesvol blijft. Vorig jaar konden in de kas zestig mensen worden geschoold en de helft van dat aantal kon doorstromen naar een echte baan. Mooi zo, in deze tijd is dat mooi meegenomen, edoch is het centrum wel zo succesvol? Van den Berg speelt zelfs al op safe door te zeggen dat in de toekomst wellicht minder mensen geschoold, dan wel geplaatst zullen worden, omdat de kassen in de Kanaalzone inmiddels voorzien zijn van personeel.

En hoeveel nieuwe banen er sinds 2006 in dat zo noodzakelijke tuinbouwcomplex op havengronden er geschapen zijn, daar heeft niemand het over. Van den Berg niet, maar ook zijn partijgenoten in Terneuzen of Middelburg niet. Zeeland Seaports laat er ook niets over weten en ten provinciehuize weet men het ook niet. Ik beschik ook niet over exacte data, maar weet wel – en zeker – dat van het geprojecteerde, van het voorspelde banenaantal niets terecht is gekomen.
Er werden verwachtingen geschapen, die nimmer zijn waargemaakt.
Het RPA-Zeeland, voorloper van UWV, voorspelde in een onderzoek op de effecten van het kassencomplex voor de lokale en regionale arbeidsmarkt in 2005 dat er tussen de 1800 en 2100 nieuwe banen te vergeven waren, voor laag-en hooggeschoolde, voor handwerkers en denkers zoals, planners en logistiek deskundigen. Nee joh, die verglaasde polder zou op termijn ook nog eens zorgen voor aanvullende werkgelegenheid van 400 tot 450 jobs bij toeleverende en – onderhoudsbedrijven. De deskundologen wisten het zo’n zeven jaar geleden allemaal zeker. Die banen kwamen er en in het nabijgelegen Westdorpe maakte men zich gelijk al zorgen over horden Polen die zouden komen.
Die horden kwamen niet, niet uit Polen en ook niet van elders.
En Gentse baanlozen dienden zich al helemaal niet bij het scholingscentrum op de Axelse Vlakte aan. Gijs van den Berg zit nog stede op busjes Belgen te wachten.
Dus om nu te zeggen dat alles tot tevredenheid stemt gaat mij te ver, veel te ver.
Heel dat glazen stad concept is een drama geworden.
En nou zou ik het toch wel eens aardig vinden dat er eens een bestuurder is (maak niet uit van waar, Zeeuwse Staten, GS of bestuur Terneuzen, desnoods een kamerlid) die dat durft toe te geven.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken. Bookmark de permalink.

4 reacties op Kassencomplex en het succesje van Gijs

 1. Tom Aarts schreef:

  Ja hoor, toegeven????

  Jij hebt nog echt vertrouwen in de politici lees ik wel………
  Ondertussen wordt het volgende droomproject al weer een nachtmerrie……..

  • van Gremberghe schreef:

   Af en toe, nou ja, soms is er toch reden voor een feestje.
   Gebeurt er toch iets waarvan je zeggen, noujaaah…
   Heb jezelf – las ik – ook net mogen ervaren met goed doelbijeenkomst

 2. Tom schreef:

  Kleine nuance Conny, ze hebben de tijd ook niet echt mee, het gaat in heel Nederland slecht in de glastuinbouw.

  • van Gremberghe schreef:

   Ook voor de crisis kregen ze geen meter verkocht. Wat nu bezet is, is in erfpacht uitgegeven. De oorspronkelijke exploitatieopzet was al negatief. Dat is – ondanks aanpassingen – nimmer gewijzigd. Yara wil ook al niet meer voor gratis leveranties instaan. ZSP draagt al enkele jaren die lasten, iets van 1,3 miljoen euro op jaarbasis. Project is een gigantische flop, maar het is goed dat Gijs nog wat mensen weet te plaatsen, maar het is niets om lyrisch van te worden.

Reacties zijn gesloten.