Weer zo’n Zeeuws succesje…

De provincie heeft – een beetje stilletjes – de omgevingsvergunningen voor Biofueling Terneuzen bv, een biodieselfabriek op de Mosselbanken bij Dow Terneuzen, ingetrokken. Het bedrijf heeft drie jaar geen gebruik gemaakt van de vergunning, ergo, er is helemaal geen fabriek gekomen.


In 2007 werd met de nodige bombarie door Zeeland Seaports de bouw van een biodieselfabriek bij Terneuzen aangekondigd. Dertig man zou er gaan werken, een investering van 45 miljoen was ermee gemoeid en Biofueling (opgericht door een Spaanse investeerdersgroep en de Grupo Sener) zou het paradepaardje van het Valuepark Terneuzen worden.
Het bedrijf zou in 2010 maar liefst 600.000 ton biodiesel produceren voor de Europese markt uit producten als koolzaad, soja en palmboom.

De realiteit is dat er geen fabriek is gekomen en dat er niets wordt geproduceerd en dat weer een prachtige ballon van ZSP met het geluid van een natte scheet is leeggelopen. Weer een succesje voor de Zeeuwse biobased economy. Ik ben benieuwd of die Britse biodieselfabrikant, die ooit verwacht werd aan de nieuwe Autrichehaven bij Sluiskil, eenzelfde successtory wordt, net als die grote bio-ethanalfabriek van Nedalco bij Sas van Gent, die uiteindelijk in Engeland is gebouwd.

Ik heb het al vaker gezegd, het Zeeuws/Vlaamse biobased verhaal is absoluut geen successtory, integendeel. Nergens wordt zoveel gemeenschapsgeld gestoken in ontwikkelingen waarvan nu al door deskundigen gezegd wordt dat er weinig heil van te verwachten is. De glastuinbouw en het Warmco verhaal (hoewel in essentie een goed gedacht) is een kleine economische ramp, bij Heros in Sluiskil hopen de giftige bodemassen zich inmiddels zo hoog op dat binnenkort met een zomerstorm Zeeuws-Vlaanderen veranderen kan in een IJslands stoflandschap.

En nu gaat zo’n Diederik Samson van de PvdA ook al – zonder veel kennis van de regio – roepen dat Zeeland met zijn biobased economy op de goede weg is. Nee, Diederik – als de investeringen gedaan zouden worden in de winning van brandstof uit algen en dergelijk, wat overigens mondjesmaat gebeurt – dan zou ik zeggen, a la geef het een kans, dat is de toekomst. Ook al, omdat het winnen van olie uit algen 200 maal productiever is dan het winnen van ethanol uit maïs. In Twente weten ze dat inmiddels ook en de internationaal vermaarde duurzaamheidsgoeroe Michael Braungart roept niets anders.
Maar nee, in Zeeland blijven we hangen in een ontwikkelingsproject waarvan nu al duidelijk is dat het per saldo niets zal oplossen of zal opleveren.
En daarom geeft niemand van de provincie, van Zeeland Seaports of de gemeente Terneuzen er ruchtbaarheid aan dat weer iets niet van de grond is gekomen.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op Weer zo’n Zeeuws succesje…

  1. Tom Aarts schreef:

    Hear, hear, zelfs Biobase wordt nu al gebruikt voor kantoorverhuur en recepties etc, maar durf dat niet openbaar te maken want dan ben je tegen nieuwe ontwikkelingen in de regio. Om met woorden van een lokaal bestuurder te spreken ‘we moeten toch blij zijn dat we al die subsidie hier naartoe hebben gehaald’ en dit zelfs met een lach op het gezicht zonder na te gaan wie diezelfde subsidie moet ophoesten.

Reacties zijn gesloten.