Snel verbod op muziek nodig

imagesPunk, hiphop, house? Weg ermee. Ouders van Nu denkt aan uw kroost. Flikker die cd’s met hardrock van ooit buiten, Eminem weggooien, Nog oude punkplaatjes? Rotten of the Ramones? Halveren en de kliko in. Het is maar voor de zekerheid, want ja, het is inmiddels wetenschappelijk bewezen; verkeerde muziek veroorzaakt verkeerd gedrag bij mensen.

Wetenschappers van de Universiteit Utrecht bestudeerden meer dan 300 Nederlandse jongeren. De jongeren werden gedurende vier jaar gevolgd. De jongeren zijn grofweg in twee groepen in te delen: jongeren die op twaalfjarige leeftijd naar mainstreammuziek (top 40, klassiek, jazz) luisteren en jongeren die op twaalfjarige leeftijd naar niet-mainstreammuziek (heavy metal, hiphop, punk) luisteren. Kinderen uit de laatstgenoemde groep blijken een grotere kans te hebben om als zestienjarige klein crimineel gedrag te vertonen.De risicogroep bestaat uit kinderen die op jonge leeftijd een onconventionele muzieksmaak hebben. Denk aan heavy metal, punk, gothic, hiphop, hardhouse of techno.

Ik vind het nogal wat om een oorzakelijk verband te leggen tussen muzieksmaak van jongeren en crimineel gedrag. Zouden hedendaagse computerspelen, tv, sociale media en andere internetontwikkeling geen grotere invloed hebben op de vorming van onze jeugd. Je zou haast denken van wel. Heeft dit onderzoek niet een hoog Diederik Stapelgehalte? Zo in de trant van veel rood vlees maakt criminelen?

Zo niet, dan moet de radio af, de pc de deur uit, elke muziekbron een ouderbeveiliging hebben. Toch?
En we kunnen dan met gerust hart ons opgroeiend grut laten kijken naar Stanley Kubricks Clockwork Orange met die mooie klanken van Beethovens Negende Symfonie..Ach here…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.