Over ZegtUhetmaar

284441035_5_qjwuEen half jaar geleden riep de oud-arbeidspastor van Zeeland, Jan Scheffers, Omroep Zeeland met de nodige omzichtigheid op om het programma Zegt U het maar te modereren om het Zeeuwse luisterpubliek te verlossen van de etherzeikerds die elke dag mede Zeeuwen op de korrel namen of het niet konden laten de uitzendtijd te gebruiken voor (eigen) propagandadoeleinden. Het werd de man – de mildheid zelve – niet in dank afgenomen en bijgevolge klinkt het elke werkdag nog als vanouds.

“Een goedenavond Renate, met Eric Vervaet, jeweetwel van de polderjongens. Wij gaon door met de strijd…” of Theo Prinse uit Terneuzen, die altijd mooi met een actueel themaatje de uitzending binnenvalt om dan uiteindelijke terecht te komen bij zijn doel, het PvdA-complot, het vermaledijde Europa-complot en de PVV van Geert Wilders. Of Hoogstrate uit Goes, 85 inmiddels, die altijd zoekt naar angels die eruit moeten worden gehaald. En dan hebben we Ria van Noord-Beveland over d’r fiets enzo en die mevrouw uit Walsoorden die alles denkt te weten over ontpolderen en de Scheldeverdragen. Tja, na zoveel jaren komt dat volk mij soms aardig de strot uit. Gaat de knop dagen om. Omroep af, wat de luistercijfers weer niet ten goede komt. Overigens is het bij de Omroep tussen vijf en zes allang geen piektijd meer, de Omroep is radiotechnisch verworden tot een middagprogramma met een luisterpiek rond de lunch en afkalvende cijfers de rest van de dag.

Scheffers pleidooi tot moderatie werd door het gros van de ZUHM’ers gezien als een poging tot censurering, maar dat was zijn doel absoluut niet. Je kunt als omroepkanaal zelf bepalen wie je op de ether laat en wie niet en als je al jaren weet dat iemand de uitzending gebruiken zal om propaganda te spuien, dan hoef je die per sé niet elke dag toe te laten in het programma. Even de rem er op, even selectief zijn of – en dat kan ook – goed tegenspel bieden, maar dat is bij de Omroep niet iedereen gegeven. Helge Prinsen deed dat nog wel een, maar dat kwam haar ’s anderdaags weer op dikke verwijten te staan.

De Omroepredactie doet er – ook omwille van de luistercijfers – goed aan om ook eens goed na te gaan wie ze af en toe zoal op de ether toelaten. In het geval Vervaet spreekt dat voor zich en in het geval Theo Prinse is dat ook niet zo moeilijk. Via verschillende internetkanalen valt zo te achterhalen dat mijn oude medescholier op Petrus Hondius (toen al tegendraads bij het vervelende af) zich een loopbaan heeft aangemeten als PVV-propagandist, PvdA-hater en meer van zulks. Theo gebruikt de Omroep ook, want elke keer als hij weer eens zijn zegje heeft gedaan, maakt hij daar vervolgens via het internet weer gewag van op bijvoorbeeld de rechts-conservatieve website De Dagelijkse Standaard.

Zo meldde Theo hedenvandaag:

“Frans Hamas Timmermans
Ik kan weinig toe voegen aan de beschrijving van Joost Niemoller.
De socialist Hollande is  een knoeier en die Bernard-Henri Lévy speelt ook een CIA rol achter de schermen. 
Ik heb gister bij Omroep Zeeland weer eens Frans Timmermans ontmaskerd als een pro islam en anti Israel minister met zijn Patriot raketten ter verdediging van het Osmaanse rijk tegen Israel. . 
Net als met de strijd rond wel of niet handhaven 3 % begrotingsnorm zal Timmermans wel degelijk Nederland in een oorlog willen rommelen in Syrie en Mali … 
In ieder geval moet Hillary Clinton getuigen over Benghazigate en de strijd rond de US defensie gaat ook onverminderd hard door. 
Hussein Obama wil met de beoogde Chuck Hagel bezuinigen op US defence met als gevolg dat Al Qaeda en China automatisch militair sterker worden.
Met de Obama bezuinigingen (sequestration) kan Obama mogelijk de Chinese claim op meer dan een miljard USD leningen (schuld van de US aan China) provoceren waarmee China dan een militair economisch hefboom effect krijgt aangereikt. 
Op dit moment is de situatie dat de democrats (Bernanke) de Debt Ceiling willen verhogen en dat de dems over 2 maanden de onderhandelingen gaan hervatten over de Fiscal Cliff terwijl de republicans een Government Shut down willen. 
In Amerika zijn er namens een stuk of 8 States petitiies aangeboden om af te scheiden van de United States. 
Mogelijk komen er ook initiatieven vanuit de bevolkingen van die States om de directe en Federlae belasting te centraliseren bij de eigen State en hun State op te dragen te onderhandelen over verdere afscheiding met als drukmiddel achter gehouden belasting gelden.”

