Content comes as it comes: omroeples 2

Een paar weken terug spraken enkele journalisten via sociale mediakanalen elkaar verwonderd toe waarom Omroep Zeeland, PZC, Scoop en Zeeuwse bibliotheek het programma Zeelandkiest alleen hadden beperkt tot landelijke politieke kopstukken van de grote gangbare partijen en niet een avond, middag of ochtend hadden ingeruimd voor regionale kandidaten. Nu is het makkelijk lullen aan de zijlijn, dat geef ik toe, maar ik ben er niet het persoon naar om het daarbij te laten dus nam ik contact op met oud-collega Ernst Jan Rozendaal van Zeelandkiest.

Ik deed de suggestie en voegde er aan toe dat zelfs het gebrekkig aantal Zeeuwen op (schier) verkiesbare plaatsen aanleiding kon zijn voor een fijn debat op buis en radio. “Goed idee”, wist Ernst Jan, “Ik gooi het nog even in de groep”. Enfin om een lang verhaal kort te maken; er kwam een uitzending/sessie met Zeeuwse kandidaten en wel op 5 september dees week. Mooi.

Alleen, wat blijkt. De Zeelandkiest-redactie vond het niet nodig om alle Zeeuwse kandidaten uit te nodigen. Deed een greep uit het aanbod en dat was het dan. Reden voor de vertegenwoordigers van de kleine partijen, nieuwkomers aan het politieke firmament, om hun ongenoegen kenbaar te maken richten Omroep en PZC.
Bijgaand het persbericht van de lijsten 17 en 13.

“Er is weinig vertrouwen in de huidige politiek, bestaande partijen spreken in het algemeen de kiezer niet aan. De helft van de kiezers zweeft dan ook nog blijkt uit recent onderzoek. Dat gebrek aan vertrouwen is ook de reden dat er nieuwe partijen opstaan met andere inzichten en nieuwe ideeën.

Petra de Boevere uit Breskens, kandidaat nr. 2 voor LibDem (lijst 17) en Jean Paul Hageman uit Vogelwaarde, kandidaat nr. 2 voor Nederland Lokaal (lijst 13) in de kieskring Zeeland zijn daarom teleurgesteld in de Zeeuwse media. Zowel Hageman als De Boevere zijn niet uitgenodigd voor het debat tussen Zeeuwse kandidaten dat op 5 september georganiseerd wordt door Omroep Zeeland, de PZC, Scoop en de Zeeuwse Bibliotheek. Men koos voor de vijf grootste partijen in de peiling, ongeacht de plaats op de lijsten van de eerste Zeeuwse kandidaten. De meeste van deze kandidaten zijn onverkiesbaar in de peilingen. Het debat geeft daarmee een onvolledig beeld. De Zeeuwse kiezer heeft recht op volledige informatie.

Een publieke omroeporganisatie als Omroep Zeeland heeft een objectieve informatieplicht. In het belang van het democratisch proces zou het meer dan wenselijk zijn dat ook hooggeplaatste Zeeuwse kandidaten op de lijsten van nieuwe partijen worden uitgenodigd voor een debat tussen Zeeuwse kandidaten.”

Kijk, of er nu 5,6 of 7 mensen aanschuiven voor een debatten, dat maakt -denk ik – weinig uit. De Boevere heeft gelijk als ze stelt dat Omroep Zeeland als publieke omroep met het negeren van de twee kleintjes voorbij gaat aan haar actieve informatieplicht. Het is bovendien wel vreemd dat De Boevere en Hageman, die in het verleden op tal van manieren in de Zeeuwse mediakanalen hun opwachting maakten nu, omdat ze bij een klein partijtje meedingen, geen gelegenheid zouden mogen krijgen om hun verhaal te doen.
Wellicht had het uur met die malloot van Hero Brinkman dan beter besteed kunnen worden, maar ja, die man gaat het zeker maken of zo. Die gaat zeker op Fortuineske wijze voor het premierschap. Als de Zeeuwse vertegenwoordigers van de kleintjes niet aan beurt mogen komen, dan zou ik als Omroep Zeeland Brinkman toch maar een rekeningetje sturen van een paar mille voor de hem opgesoupeerde Zeeuwse zendtijd.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

2 reacties op Content comes as it comes: omroeples 2

 1. Tom schreef:

  Met alle respect, maar De Boevere en Hageman staan op onverkiesbare lijsten. Wie neemt zulke partijen serieus en wie is werkelijk geïnteresseerd in de standpunten van zulke splinterpartijen? Ik alvast totaal niet. Omroep Zeeland doet niks vreemds, want alle zichzelf respecterende media negeren deze partijen. In plaats van te janken zouden De Boevere en Hageman beter wat creativiteit tonen.

  • van Gremberghe schreef:

   Als je denkt dat Jaap van Ginkel op nummer 42 bij CU verkiesbaar zou zijn, zou ik je nog gelijk kunnen geven.
   En als die zichzelf respecterende media vervolgens een Hero Brinkman een uur de ruimte geven, dan ik van mening dat een paar minuten voor die kleintjes meer dan redelijk zou zijn…

Reacties zijn gesloten.