Zorgboerderijen weg ermee…

Vorig jaar trok ik in het kielzog van een politieke delegatie door de provincie. Op een van die dagen werd een bezoek gebracht aan een zorgboerderij te Terhole. Er werd door de uitbater en zijn vrouw uitgebreid verhaald over wat ze deden, beetje boeten en daarnaast zorg dragen voor de zorg aan mensen die het op vlak van hun gezondheid (al dan niet geestelijk) minder goed getroffen hadden. De zorgboer verzorgde een rondleiding, vertelde over zijn verbouwingsplannen voor schuur en bijgebouwen, sprak over de toekomst, die toen nog gloorde.
En ja, de politici waren onder de indruk en ik ook, een beetje toch.

Hoe snel kan het verkeren. De Zeeuwse Staatsomroep meldde dees week dat het voortbestaan van de Zeeuwse zorgboerderijen (zo’n veertig in getal) behoorlijk op de tocht is komen te staan nu het nieuwe kabinet besloten heeft om de vergoeding voor de dagbesteding vanaf 2014 gescharpt zal worden uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ).
En dus weg die nuttige dagbesteding, weg de alternatieve bron van inkomsten voor die boeren, weg de investeringen die ze gedaan hebben, wegweg.
“De Samenwerkende Zorgboeren Zuid, waarbij zo’n twintig Zeeuwse zorgboerderijen zijn aangesloten, maken zich dan ook grote zorgen over de toekomst.

Ook eigenaresse Inge van der Meijbij van zorgboerderij het Hof van Axel is geschrokken van de plannen in het regeerakkoord: ‘Als deze plannen doorgaan, zullen wij moeten sluiten.’

Het Hof van Axel heeft zo’n 15 cliënten en dat zijn vooral ouderen die dement zijn of psychische problemen hebben. Volgens Van der Meij zou het wegvallen van de dagbesteding grote gevolgen hebben voor die mensen. ‘Zonder een goede dagbesteding kunnen ze waarschijnlijk niet meer thuis blijven wonen en moeten ze naar een verzorgingshuis. Dan kost het de regering uiteindelijk alleen maar meer geld.’

De Samenwerkende Zorgboeren Zuid maken zich niet alleen zorgen over de cliënten voor wie de dagbesteding dreigt te verdwijnen, maar ook over de aanbieders van de dagbesteding op zorgboerderijen.”

Het zijn berichten in de marge van de grote zorgdiscussie, ik weet het, maar toch. Ik heb nog niets gehoord van pittige brieven, demonstraties en die politieke delegaties, ach…wie weet?

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , . Bookmark de permalink.

6 reacties op Zorgboerderijen weg ermee…

 1. Peter schreef:

  Volgens mij kunnen we het in Zeeland, desnoods in samenwerking met andere Nederlandse of Vlaamse provincies, beter zelf gaan regelen. Uit Den Haag komen alleen nog maar technocratische onzinplannen, die geen recht doen aan de alledaagse werkelijkheid. Wat denken ze hiermee te bereiken?

 2. Peter schreef:

  Net zoiets als de eigen bijdrage voor ggz-patiënten. Het betekent dat psychiatrisch patiënten weg blijven van een consult. Dat spaart weer geld uit, denkt Den Haag. Dat ze vervolgens elders problemen veroorzaken of veel ergere problemen krijgen, dat is een werkelijkheid waar ze zich niet mee bezig houden.

  Het is een beetje zoals bezuinigen op het onderhoud van je auto: “hmm, als ik dit jaar de grote beurt oversla, dan houd ik lekker 300 euro in mijn zak.”

 3. Jaap van Peperstraten schreef:

  Een uitzending van Koot en Bie( zo noemden Kees en Wim zich 30 jaar geleden) staat mij nog helder voor de geest. Zij spraken toen hun afkeer en ontstentenis uit over een CRM bezuining die tot gevolg had geestelijk gehandicapten beroofd werden van hun jaarlijkse uitje naar de Efteling of zoiets dergelijks. Hun conclusie: de beschaving van een land meet je af aan de zorg die men heeft voor de zwaksten en de minst weerbaren. Die conclusie staat nog steeds.De politici en NOS, RTL-TV, Telegraaf AD, NRC jongens en meisjes zullen zich daar niet druk over maken. De zwaksten zijn niet interessant, kopen geen kranten en stemmen niet. Waarom zou je ze dan een stem geven?

 4. Peter schreef:

  Klopt, journalisten die bij die media werkzaam zijn verdienen behoorlijk. Plus dat als je hele dagen in Den Haag of Hilversum zit, en bijna alleen contact hebt met je collega’s en politici , je in een andere werkelijkheid leeft dan je lezer of kijker. Dat is onvermijdelijk.

Reacties zijn gesloten.