De kruisiging van GertJan Bouterse

Toch eens even bellen dacht ik. Toch eens even aan GertJan Bouterse vragen hoe het voelt om gekruisigd te worden naar aanleiding van wat te gemakkelijk declaratiegedrag. Maar hij nam niet op, niet op zijn vaste nummer, niet mobiel. Jammer, want ik had ‘m graag even gesproken, omdat ik ervan overtuigd ben dat hier sprake is van een afrekening. Om persoonlijke of politieke redenen, dat weet ik helaas niet.
Ik weet alleen dit. Bouterse is al schuldig bevonden voor er een onderzoek naar zijn declaratiegedrag heeft plaatsgevonden.

De Zeeuwse Staatsomroep bracht afgelopen vrijdag het volgende bericht naar buiten. J’accuse van Emile Zola is er niets bij. De eerste zin bevat nog een slag om de arm in de vorm van het woord “mogelijk”, maar daar houdt het dan ook wel bij op. Vervolgens wordt het vertrokken PvdA/SP/Open Zeeland -statenlid via een trits tussenkopjes opgehangen of anders aan het kruis genageld.

“Oud-Statenlid Gertjan Bouterse heeft mogelijk gerommeld met fractiegeld. Het gaat om een bedrag van ruim 30.000 euro dat Bouterse niet kan verantwoorden. De Provincie Zeeland is een juridisch onderzoek gestart naar de besteding daarvan door Bouterse. Dat hebben meerdere bronnen gemeld aan Omroep Zeeland.
Het omstreden fractiegeld is besteed in de tijd dat Bouterse de eenmansfractie Sociaal Zeeland vormde, dat was tussen 2009 en 2011. De accountant van de Provincie Zeeland heeft het vermoeden dat dat geld niet in het belang van Sociaal Zeeland is besteed.
Vraagtekens
Er worden onder meer vraagtekens gezet bij uitgaven in horecagelegenheden en geld dat besteed is aan onderzoeken. Een onafhankelijk juridisch onderzoek moet nu duidelijk maken wat er met het geld is gebeurd.
Geroyeerd
Afgelopen vrijdag werd bekend dat Bouterse om persoonlijke redenen uit de Provinciale Staten stapt. Hij was sinds 2003 actief als Statenlid. Eerst voor de SP, maar in 2009 werd hij geroyeerd omdat hij zich niet aan de afdrachtregeling van de partij wilde houden.
Zetel
Bouterse hield vast aan zijn zetel en begon de partij Sociaal Zeeland. In 2011 sloot hij zich aan bij de PvdA en kwam hij weer in Provinciale Staten terecht. Het onderzoek behelst niet de periodes dat Bouterse lid was van de SP en PvdA.
Intern
Gertjan Bouterse is niet bereikbaar voor commentaar. De PvdA, waar Bouterse als laatste Statenlid voor was, wil niets zeggen over deze zaak. Volgens Kees Bierens (VVD) is het een interne kwestie voor de PvdA maar als er dingen niet in orde zouden zijn dan moet ernaar gekeken worden.
Fractiebelang
Johan Robesin van de Partij voor Zeeland sluit zich aan bij de mening van de VVD. Volgens Robesin moet duidelijk het fractiebelang gediend worden bij uitgaven van het fractiebudget en is het belangrijk dat dit onderzocht wordt.
Vreselijk
De SGP wil de uitkomst van het onderzoek afwachten voordat ze een reactie geven. De SP vindt dat de zaak goed uitgezocht moet worden en is ervan geschrokken. Patricia de Milliano van het CDA noemde het ‘een vreselijke zaak’.
Twijfels
Volgens Leen Harpe van Groen Links mag het niet gebeuren dat er twijfels bestaan over de besteding van fractiegeld en is het goed dat het onderzocht wordt. De Christenunie en PVV geven aan dat het belangrijk is dat geld dat niet verklaard kan worden zal worden terugbetaald.
Triest
Alex Hijgenaar van D66 zegt dat het triest is voor de betrokken persoon maar dat het goed is dat de provincie ‘het schip schoon houdt’. Ruud Muste van Natuurlijk Zeeland was vanwege vakantie niet bereikbaar. ”

Nu weet ik uit ervaring dat de accountant van de provincie Zeeland, Deloitte, jaarlijks de verantwoording van de fractievergoedingen (goed voor bijna 4 ton) bekijkt en vrijwel altijd tot de constatering komt dat ” op grond van de aan ons overlegde documentatie niet altijd in alle gevallen de rechtmatigheid van de uitgaaf is vast te stellen.” Dit verzien ik niet, dat komt regelrecht uit de Deloitte verslagen.
Ook komt de accountant met regelmaat tot de slotsom dat tussen de diverse fracties er discrepantie bestaat in de hoogte van de uitbetaalde kilometervergoeding, soms 29 eurocent in plaats van de toegestane onbelaste 0,19 euro. En ook meldt de provinciale accountant met zekere frequentie dat provinciebestuur richting fracties moet benadrukken dat op iedere declaratie het fractiebelang vermeld moet worden.

Ik ga ervan uit dat Bouterse verzuimd heeft dit in een aantal gevallen te doen, net zoals anderen dat in het recente verleden niet hebben gedaan. Ik ga er ook vanuit dat Bouterse niet de hele fractievergoeding voor zijn club volledig in zijn zak heeft gestoken zoals nu eigenlijk beweerd wordt. Ik ga ervan uit dat de man een aantal zaken wel degelijk kan verantwoorden en dat die middelen derhalve bestemd zijn geweest aan doelen waar ze voor dienen.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

2 reacties op De kruisiging van GertJan Bouterse

  1. Peter schreef:

    Ook dit is weer zo’n voorbeeld van doorschieten. Eerst hadden we directeuren van woningbouwcorporaties die zich per Maserati verplaatsten en andere uitwassen. Nu wordt er misschien iemand gepakt omdat hij niet zozeer zichzelf heeft verrijkt, maar gewoon nonchalant is geweest. Of misschien heeft hij eerder, zoals zoveel Nederlanders, moeite om financieel gezien het hoofd boven water te houden.

  2. Flip Feij schreef:

    Ben je gestopt de goede man te bellen? Dan kan je laatste alinea misschien vervangen worden door zijn commentaar.

Reacties zijn gesloten.