ZEP en de zeperd (in Terneuzen)

Zeeland is weer een attractie armer. Het voetbalmuseum Nationale Voetbal Experience zet er -na amper een paar jaar gedraaid te hebben- een punt achter en verkast naar een plek in Midden-Nederland waar meer bezoekers verwacht worden.
Het Zeeuws Entertainment Park (ZEP) in Middelburg dreigt op een ware flop uit te lopen. Het is dat Frans Lievens nog een theatertje wil beginnen, maar voor het overige ligt er weinig in het verschiet. O en ja, Omroep Zeeland wil wellicht in het ZEP terecht, maar dan hebben we het weer over een gesubsidieerde instelling die, in navolging van Lievens en het ROC, middelen uit gemeenschappelijke ruiven gebruiken om de huurpenningen te kunnen betalen. Nochtans wordt op Walcheren nog getracht om de leegstaande ruimten in het complex zo snel mogelijk gevuld te krijgen.


Hoe anders is het gesteld met een vergelijkbaar – nee, zelfs een door de provincie in ruimtelijke ordeningszin gelijkgeschakeld – project in Zeeuws-Vlaanderen, dat al jaren leeg staat en nog steeds leeg staat en waar door de gemeente Terneuzen geen enkele moeite betracht wordt om er maar dan ook iets van te maken. Ik heb het dan over de leegstaande panden onder en bij het skihalcomplex in de Koegorspolder.

Na de bouw van de voorzieningen werden de winkelruimten enkele jaren geleden verworven door ING Vastgoed, tegenwoordig CB Richard Ellis. Deze vastgoedbeheerder dacht de ruimten snel te kunnen verhuren of te verkopen aan winkelketens en entrepreneurs, maar dat viel erg tegen.
Temeer er tegen de gebruiksmogelijkheden bezwaar werd aangetekend door bouwonderneming De Hoop en Morres Meubelen te Hulst. Deze marktpartijen, bang voor de komst van concurrerende neringen – hielden hun bezwaren overeind tot bij de Raad van State, die vorig najaar het bestemmingsplan voor de Koegorspolder op essentiële punten -wat voor zaken mogen er wel en niet komen – lek schoot. Terneuzen moest door die RvS-uitspraak met een bestemmingsplanherziening komen, maar dat is tot op heden niet gebeurd.

Bij CB Richard Ellis moeten zo onderhand wel een aantal mensen pisnijdig zijn op de gemeente Terneuzen, omdat de vastgoedbeheerder dit voorjaar nota bene zelf de gemeente een uitgewerkte bestemmingsplanherziening voor het poldergebied met onderbouwing had aangereikt. Het enige wat Terneuzen nog hoefde te doen was de herziening in procedure te nemen, maar ook dat is (nog) niet gebeurd.
Bijgevolg weet CBRE nog steeds niet wat er in de leegstaande ruimte aan zaken gevestigd mogen worden buiten wellness-en sportactiviteiten, die al vanaf het begin toegestaan waren.

Als het ZEP en Skihalcomplex waarlijk vergelijkbaar zijn, dan had Terneuzen wellicht het Trainingscentrum voor de Biobased Economy onder de skipistes kunnen vestigen, maar nee, daarvoor werd een nieuw zwaar gesubsidieerd optrekje naast het complex verwezenlijkt dat er nu staat, maar amper gebruikt wordt (tenzij de Kamer van Koophandel weer eens een startersdag heeft).
Terneuzen had wellicht het ROC kunnen bewegen om er de sportopleidingen in onder te brengen, maar nee, die huisden een tijd in de voormalige Philipsfabriek aan de Haarmanweg en zitten nu bij Bodyline.
Nee, Terneuzen doet niets.
Helemaal niets.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

3 reacties op ZEP en de zeperd (in Terneuzen)

 1. Tom schreef:

  Dit is mij een iets te simpele voorstelling van zaken.

  Dat De Hoop en Morres door de Raad van State in het gelijk zijn gesteld, geeft alleen maar aan dat zij het recht aan hun zijde hadden. Dat het plan niet deugde kan je De Hoop en Morres echt niet verwijten. Opkomen voor je recht, zelfs al is dat uit concurrentieoverwegingen, is niks mis mee.

  En dat de gemeente Terneuzen niet direct ja zegt tegen een kant en klaar plan aangeleverd door een investeerder kan ik ook goed begrijpen. Die investeerder wil alleen maar geld verdienen en ik geef je op een briefje dat in zijn voorgekauwd plan alles kan en alles mag. Als we investeerders en ontwikkelaars hun gang laten gaan, dan slopen ze de basiliek in Hulst om er een winkelcentrum in de vorm van een schoenendoos voor terug te zetten.

  CB Richard Ellis wist wat ze kochten, wist wat er speelde en wist wat er wel en vooral niet mocht. Nou niet achteraf lopen zeuren als een verwaand kind.

  Als het ZEP/Mortiere en het Skihalcomplex waarlijk vergelijkbaar zijn, dan is het grootste verschil dat ZEP aan het einde van een doodlopende straat ligt en het Skihalcomplex wel een achterland van miljoenen heeft. Ik hoop dat ze dat ooit op het Provinciehuis gaan beseffen.

  • van Gremberghe schreef:

   Een paar opmerkingen nav je reactie.
   Projectontwikkelaar en ING hebben van den beginne Terneuzen gewezen op ondeugdelijke definities in het bestemmingsplan Koegorspolder. De term leisuregerelateerde detailhandel bijvoorbeeld, de netto-brutoverhoudingen en meer werden door betrokkenen als ontoereikend beschouwd. Niettemin hielden gemeente en provincie vast aan die terminologie, die vervolgens door de Raad van State in de beroepszaak ook als ondeugdelijk werd aangemerkt.
   Dat partijen een beroepszaak hebben aangespannen is hun goed recht.
   Over de motieven kun je van mening verschillen, ook al, omdat bijvoorbeeld Morres in Hulst nu hetzelfde gedaan wil krijgen als ING Vastgoed toen in Terneuzen.
   Het door CBRE opgestelde herziene bestemmingsplan is in overleg met de gemeente Terneuzen tot stand gekomen en niet – zoals jij stelt – door een marktpartij die alleen maar geld verdienen wil eenzijdig opgesteld. Daarover -over de inhoud- zijn afspraken gemaakt.
   CBRE heeft destijds niet blindelings gekocht, maar handelde mede op basis van garantie-en intentieverklaringen van en met de gemeente Terneuzen.

 2. Ik begin te geloven dat het allemaal geen toeval meer is dat projecten als Kop van de Noordstraat, Kennedylaan West, Veerhaven en Terneuzen Zuid in een “dead end” zitten. De ontwikkeling van Terneuzen-stad wordt eigenlijk niet echt gedragen door de politieke meerderheid. Het wordt dus spannend als de electorale meerderheid – die er woont – daar een oordeel over gaat geven…..

Reacties zijn gesloten.