De VVD en het ontpolderingsdossier

Dat het aankomende kabinet Rutte II uiteindelijk wel akkoord zou gaan met het ontpolderen van de Hedwigepolder lag eigenlijk wel in de lijn der verwachtingen. Heel dat ontpolderingsverhaal is – en dat vergeten we nog wel eens – afkomstig uit de koker de liberalen. Zekers, Karla Peijs zette in 2005 haar handtekening onder de Scheldeverdragen, maar dat deed Melanie Schultz van Haegen ook namens de VVD en waarom ook niet. Dat hele verhaal van polders teruggeven aan de zee om veiligheidsredenen en om redenen van natuurcompensatie was niks nieuws. In 1996 waren Nederland en België dat – bij een vroegere slag om de verruiming van de vaargeul – overeengekomen.


De toenmalige minister van Verkeer en Waterstaat, Annemarie Jorritsma – juist, die dame die altijd een innige relatie heeft onderhouden met bouw-en grondwerkbedrijven – ondertekende in dat jaar al een projectenbundel die in samenspraak met natuurorganisaties, waterschappen en gemeenten! tot stand was gekomen.
Voor wat betreft het onderwerp ontpolderen werden de volgende projecten aaangedragen:
ontpoldering Everingepolder 235 hectare, ontpoldering Boone-en Oosterzwakepolder 80 hectare, ontpoldering Hedwigepolder 320 hectare, ontpoldering Hellegatpolder 125 hecate, ontpoldering Zwarte polder 65 hectare, ontpoldering Zwin/Leopoldpolder 410 hectare (op Nederlands grondgebied) en de ontpoldering van het Groot Schor op Vlaams grondgebied, 15 hectare.
Tevens werd er in het projectenvoorstel een reeks binnendijkse ingrepen geformuleerd, die – inmiddels – grotendeels zijn uitgevoerd. De aanleg van de inlaag bij Ossenisse en de Margarethapolder bij De Griete waren twee van die projecten binnendijks.
Vorige week reisde ik met een bevriende fotograaf van oost naar west in Zeeuws-Vlaanderen, onder de zeewering. En ons frappeerde het dat het Rijk (Rijkswaterstaat, Dienst Landelijk Gebied) ondanks al het geprotesteer van de zijde van de anti-ontpolderaars, rustig gewoon doorgaan met het uitvoeren van projecten, die jaren geleden al bedacht zijn. Onder verantwoordelijkheid van een liberale bewindsvrouwe…
Begin februari 1996 maakte de provincie Zeeland in het Abdijnieuws gewag van de plannen. Protesten bleven toen uit. Zo ook in 1992 toen de ZMF zich voorstander toonde van ontpolderingen in een artikel in de PZC. Zelfs toen al werd de Hedwigepolder als doelwit geopperd.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

9 reacties op De VVD en het ontpolderingsdossier

 1. Michiel Groeneveld schreef:

  Leuke spin, maar voor zo ver ik weet is Thijs Kramer, Rijkswaterstaat directeur en later gedeputeerde voor de PvdA in Zeeland, de man die in elke hoedanigheid de Hedwige vrij dwingend in beeld heeft gebracht. En inderdaad, daarna is er altijd wel een zetelhouder die bij het kruisje tekent, want zo werkt dat in Nederland. Wat wil je eigenlijk met dit verhaal?

  Het probleem is,zoals in veel dossiers, de PvdA. Maar de brandweerman in deze tekst zet de belendende percelen voor de spuit.

  • van Gremberghe schreef:

   Goed lezen Michiel, in 1992 opperde de ZMF reeds ontpoldering. Wie zat daar toen bij, juist wijlen Thijs Kramer. Vrouw Jorritsma was de eerste bewindsvrouwe die het onder water zetten van polderland tot beleid maakte en in later jaren was de door u genoemde PvdA’er in beleidsmatige en uitvoerende zin in Zeeland vervolgens een echt trekpaard.

  • Anne schreef:

   Thijs Kramer was nooit directeur voor Rijkswaterstaat, maar wel werkzaam bij de ZMF. De Hedwige is steeds en voor eenieder de minst omtreden locatie geweest. In tegenstelling tot andere locaties is de situatie er namelijk eenvoudig: één eigenaar om mee tot overeenstemming te komen, nauwelijks bewoning, weinig grondverzet nodig, etc.. Gek genoeg ging de keuze tussen polders eens om inhoudelijke redenen…
   óf de economische baten van verdieping een ontpoldering waard zijn, is de grotere afweging die elke politieke partij gemaakt heeft. Zouden de liberalen daarbij op een ander antwoord uitkomen dan de linksen? Lijkt mij wel!

 2. Michiel Groeneveld schreef:

  Da’s een acceptabele bijstelling van: “…heel dat ontpolderingsverhaal is afkomstig uit de koker der liberalen…”.

 3. Polleke Bleijenbergh schreef:

  Dat je projectgewijs voor bepaalde doeleinden objecten bekijkt levert nog geen bewijs op dat het proefballonetje dus logisch is.
  Het kan in het geval van Hedwige Polder niet anders zijn dan dat een evaluatie toont dat er een gigantisch probleem is gesignaleerd v.w.b. de zeer zwaar en totaal vervuilde Saeftinge zou een onoverkomelijke belemmering vormen.
  Conny, is het mogelijk de evaluatie van deze studie boven water te krijgen.
  Ook ben ik benieuwd naar de evaluatie van de optie van de Hellegatspolder, in relatie tot de overstrmingsveiligheid, i.v.m. de kans op dijkvallen in de tracées voor de nieuwe ca. 10,5 m. hoge waterkerende dijken welke landinwaards moeten worden aangelegd.
  Ik kan me dan ook niet voorstellen dat de Hedwige uitgegraven moet worden om vervolgens vol te slibben met de chemische verontreiniging uit de Saeftinge.
  Ik heb ooit een waterschapsman horen verzuchten vóór 1005, dat de vervuiling vooral daar moet blijven waar het nu licht, gezien de mate van verontreiniging en de mogelijke kosten voor sanering.
  Ik vind dit stuk mega-interessant en wil graag meer

 4. Peter schreef:

  Weinig grondverzet nodig voor de Hedwige? Volgens mij moet er een meter worden afgegraven omdat de polder behoorlijk hoog ligt.

  Vraag blijft: als Vlaanderen en Antwerpen zo begaan zijn met natuurherstel, waarom leggen ze dan geen nieuwe natuur aan in de Waaslandhaven? Daar zijn volop nieuwe dokken gegraven, die er nu bij liggen als lege, desolate buitenzwembaden. Wij moeten compenseren voor de natuurverwoesting van Antwerpen. De omgekeerde wereld.

  Anderzijds zeg ik nu: Hedwige ontpolderen en daarna basta.

 5. Herman Vruggink schreef:

  ” zetelhouder die bij het kruisje tekent ” is de voorstelling van Michiel Groeneveld. Tja, je zou het wel verwachten dat dit de algemene gang van zaken is binnen de VVD (Rutte en de zorgpremie: ik teken maar, ook al snap ik niet echt waar over het gaat.

  Nee, Jorritsma was geheel op de hoogte Je mag denk ik inderdaad niet stellen dat “…heel dat ontpolderingsverhaal is afkomstig uit de koker der liberalen…” maar tenminste wel evenveel boter op het hoofd als ZMF….

  die Twitter retweet link werkt overigens niet bij mij….

  • Michiel Groeneveld schreef:

   Aha…een complot Kramer/Jorritsma! Wie had dat kunnen denken; kan D66 geen kamervragen stellen?

Reacties zijn gesloten.