Hoe Compagnie Het Zoute De Tentakels Uitslaat

jan-smitsHet investeringsfonds voor Cadzand-Bad krijgt een nieuwe opzet.De gemeenteraad wordt er de baas over. In het fonds dat wordt beheerd door een stichting, storten sommige ontwikkelaars na het realiseren van plannen in het kustdorp een bedrag. Uit het fonds wordt de aankleding van de openbare ruimte betaald.
Het stichtingsbestuur bestaat nu uit vier personen, onder wie wethouder Peter Ploegaert en burgemeester Jacques Suurmond. Omdat Suurmond bij stakende stemmen de doorslag mag geven, hebben B en W het in het fonds dus feitelijk voor het zeggen. Raadsleden deden hun beklag over het feit dat ze niet konden meepraten over de bestedingen. Het college wil nu voor het eind van dit jaar het fonds overgehevelen naar de gemeente. De stichting houdt op te bestaan.

Een goede zaak zou je zeggen. De gemeente beslist over geld dat de gemeente heeft verdiend door plannen te verwezenlijken. Goed, maar dan zitten er im westen toch een paar zaakjes niet helemaal juist. Kijk, de courant meldde dat ontwikkelaars geld in het fonds storten, maar dat is niet correct. Sommige ontwikkelaars hebben dat gedaan. De Roompot heeft met de bouw van Residence Noordzee te Cadzand het bestaande fonds met zo’n zes miljoen euro gevuld. Compagnie Het Zoute daarentegen heeft nog geen pecunia bijgedragen – is dat contractueel ook niet verplicht gesteld – maar wil wel zeer nadrukkelijk zeggenschap hebben over bestedingen uit het fonds. Ergo, de compagnie bemoeit zich overal mee en hoe.

Zo is er in het mooie land aan de rand der zee recentelijk door een oud-bankiertje uit Sluis met relaties in de regio een bv’tje opgericht dat zich wil gaan moeien met de ontwikkeling van het nieuwe haventje van Cadzand. Niet dat Jan Smits van Yacht@Cadzand-Bad BV daar veel verstand van heeft, maar dat hoeft ook niet, als je maar contacten hebt, bij de Recron, gemeente etcetera,etcetera. Dan begin je een bv, schraap je wat geld (nou ja, vier ton, uit het investeringsfonds wellicht) bijeen, je stelt wat commissarissen aan ( toevallig heet er een Muylle, net als de directeur van de Compagnie) en je zegt die havenontwikkeling wel even ter hand te zullen nemen.

Jammer is het dan wel dat een gedegen jachthavenexploitant – een bedrijf dat elders in den lande met succes vijf havens exploiteert en nota bene een bedrijf dat zelf miljoenen in de aanleg van de Cadzandse voorziening wil steken – met vereende krachten de regio wordt uitgejaagd. En waarom.
Simpelweg, omdat dat bedrijf enkel en alleen in de haven geïnteresseerd is en niet zo zeer in de ontwikkeling aan vaste wal. Want daar spreidt de Compagnie Het Zoute zijn tentakels uit over heel Cadzand. En de Compagnie bouwt graag appartementen om die vervolgens te verpasten in combinatie met een ligplaats voor jachten in de nieuwe haven. Een soort van koppelverkoop dus en als die Hollanders daar niet in mee willen, ah welja, dan zetten we onze zinnen op een ander. Op Yacht@Cadzand BV, ervaring in de sector nul, maar dat doet er niet toe. Als de compagnie het maar voor het zeggen krijgt.
En wat denkt U dat er straks met dat investeringsfonds gebeurt?
Juist, dat vrees ik ook.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op Hoe Compagnie Het Zoute De Tentakels Uitslaat

 1. rj schreef:

  Raadsleden … Is het toch wel de echte C I E ??????
  WAT HEBBEN DIE TOT NU TOE INGEBRACHT????
  en in het investeringsfonds??????
  Raadsleden … Tijd om en pas eens zoals in Belgie de wet Breyne toe!!!!!!
  voor er als die er al niet hangt een hele donkere wolk voorbijkomst!!!!!!
  Hopenlijk is het nit alleen lucht (b lauwe) bedoelen wij.
  rj

Reacties zijn gesloten.