Weer ontsnapt aan een denkbare ramp!

Terwijl Zeeland in de ban is van een giftig algje, dat lief en leven in de Zeeuwse wateren bedreigde èn de mosselen, spelen de Belgische buren weer spelletjes met het nucleaire pretpark te Doel, net over de grens. Had de commerciële Vlaamse Omroep VTM gisteren niet gemeld dat Doel 3 is stilgelegd vanwege mogelijk haarscheuren in het reactorvat, dan hadden we wellicht nu – aan deze kant van de grens nog niets geweten over het feit dat we weer eens aan een mogelijke denkbare ramp zijn ontsnapt, althans voorlopig.

Wat is er aan de hand. Volgens Electrabel, de eigenaar van het kernpark, natuurlijk hoegenaamd niets. Bevolking, werknemers en leefmilieu hoeven niets te vrezen is de boodschap. Ja, maar toch, weermaals blijkt dat de Belgen problemen met hun centrales absoluut voor zich proberen te houden. Alle meldingsprotocollen ten spijt.

Doel 3 ligt dus stil, nadat er tijdens een controle is gebleken dat er mogelijk iets fout is met het reactorvat. Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) heeft extra onderzoek gevraagd en liet de reactor uit voorzorg sluiten, meldde VTM in zijn nieuwsuitzending.
De ultrasone meetsondes op het vat hebben talrijke indicaties gedetecteerd die kunnen wijzen op mogelijke scheurtjes.
De reactor ligt al stil sinds begin juni, volgens de commerciële zender langer dan gepland. Een controle van het reactorvat die uitbater Electrabel uitvoerde met nieuwe, gesofisticeerde apparatuur, leverde afwijkende resultaten op.
“Hoewel de resultaten van deze analyses nog niet volledig zijn in dit stadium, blijkt nu toch reeds dat de ultrasone meetsondes op het vat talrijke indicaties hebben gedetecteerd die kunnen wijzen op mogelijke scheurtjes”, zo staat op de website van het FANC.
In afwachting van volledig resultaten ligt reactor 3 minstens tot 31 augustus stil. Er is “geen gevaar voor de bevolking, werknemers en het leefmilieu”, voegt het agentschap eraan toe. Elia, beheerder van het hoogspanningsnet, zei in ‘Het Nieuws’ van vtm dat ook de stroomvoorziening geen gevaar loopt.

Mooi he, elke keer flikken ze het weer, die Belgen. Sinds halverwege de jaren ’70 toen Doel 1 en 2 in productie werden genomen laten onze Zuiderburen in het geval van incidenten volstrekt in het ongewisse. Tussen Nederland en Vlaanderen werden allerhande protocollen verzonnen en ingevoerd, maar nimmer zijn die gerescepteerd. Twintig jaar terug niet en nu nog niet.
Als er daadwerkelijk iets ernstigs gebeurt, dan mogen we hier in de Zuidwesthoek van Nederland jodiumpillen vreten, maar dat er wezenlijk stront aan de knikker is wordt ons slechts meegedeeld als het leed is geleden.
Ik voel me daar niet lekker bij.
En ja, nu mogen ze wel zeggen dat het slechts om minuscule haarscheurtjes, maar het blijven scheuren enne voor de goede orde, de tsunami bij Fukushima begon ook met een eerste golfje.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , . Bookmark de permalink.

3 reacties op Weer ontsnapt aan een denkbare ramp!

 1. Frank Viergever schreef:

  Aardig kopie-fotootje!

  • van Gremberghe schreef:

   Die van jou is mooier, maar deze is gewoon van mij, januari 2011 bij bezoek Bleker aan Hedwige…

  • Stan de Bakker schreef:

   Mijnheer Viergever vindt dat de foto weliswaar is gejat, dan toch wel mooi is. Dat blijkt dan toch weer geen waar te zijn, want die foto is van de blogger zelf, zo blijkt. Ironischer kan het haast niet, want het geeft uiting aan een ongelooflijke domheid, die op de schaal van Dombo haast een 10 haalt. Het is niet mijn gewoonte mensen te bruuskeren, maar nu doe ik dat wel. Ooit hadden we Chernobyl, waar een megalomane ingenieur dacht met wat experimenten meer Watt’s uit dat kreng te krijgen. De rest kennen we….. Recent hebben we Fukushima gehad, waar men de noodgeneratoren op zeeniveau had geinstalleerd, plus een rapport negerend dat stelde dat het zeer wel mogelijk was dat een tsunami deze kon bereiken. Ook dat is geschiedenis, ga het maar vragen daar. En nu hebben we haarscheurtjes ontdekt in een reactorvat van een paar honderd Megawatt. Hier vlakbij, bij Doel, waar je die mooie plaatjes kunt schieten van die damppluimen, veroorzaakt door overtollige warmte die ten allen tijde d.m.v. koelwater afgevoerd MOET worden, anders gaat het fout. Nu zomaar een scenario-tje. Haarscheurtjes gefixt, reactor terug opgestart. Dan, als niemand er nog aan denkt, scheurt het vat onder vol bedrijf. Binnen een minuut staat de kern droog, maar de regelstaven zijn gelukkig automatisch gevallen, de reactie stopt. Voor het grootste gedeelte althans. Een restwarmte van ca 10 MW blijft bestaan, maar er is geen water om ze te koelen, want het vat is aan diggelen. En verder ga ik nu over op het scenario van Fukuschima, want dat hebben we tot in detail kunnen volgen. Wat rest is een evacuatie van een gebied met een straal van pakweg 30 km, Antwerpen incluis. Geef me de vier, mijnheer Viergever, maar toch een mooie foto!

Reacties zijn gesloten.