Made-in-Zeeland

bannerAmper twee decennia terug profiteerde Zeeuws-Vlaanderen nadrukkelijk van de ligging aan de landsgrens. Het kooptoerisme floreerde. Belgen kwamen en masse aan deze kant van de grens hun inkopen doen en en passant lieten ze bergen grijs en zwart geld achter op de vele banken in de streek. Op de couponnekesdagen ging de gebeurde rente linea recta naar het Zeeuws-Vlaamse bedrijfsleven. De horeca had het er goed mee. Toen in 1992 de grenzen leken te worden opgeheven stond slechts een enkeling stil bij de mogelijke gevolgen. Ik herinner me dat de Kloosterzandse bankier Fons Roctus voorspelde dat er in het Zeeuws-Vlaamse bankwezen zeker 1000 banen zouden verdwijnen en dat de Belgische toevloed aan spaarders en beleggers ras tot het verleden zou behoren. In Hulst vond het burgerbestuur dat een forse dreiging voor de lokale economie. B en W stuurden een brandbrief richting Den Haag, maar -zoals zo vaak – wacht men nog steeds op antwoord.


En ja, het banktoerisme verdween, de banken ook, de Belgenstroom dikte in tot een nietig weekeindstroompje, omzetten daalden en openbare voorzieningen verdwenen. Eerst uit Hulst en Oostburg (arbeidsbureau, kantongerecht) in later jaren ook uit Terneuzen. Af en toe werd er geklaagd in Middelburg, bij de provincie, over het verdwijnen van voorzieningen en instellingen, maar ach…

De schaalvergroting stokte niet de voorbije tien jaar, maar ging onverminderd door. Nu niet in Zeeuws-Vlaanderen, maar aan de andere kant van de machtige Schelde. En nu anno 2013 vindt een comité van verontrusten het tijd dat de Zeeuwen zich laten horen. De gemeenteraden kregen de voorbije dagen het volgende schrijven toegestuurd:

“Op 12 december 2012 deed Prof. Pieter Ippel, op persoonlijke titel,
de volgende oproep in de rubriek Te Gast van de PZC:
“Het is tijd voor de Zeeuwen zelf om zich te laten horen. Ik hoop
dat boeren, burgers en bedrijfsleiders gaan beseffen wat er aan de hand is en een dijk opwerpen tegen de wassende stroom van onzalige
beleidsmaatregelen die de kwaliteit van recht en rechtspleging
aantasten. Zeeland en de Zeeuwen moeten zich soeverein verzetten.”
“Boeren, burgers en bedrijfsleiders” hebben zich inmiddels
verzameld in “Made in Zeeland” en zullen gezamenlijk op 29 januari
a.s. per bus naar Den Haag reizen om een petitie aan te bieden aan de
Eerste en Tweede Kamerleden.

Iedere burger van Zeeland wordt door Made in Zeeland van harte
uitgenodigd om mee te gaan naar Den Haag op 29 januari a.s.!!!
Aanmelden kan via de sitewww.made-in-zeeland.com.
De achterliggende Zeeuwse organisaties willen met het aanbieden van
de petitie duidelijk maken dat door de recent aangekondigde
overheidsmaatregelen in Zeeland de leefbaarheid van Zeeland ernstig
wordt bedreigd. Het betreft de (voorgenomen) besluiten tot de
gedeeltelijke verplaatsing van de rechtbank, de sluiting van de
kantoorlocatie van het Openbaar Ministerie, de overheveling van de
politieleiding, de meldkamer en de sluiting van Torentijd.

Al deze ontwikkelingen komen nog eens bovenop de grote
faillissementen van Zalco en Thermphos en reorganisaties bij o.a.
Neckermann. Met deze maatregelen wordt aan de werkgelegenheid nog een
extra zware mokerslag toegebracht. Met de petitie wil Made in Zeeland
landelijke aandacht vragen voor al deze problemen. Aan de Tweede
Kamerleden wordt tevens verzocht om de diverse (voorgenomen) maatregelen een halt toe te roepen en daarmee Zeeland sterk te houden. Daarnaast wordt aangedrongen op politieke acties om de Zeeuwse economie te stimuleren.”

Nou, je zou toch denken dat er hele horden klaar staan om naar Den Haag te reizen, maar ik heb niet die indruk. Deze hele campagne mist iets. Vuur, gedrevenheid, committent, het Honoré Colsengevoel.
Bovendien alleen al die naam: Made in Zeeland.
Dat motto wordt toch al gebruikt door een stichting die op Schouwen Duiveland probeert innovatie in de brede zin des woords van de grond te tillen. Als je een campagnenaam bedenkt, dan st je daar toch bij stil niet?
Bovendien, om 7,50 euro te vragen voor een bijhorend t-shirts en petje, en dan zeggen dat de busreis gratis is is ook niet zo’n verstandige zet. Komt nog bij, dat ik niet weet wie er achter die actie schuilgaat. Ja, boeren, burgers en bedrijfsleiders, maar dat zegt mij helemaal niets.
En mij niet alleen.
Ik geloof niet dat deze actie een succes wordt.
Integendeel. Made-in-Zeeland zegt me niets, doet me niets en zal in Den Haag ook niets blijken te zijn…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , . Bookmark de permalink.

11 reacties op Made-in-Zeeland

Reacties zijn gesloten.