Wie is er bang voor Bart de Wever?

Wie is er bang voor Bart de Wever?
Iedereen in België is bang voor het slimste jongetje van de klas,
voor de Vlaming die het nationalisme tussen De Panne en Turnhout nieuw leven heeft ingeblazen en de laatste jaren druk in de weer is met tonnetjes buskruit om het federale België uiteindelijk op te blazen.

Bart de Wever mag dan tientallen kilo’s minder man zijn, zijn dadendrang is onverminderd. Hij gaat door met wat in Vlaanderen de traditionele partijen genoemd worden het leven zuur te maken. Na zijn Nieuwe Vlaamse Alliantie te hebben opgeruimd uit de puinhopen van Volksunie, ID21 en Spirit en meer van zulks begon Bartje de opmars naar macht en zeggenschap. Eerst op federaal en gewestelijk niveau, nu – na de laatste gemeentelijke en provinciale verkiezingen – op lokaal en provinciaal niveau. Wat de traditionele partijen vreesden is De Wever toch gelukt, zijn partij te verankeren in alle bestuurlijke geledingen in heel Vlaanderen en geloof maar dat dan pijn doet bij de Tobbacks, de Bekes en al die andere politiekers in Vlaanderen die in erfopvolging geloven.

België is een vriendendienstdemocratie, geen echte dus. De partijkaart biedt toegang tot een keur aan baantjes bij gemeenten, provincies en instellingen. En De Wever heeft dat bastion met zijn partij deels weten te slechten. Het angstdenken van de traditionelen mag zich dan voor de bühne, op tv en in de media, gericht zijn op De Wevers denken over een confederaal België, in werkelijkheid komt de N-VA vrees voort uit de vrees voor verlies aan invloed, aan baantjes, aan beslissingsbevoegdheden op lokaal, regionaal en gewestelijk niveau.
Ik ben benieuwd of de N-VA zijn nieuwverworven macht zal gebruiken om poppetjes te doen sneuvelen, banenjagers van de traditionelen buiten te wippen en eigen mensen op sleutelposities neer te zetten. Als dat gebeurt, dan wacht Vlaanderen een ware slachting…
Zeker op gemeentelijk niveau, waar partijen als CD&V soms tientallen jaren achtereen de volledige zeggenschap hadden over wat er in een gemeente gebeurde, waar er ingekocht werd, wie werken mocht uitvoeren en wie er in aanmerking kwam voor baantjes bij gemeente of OCMW. Bart zijn brigade komt er aan en gaat ruimen, dat staat vast.
Een broodpoliticus als Marc van Peel zal het in Antwerpen zo goed als zeker kunnen schudden. Hoeft-ie ook geen Hollanders meer in de Schelde te pleuren…

Wie is er bang voor Bart de Wever?
Vooralsnog zijn er heel wat figuren bang voor De Wever.
Of de N-VA het overigens veel anders zal doen dan SPa, Open-VLD of CD&V is vooralsnog de vraag. N-VA is voortgekomen uit een systeem dat de groei van deze partij mogelijk heeft gemaakt…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in GINDER; Nationale en internationale zaken met de tags , , , . Bookmark de permalink.

3 reacties op Wie is er bang voor Bart de Wever?

 1. Stan de Bakker schreef:

  Ha! Bart de Wever zal poppetjes laten sneuvelen, maar niet het systeem wat inherent is aan Vlaanderen, want dat kan niemand. Je moet dan op slag de volksaard veranderen. Onmogelijk! Wat onzen Bart zal doen, is het huidige systeem voortzetten, maar dan met zijn “eigen” poppetjes.

 2. Peter schreef:

  In Nederland is het wat minder erg, of gaat het bevoordelen minder openlijk. Maar de figuren die hier in Zeeland de ziekenhuizen ‘besturen’ tegen zeer riante vergoedingen zijn ook uit de politiek afkomstig (VVD, CDA, PvdA). Of wat te denken van raden van bestuur van hogescholen, ROC’s en allerlei andere instellingen? Allemaal mensen uit de gevestigde politiek en mooie salarissen.

  Maar inderdaad kom je in Vlaanderen soms wonderlijk incompetente figuren tegen in bestuurslagen. Die heeft zijn baantje vast aan de juiste partij te danken, denk ik dan. Door CD &V bestuurde gemeenten en organen (Boerenbond) kunnen allerlei ontwikkelingen frustreren en tegenhouden. Denk aan milieuzorg.

  • van Gremberghe schreef:

   Peter,

   Cumulatie van bestuurlijke functies is in België veel groter. Meeste partijen in Nederland staan niet toe dat leden vertegenwoordigd zijn in meerdere gekozen lichamen. In het vergaren van bijbaantjes doen ze aan weerszijden van de grens overigens niet voor elkaar onder…

Reacties zijn gesloten.