Laten we gewoon doen of er niets bij de PZC aan de hand is….

Afgelopen zaterdag zat PZC-hoofdredacteur Peter Jansen in het Omroep Zeeland programma Zeeuws Diep zijn zegeningen al tellen voor het geval de Provinciale Zeeuwse Courant ondergeschoven wordt bij de Persgroep en mogelijk een Zeeuws kindje van het AD wordt. Dat zou in zijn optiek wel eens de redding van het medium voor Zeeland kunnen worden. Nou ja, ik heb daar mijn twijfels over. Het Utrechts Nieuwsblad, Het Rotterdams Dagblad, de Haagse Courant en de Dordtenaar ging reeds eerder dat pad op en wie heeft sindsdien nog iets over die ooit vermaarde titels vernomen. Oud-AD hoofdredacteur Peter de Jonge liet mij op zijn beurt weten dat het kopblad-denken op zich voor de PZC helemaal niet verkeerd hoeft uit te pakken, omdat regionale katernen onder AD-vlag vaak ruimer bemeten zijn dan de katernen die de kleine kranten zelfstandig nog zouden kunnen produceren.

Ik blijf mijn twijfels houden. Journalistiek zou het van grote armoede getuigen als er geen echte Zeeuwse krant meer in deze provincie gemaakt zou worden. De kans daarop is echter wel reëel, hoewel Jansen ons graag anders doet geloven. Zonder de West-Brabantse BN/DE Stem zou er wellicht al tijden geen PZC meer geweest zijn. Het weliswaar krimpende advertentievolume in Breda heeft er de voorbije jaren gewoon nog voor gezorgd dat de Zeeuwen een eigen dagblad konden houden. Als de Mecom, cq de Wegenerbladen, niet gebundeld, maar los op de markt zouden worden aangeboden, dan is er een gerede kans dat niemand zich voor het Provinciaaltje meldt, omdat de krant al jaren gewoon verliesgevend is. Advertentievolume valt er in Zeeland niet te vergaren en het abonnementenbestand neemt langzaam maar zeker – en de laatste jaartjes veel zekerder – af.

Jansen bleef in Zeeuws Diep de trotse hoofdredacteur spelen van een krant die hoegenaamd geen last gehad had van de financiële problemen bij zijn Britse broodheren. Welk een kul. Sinds 2006 is er bij voortduring het mes gezet in de organisaties van de Wegenerkranten om geld uit Nederland naar Londen te doen vloeien. Elke krant, elk Wegenerbedrijf heeft dat gevoeld. Wie dat ontkent liegt of is gek. Bekijk de jaarverslagen van Wegener en zie hoe er in 2002 nog bijna 7500 mensen werkten bij het uitgeversconcern. Eind vorig jaar was dat aantal teruggebracht naar 2865 en dit jaar zullen er nog eens tussen de 300 en 350 volletijdsbanen geschrapt worden en nee, dat merkt niemand. Kom nou. Het verloop aan medewerkers was ooit bij Wegener laag, de voorbije jaren liep dat perecntage op tot meer dan 20 procent, maar dan wel in jaren dat Wegener nog een behoorlijk sociaal plan hanteerde voor afvloeiers. Ook dat is passé. Wegener is leeggeroofd en heeft ondanks alles geen kans gezien om de bedrijfsresultaten te optimaliseren. Het advertentievolume daalde van ruim 260 miljoen in 2002 tot 100,1 miljoen euro vorig jaar. Het eind van de ellende is nog lang niet in zicht.
En als Jansen niks gemerkt heeft van alle bezuinigingseffecten binnen zijn eigen club, dan haal ik simpelweg de fte-staatjes erbij. Nog geen tien jaar terug werkten er bij PZC en BN/De Stem 619 mensen in volletijdsdienst. Daar zijn er nu nog 258 van over. Iets meer dan een derde.
En daar merkt-ie helemaal niets van.
De lezers overigens wel hoor, die krijgt tegenwoordig zeker een derde minder aan krant dan ten opzicht van 2006 en die is zeker in prijs eenderde gestegen.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

3 reacties op Laten we gewoon doen of er niets bij de PZC aan de hand is….

  1. Tom Aarts schreef:

    O wacht maar Conny, Raymond kan het je zo allemaal uitleggen…………..

  2. Cees Maas schreef:

    Oei. Peter Jansen lijkt me geen hoofdredacteur die voor het behoud van zijn krant vecht. Hij lijkt mij een uitverkoper. Geef mij dan maar de voormalig PZC-hoofdredacfteur Oosthoek die zich als een woedende leeuw weerde in elk fusiegeweld. Maar Conny, journalistiek anno 2012 is anders. Wisten wij al een tijdje.

  3. Sheila van Doorsselaer schreef:

    Jouw reactie, Tom, raakt kant noch wal.

Reacties zijn gesloten.