Zeeland in de greep van een algje

Ja, yippie, we hebben een zomerhype, een giftig algje dat Zeeland dreigt te overwoekeren, dat honden in kerken doet verkrampen en mensen mogelijk kan doden als ze maar genoeg gif van de alg binnenkrijgen. En de mosselen? Die gaan er natuurlijk allemaal, die mogen we zeker niet meer eten als,als als….

Dit is zomerrampspoed, Armageddon op lachwekkende schaal. Journalisten in de regio ontwaken uit hun zomerslaap. Bestuurders in veiligheidregioverband schalen op naar GRIP 3, Zeeland maakt zich op voor evacuatie.
Een greep uit de berichten:
YERSEKE – Wanneer de giftige alg die is aangetroffen in de Ouwerkerse Kreek zijn weg zou vinden naar de Oosterschelde dan zou dat grote gevolgen kunnen hebben. Dat zegt Jacco Kromkamp, marine-microbioloog aan het Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek (NIOZ) in Yerseke.
Onderzoek heeft bevestigd dat het gaat om een giftige alg uit de familie dinoflagellaten. Wel moet nog worden onderzocht in welke concentraties de alg in de kreek voorkomt.

Als, als, als.
Zou dat grote gevolgen hebben voor de Oosterschelde, zegt de geleerde. Mooi, dat zullen we dan nog wel eens zien. Oh? We moeten de concentraties in de kreek nog onderzoeken, we weten dus eigenlijk helemaal nog niet of die concentraties zo hoog zijn, of er daadwerkelijk gevaar is…Zo?!

De alg dinoflagellaat komt geregeld voor in Spanje, Ierland en Noorwegen. Het organisme houdt niet zo van onze kust omdat hier te veel golven zijn. Daarom zijn deskundigen erg verbaasd dat de alg hier is aangetroffen.

Ah, kijk, normaal is dat Italiaanse algje hier niet zo vaak aanwezig, omdat er te veel golven zijn. Golven?! Zijn die er dan in Ierland en Noorwegen niet? Nou, ik heb de Atlantische Oceaan wel eens tegen de Cliffs of Moher zien beuken en dat soort schouwspelen zullen we hier in Zeeland zelden zien. Stormpjes in het verre Noorwegen kunnen ook best gepaard gaan met wat golfslag…,Dus wat staat daar…kul, je reinste kul.

Onder bepaalde omstandigheden kunnen giftige dinoflagellaten zich in grote groepen verzamelen. Vooral schelpdieren als mosselen kunnen die algen binnenkrijgen en dus zelf ook giftig worden. Het gif van de alg zou de zenuwen aantasten.

Kunnen zich verzamelen, zou de zenuwen aantasten.
Als de wolken naar beneden zouden komen, kunnen we ons in de hemel wanen.

De algen moeten in grote hoeveelheden aanwezig zijn om echt gevaarlijk te worden, vertelt de microbioloog van het NIOZ. En zelfs als de omstandigheden daar goed voor zijn, heeft het toch wat tijd nodig om gevaarlijke concentraties te bereiken, zegt Kromkamp.

Gelukkig, de deskundige legt uit dat een echte ramp tijd vergt. Dat is een opluchting, nou ja, we weten natuurlijk niets van de omstandigheden hè?

De Veiligheidsregio Zeeland heeft dinsdag aangekondigd extra maatregelen te treffen in de Ouwerkerse Kreek. Zo is het zwemverbod uitgebreid en is het waterschap gestopt met het spuien van kreekwater op de Oosterschelde. Eerder werd alleen afgeraden te zwemmen in het oostelijk deel van de kreek. Met de maatregelen moet worden voorkomen de alg verder verspreidt.
Rond het middaguur gaven de hulpdiensten al groot alarm af, een zogeheten Grip 3. Dat houdt in een incident waarvan ‘de reikwijdte een bedreiging is voor het welzijn van (grote groepen van) de bevolking binnen één gemeente’.

Prachtig hoe die Veiligheidsregio ons aller veiligheid in de smiezen houdt. Een brandweer of ziekenauto op tijd laten rijden, dan kunnen we niet, maar groot alarm afkondigen, dat gaat zo gemakkelijk. Even op de knop drukken en jawel hoor groot alarm.
Dat net over de grens een kerncentrale door de Belgen in stilte is gesloten wegens haarscheuren in een reactorvat, daar hoor je de veiligheidsbestuurders niet over, we hebben een algje in een kreek.
Groot alarm!

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op Zeeland in de greep van een algje

  1. Tom Aarts schreef:

    Mee eens je blijft lachen. Maar vergeet niet dat als deze ambtenaren terugkomen van vakantie ze extra vergoedingen krijgen voor hun ‘werkzaamheden’. Nu het toch slecht weer is kan dat aantrekkelijk zijn.

Reacties zijn gesloten.