En zo komt Theo aan zijn trekken en wordt OZ gebruikt.
Zit de Zeeuwse luisteraar daar op te wachten? Dacht het niet.
Wellicht komt een herijking van ZUHM de luistercijfers ook ten goede, want die zijn op dat tijdstip niet meer wat ze waren. Op andere tijdstippen ook niet, al doet onderstaande anders vermoeden. De laatste alinea spreekt evenwel boekdoelen.

“· Met een winst in marktaandeel van 8.5% naar 9.6% zijn we relatief de grootste ‘winnaar’ (+12,9%) van ROOS.
· We staan op een vierde plek in onze provincie. Een positie die wellicht in de decembermeting verder onder druk komt te staan onder het geweld van de TOP-2000 en de andere Kerst-zenders.
· De landelijke situatie op radiogebied ziet er als volgt uit: marktleider is met een luistertijdaandeel van 10,7 procent nog steeds 538 over de periode oktober – november, maar Sky Radio klimt in de cijfers naar de tweede plek, met een aandeel van 9,7 procent. 3FM haalt een aandeel van 9,4 procent en komt hiermee op de derde plaats terecht. Radio 2 staat op de vierde plaats dicht achter 3FM met een aandeel van 9,2 procent. De gemiddelde luistertijd per dag in oktober – november was 2 uur en 58 minuten.
· In deze meting zien een toename van marktaandeel van alle uren op werkdagen met een meest spectaculaire groei van de uren 10-12.
· Ook in het weekend zien we een positieve trend op een enkel uur na.
· Ons absolute bereik heeft een mooie stap voorwaards gemaakt, maar we zitten nog wel ca. 10% onder het niveau van het voorjaar van 2012.

Dus heren, dames van OZ, aan de slag.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

8 reacties op Over ZegtUhetmaar

 1. pclijsen schreef:

  Sinds de omschakeling naar een andere golflengte ben ik OZ kwijt en heb ik dus kennelijk nix gemist. Ook toen al allerhande mensen die zonodig moesten bewijzen hoe echt ze wel niet zeeuws waren in hun worsteling boven te blijven. Theo Prinse is zelfs ooit een keertje Groenlinks geweest. Ook Fortuynist en wat al niet meer. Scheffers heeft gelijk, maar het zal niet veel uitmaken als ik die kijk en luistercijfers zie die jij openbaart.

  • van Gremberghe schreef:

   En toch zou ik OZ niet willen missen…

   • John schreef:

    Geloof dat wij niets gemist hebben, al jaren, daar wij als polderbewoners OZ tv niet kunnen ontvangen cq daar indertijd niet het extra kastje tegen betaling niet hebben geplaatst.
    Misschien wat cru gezegd , OZ radio is voor ons al zowiezo erbarmelijk geleuter en heeft echt geen toegevoegde waarde (persoonlijk).

 2. Erpee schreef:

  Bij toeval raakte ik op deze site van Gremberghe.
  En met een glimlach lees ik het smakelijke verhaaltje van 5 jan. 2013.
  Maar helaas, anno mrt 2015 is er nog steeds niets veranderd met Zegtumaar.
  Nog steeds dezelfde etherzeikerds, met Vervaet voorop; zelfs meerdere keren per dag hoor je nu dat oeverloos gewauwel van deze domme nietsnut uit Vogelwaarde.
  En nog steeds heeft OZ er geen stokje voor die zeikerds (met Vervaet voorop) een stokje gestoken of de regels van het programma gewijzigd. De geloofwaardigheid van deze omroep viert hoogtij.

 3. Lau schreef:

  Als je nou genoeg hebt van ‘Zegt u ’t maar’, waarom laat je dan de radio niet gewoon uit tussen 17:30 en 18:00? Doe ik ook vaak.

  • van Gremberghe schreef:

   Het gaat mij om steeds dezelfde figuren die in dat programma hun zegje doen, meer variatie kan geen kwaad. En je merkt terecht op; luisteren moet niet.

 4. PeterU schreef:

  We missen Jan Blok zaliger, vast beller van Omroep Zeeland, virtuoos gitarist, Zeeuws rockabilly-icoon en fulltime mafketel.

Reacties zijn gesloten.