Zeeuwse knopen en Servische boeven

Een week of zes geleden stond ik bij Mario, mijn Axelse juwelier, gebogen over een armband van Zeeuwse knoopjes voor mijn vrouw. Met enige regelmaat komen er bij hem oude Zeeuwse sieraden binnen die hij dan opknapt en weer doorverkoopt aan mensen die dit soort traditioneel handwerk weten te waarderen. Dat zijn er overigens steeds meer, terwijl er steeds minder op de markt. Zeker als het om bloedkoralen gaat. Maar goed. Ik vroeg ‘m hoe het ‘m verging, wetende dat hij zowat een jaar daarvoor in zijn zaak was overvallen door drie gewapende lieden.


“Het gaat wel”, zei hij. Een tijdlang had-ie na de overval erover nagedacht om te stoppen, maar de liefde voor het vak, weerhield ‘m daarvan. Hij had zijn winkel nog wat beter beveiligd, haalde op gezette tijden zijn vitrines leeg, liet er ook niet meer zoveel inliggen en hij was – naar eigen zeggen – veel voorzichtiger en argwanender geworden. “Enne”, verder nog iets van de politie vernomen. “Jaja,” luidde het antwoord, “die weten wie het zijn, waar ze uithangen, wat ze allemaal hebben uitgevreten, maar ja, ze zitten in Servië en het wachten is op ingrijpen van de instanties daar, dat schijnt wat tijd te kosten.”
En ja, daar had de juwelier wel gelijk in.
Voor de Serven generaal Mladic uitleverden had-ie ook geruime tijd in het Balkanland kunnen bivakkeren, maar uiteindelijk – ook al omdat Servië graag bij Europa wil horen – grepen de instanties daar in. “Misschien valt het mee”, zei ik.
Nou.
Gisteren kon de Telegraaf en de rest van medialand eindelijk melden dat de Servische politie drie mannen had aangehouden op verdenking van het plegen van de overval in Axel. Het bericht vervolgde :
“Het drietal kwam juwelierszaak Maridiam aan de Noordstraat in Axel op 7 april 2011 binnen en bedreigde de eigenaar met wapens. De juwelier wist te ontkomen via een achterdeur en sloeg alarm. De daders roofden de winkel leeg en gingen er vandoor. Tijdens hun vlucht beschoten ze een passant. Die bleef ongedeerd. Twee andere voorbijgangers raakten wel lichtgewond.
De vluchtauto werd later teruggevonden. De auto bleek in Servië te zijn gehuurd. In de wagen werd ook een telefoon gevonden, die naar één van de opgepakte verdachten leidde.
De mannen zijn 24, 30 en 45 jaar oud. Ze zullen in Servië worden gehoord en vervolgd.”
Ik ben benieuwd wanneer ze veroordeeld worden.
En ik niet alleen, denk ik…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , . Bookmark de permalink.