Maasvlakte ramp voor Zeeland?

Elsa van Hermon, lieve Elsa van de Zeeuwse Staatsomroep, vroeg hedenvandaag de economische roerganger van onze provincie naar mogelijke kwalijke gevolgen van de Tweed Maasvlakte voor Zeeland en wat was het antwoord? “Zeeland krijgt niet te maken met negatieve gevolgen van de Tweede Maasvlakte”. Dat zei gedeputeerde Sjoerd Heijning. Koningin Beatrix geeft woensdagmiddag het startsein voor de afsluiting van de zeewering van de Tweede Maasvlakte. Hiermee wordt de Rotterdamse haven 20 procent groter. Vooral voor containeroverslag is er ruimte.

Volgens Heijning heeft de komst van de Tweede Maasvlakte geen economische gevolgen en gevolgen voor de werkgelegenheid in Zeeland. De gedeputeerde zegt wel dat ook Zeeland daar naartoe zal moeten, maar dat het nog wel een aantal jaar gaat duren voordat er in Zeeland ruimte is voor containeroverslag.”

Godallemachtig denk ik dan, geen kwalijke gevolgen voor Zeeland, Heijning toch! Is er nog iets van een geheugen over. Rotterdam zou nog niet zo lang geleden Zeeland wel eens helpen aan een Westerscheldecontainerterminal, die was nodig om capaciteitstekorten in Rotterdam op te vangen. Rotterdam zou Zeeland wel eens helpen, maar ja, dat was in een tijd dat een besluit over de aanleg van de Tweede Maasvlakte nog heel diep in de pijplijn zat en dat het nog maar de vraag was of er een positief besluit uit zou komen. Toen had Rotterdam Zeeland nodig, maar zodra duidelijk was dat Rotterdam zijn Maasvlakte kon gaan uitbreiden liet de grote havenbroer het kleintje (Zeeland Seaports) vallen als een baksteen. Nee, erger, de WCT bleek plots in Rotterdamse optiek volstrekt overbodig. Ha.
En dan gaat Heijning vervolgens naar een bijeenkomst, omdat hij dat – zo zei hij zelf – zo leuk vindt. Rotterdam komt soms ook bij ons en nu gaan wij eens naar Rotterdam. Ja hoor, bestuurskracht in optima forma. Een feestje in Rotterdam, dat vinden we leuk.
Heijning had moeten zeggen – zich baserend op een dossiers van ettelijke decimeters – dat de Maasvlakte de ambities van de Zeeuwse Havens om zeep heeft geholpen, dat door het handelen van Rotterdam de Zeeuwse economie honderden, zonet duizenden banen onthouden is, dat door de interactie van Rotterdam de Zeeuwse havens op kilometers afstand zijn gezet en dat het een hels karwei zal worden om nog een paar containers aangeland te krijgen in de Zeeuwse havens. Dat had onze gedeputeerde Elsa moeten zeggen, maar Elsa vroeg er niet naar.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , . Bookmark de permalink.

5 reacties op Maasvlakte ramp voor Zeeland?

 1. Tom Aarts schreef:

  Het vooruitdenken en evenzo handelen van Port Rotterdam is op zich geen negatieve ontwikkeling ( voor Rotterdam ). Het niet vooruitdenken en niet handelen van Zeeland Seaports is natuurlijk wel een ontwikkeling waar we ons zorgen over moeten maken. We moeten ons geen broek aantrekken die een maat te groot is door er van uit te gaan dat wij (regio) wel eens even een alternatief in hetzelfde tijdsbestek konden genereren. Het blijkt dat gekissebis in deze regio belangrijker is dan het resultaat van samenwerken, helaas vindt ik dit dikwijls terug in blogs hier geschreven.

 2. Frits Jansen schreef:

  Was het niet de toenmalig PVDA gedeputeerde Daan Bruinoge met in z’n kielzog Ron Barbe’ die zich jarenlang aangeschurkt hebben tegen de Rotterdamse havenbaronnen. Er werd van alles beloofd maar niets waargemaakt, nou ja Daan kreeg een leuk baantje in Rotterdam. Daan is niet meer, die samenwerking ook niet, want is er nooit geweest. Kleine broertjes geef je een lolly dan zijn ze zoet. Misschien is het wel in Gent te doen……..

 3. Peter schreef:

  Gent wil zo graag samenwerken, uiteraard uit eigen belang. Rotterdam en Antwerpen zouden Zeeland liefst weg baggeren, het ligt toch maar in de weg. Maar nee, een afwijzende minnaar (Rotterdam) is veel spannender toch?

 4. John schreef:

  Beste luiden, mijn inziens idd wij zijn al jaren te klein voor deze doorgewinterde lieden in Rotterdam cq Gent omreden dat we al jaren opgezadeld zijn (decennia) met wat zelf ingenomen figuren die niet belast met enige kennis van zaken wel bepalen wat goed is voor Zeeland.
  Getuige weer de aanstelling van ons aller Toine , gisteren ten vermeld in ons Zeeuws krantje.
  Het blijft bij wat kretologie cq wat scoren in de media en daar blijft het bij, overigens niet verwonderlijk enige kennis/opleiding wordt niet gevraagd van deze heren en dames , enkel stemmen.
  Dus Zeeuwen niet zeuren, eigen schuld dikke bult.

 5. Flip Feij schreef:

  Heb gemist met welke inzichten de gedeputeerde is wedergekeerd.

Reacties zijn gesloten.