Nog nooit in Zelzate geweest?

De Belgische journalist Thomas Blommaert schreef in 2010 een aardig boekje over het meest vervuilde plaatsje van heel Vlaanderen, Zelzate. Onder de titel: ” Ik was nog nooit in Zelzate geweest” verwoordde Blommaert de teloorgang van de eens zo machtige SPa in het stadje door toedoen van de dokoren van het Groenplein, echte socialisten van de PVDA. Blommaert mag nu – na de laatste verkiezingen – nog wel eens terug naar Zelzate om een hoofdstuk toe te voegen aan zijn kleine epos, want Johan de Vilder is zijn sjerp kwijt en Zelzate krijgt na 80 jaar links bewind een liberale burgemeester.

Wie Blommaert zijn boekje nog eens leest zal niet verbaasd zijn over de teloorgang van de gematigde linksen in het grauwe fabrieksstadje. Overigens hebben de rooie doktoren hun plek in het politieke spectrum gewoon overeind gehouden. Ze zijn in Klein-Rusland nog altijd een club om rekening mee te houden.
Maar verders?
De kans is nu groot dat de eertijds verboden parkeermeters hun intrede zullen doen op de Zelzaatse markt. Of de Sidmar zijn allesoverheersende rol mag blijven vullen staat wel vast, dat is al decennia zo en dat zal wel blijven. Of Klein Rusland echt gerenoveerd zal worden, acht, Zelzate had geen geld en heeft het nog niet. En de grootste berg van Vlaanderen – buiten de Vlaamse Ardennen – de hoge gipsbult op de westoever van het kanaal, die zal ook wel blijven liggen.
Maar het is gezegd, Blommaert kan weer verder schrijven.
Hij is al een keer in Zelzate geweest…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , . Bookmark de permalink.