Zeeland zoekt grijze muis

De nieuwe commissaris van de koningin in Zeeland, man of vrouw, dat maakt niet uit, mag geen Mercedes-Benz meer rijden, maar verplaatst zich in een middenklasse-mobiel en is zelf de bestuurder. De nieuwe CdK mag nevenfuncties hebben, maar dan wel onbezoldigde en het liefst enkel neventaken bij maatschappelijk instellingen en niet bij multinationale grootgeldverdieners. De nieuwe gouverneur in Zeeland mag een partner hebben, maar die moet zich niet engageren, mag geen ondernemer zijn en enkel ambities hebben om als Zeeuws knopje, dan wel muurbloem te functioneren.

De nieuwe ambassadeur van de koningin in Zeeland mag over alles een mening hebben, maar moet die niet gaan debiteren, tenzij daar nadrukkelijk om gevraagd wordt door de Staten van Zeeland.
De nieuwe voorzitter van de provinciale staten moet in Zeeland gaan wonen, maar mag er geen tweede onderkomen elders op nahouden en zeker geen woonboerderij in de Achterhoek of soortgelijks.
De nieuwe commissaris kan het best geen verleden hebben, omdat gebleken is dat mensen die daar wel over beschikken er altijd door in de problemen komen. Een handtekening onder een contract of verdrag kan leiden tot excommunicatie in het kwadraat zo is recentelijk gebleken.
De nieuwe pispaal der Zeeuwen dient niet van feesten en recepties te houden (zeker niet die op kosten der Zeeuwsche gemeenschap zouden moeten worden gehouden), hij of zij eet het liefst thuis (simpele eigentijdse gerechtjes, maar dan niet die van Sergio Herman) en kan hest best pretenderen dat hij of zij houdt van authentieke Zeeuwse sporten (boogschieten, ringsteken en puut gooien).

Ik weet het, het staat allemaal niet in de profielschets, maar ik denk dat we er goed aan doen om zo’n mens ruim op tijd te waarschuwen.
Te waarschuwen voor de bekrompenheid van een deel der Zeeuwen.
Ter waarschuwen voor het enghartig denken van de eilanders.
Ter waarschuwen voor de benepenheid van de Delta.

Want dat laatste dat tref me de laatste tijd toch wel. Kunnen we met zijn allen afscheid nemen van Karla Peijs, dan mag het niet. Ontstaat er een heleboel heisa over het feit dat haar afscheid (en opvolging dat wordt gemakshalve vergeten) een mille of veertig kost. Veel?! Akkoord, dan zet je het mes in de kosten, maar dan bedenk je toch niet zoiets halfslachtig als een gecombineerde afscheids-cq nieuwjaarsreceptie. Dat is toch geen oplossing.

Maar alla, Peijs kan toch geen goed meer doen, dus alles wat zij zegt of wat over haar gezegd wordt, wordt door het volksdeel der benepenen – dat vrijelijk op de site van het Zeeuwse Halfformaat zijn gram mag spuien – tegen haar gebruikt, dus het is beter dan maar te zwijgen.
Dan maar geen feestje.
Toch denk ik dan gelijk aan wat het afscheid van Wim van Gelder destijds gekost heeft (zelfde opzet, mini-symp met receptie, afscheid van personeel enzovoort enzoverder). Daar werd toen met geen woord over gerept, net zo min als over de staatsbegrafenis van Thijs Kramer in 2006, een trieste edoch unieke gebeurtenis in het Zeeuwse staatsbestel.
Van Gelders afscheid had wel nog een positieve keerzijde. Hij wenste geen afscheidscadeau maar zamelde geld in voor een waterputtenproject in Afrika en dat leverde uiteindelijk toch zo’n 16 mille op. Dat zit er dus nu ook niet in.
Maar ja, het zal de benepenen een zorg wezen.
Die ontwikkelingshulp is toch weggegooid geld. Niet?

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

3 reacties op Zeeland zoekt grijze muis

 1. Jeroen schreef:

  Tsja, de Pvda kwam met een ideetje: laten we de 40 mile voor Karla en 20 voor haar opvolger in stand houden en dan de nieuwjaarsreceptie schrappen. Aldus geschiedde. De oppositiepartijen konden roepen wat ze wilden, de coalitie was het eens met elkaar. Er werd zelfs geen motie of amendement ingediend: Zo gebeurt het en klaar.

  PS: Van Gelder’s feestje kostte toendertijd een ton heb ik me laten vertellen.

 2. Peter schreef:

  Toch had ik Wim van Gelder wel hoog zitten. Bereikbare man en prettig in de omgang. Van Peijs weet ik het niet. Maar een afscheidsfeestje van 46 mille is fors. Een passender oplossing is vast wel te vinden.

  Zeeuwen zijn zeikerds, maar niet erger dan Hollanders of Vlamingen. Als een CvdK erg veel bezig is met zijn/haar bijbanen, dan is dat niet in orde. Ik word zo moe van dat doorschieten in Nederland. Dan heb je een CvdK met driehonderd bijbanen, ok, dat is niet goed, dan mag de volgende er geen een meer hebben.

 3. Polleke Bleijenbergh schreef:

  Er is de laatste tijd als nieuwe CdK de naam van dhr. Joop Atsma genoemd.
  Ik wil er aan herinneren, wat heet dat deze man de architect was van het bestuursaccoord met de Unie van Waterschappen, wat juist voor Zeeland zo desastreus is geeindigd. Deze per saldo en ook historisch gezien over geen enkele vorm van bestaansrecht te kunnen bogen instelling heeft zich door de leden uit de hogere gronden laten leiden om geen medeverantwoordelijkheid te nemen aan het verdelen van de dijkversterkingskosten voor zover die sinds dat accoord bij de afzonderlijke waterschappen terecht kwam.
  Daardoor zit Zeeland met de relatiefst hoogste eigen bijdrage aan de kosten voor de dijken in zijn regio, en zal ook in de toekomst de allerhoogste bijdrage moeten blijven leveren.
  Deze fout in het bestuursaccoord is miniem in de pers beschreven, en politiek was slechts de PvdA daartegen, getuige het verkiezingsprogramma van enkele jaren geleden.
  Ik zou graag zien dat deze partij dat meeneemt in het programma voor correcties miskleunen; ik heb o.a. daarover veel PvaAers benaderd, o.a. mevr. Everts.
  Dhr. Atsma heeft zich hier te gemakkelijk van afgemaakt, tesamen met zijn partij CDA.
  Zou ook het CDA zich hier willen inspannen????
  Kdenk het niet, getuige dhr. Steijaerts laatst gepubliceerde uitlatingen.

Reacties zijn gesloten.