Sluisse raad speelt spelletjes

Sluis is geen makkelijke gemeente. Of liever gezegd de politiek is daar zo lang verkokerd geweest, heeft zoveel last gehad van egootjes en eigenbelangetjes, dat het niet eenvoudig is om het schip der gemeentelijke staat in koers te houden. Het gaat de laatste drie jaar een beetje beter. De rust is wedergekeerd en waarnemend burgemeester Jacques Suurmond is er alles aan gelegen om die rust te behouden. Dat een wethouder dan met de raad aan het spelen slaat, dat is riskant, want al snel kunnen raadslieden met een fors eigen gedacht gaan denken dat het geen spel is, maar dat het om knikkers gaat. En als het onderwerp van spel dan krimp en al zijn effecten is kan alles aardig uit de klauwen lopen.

Maar nee, de Sluisse raad heeft samen met het college de demografisch teloorgang van Sluis spelenderwijs een plaats weten geven, samen nog wel met vertegenwoordigers uit het onderwijsveld, de wooncorporatie, ondernemers en lieden uit het bakwezen. En zo werd een virtueel Sluis geschapen waarin scholen sloten, banken tenonder gingen, wooncorporaties met onverhuurbare, laat staan verkoopbare woningen opgescheept raakten, oudere mensen nog ouder werden, jongeren nog verder wegtrokken, bedrijven geen opvolgers of kopers vonden en meer van zulks. Armageddon in het Westen, geintroduceerd door wethouder Peter Ploegaert.

En voorwaar het krimpspel van ROI Opleiding sloeg aan, het doel werd bereikt en spelend Sluis werd zelfs vermeld in het VNG Magazine van dees week. En Ploegaert zei – een beetje trots op de spelers – ” Het is goed dat ook raadsleden aan den lijve ondervinden, nou ja, in een spelsituatie dan, dat de politieke keuzes die zij maken gevolgen hebben voor anderen..”
Nou, dat belooft wat voor de Sluisse politiek van nu en straks.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op Sluisse raad speelt spelletjes

  1. Gerard Ultee schreef:

    Mijn reactie is “slechts” taalkundig van aard. Mij wordt de volgende vraag gesteld: Is het Sluise of Sluisse raad. Ik heb de neiging om met u mee te gaan en zeg als geboren Sluizenaar: “Sluisse”, maar kan het niet motiveren. Immers Breskense vissers. Toch met een s, lijkt mij. Kunt u mij helpen?

Reacties zijn gesloten.