Uitholling overdwars (over de GPD)

Toen Wegener binnen de Mecom-constellatie nog iets voorstelde en het grote geldverlies nog moest beginnen speelde binnen de PZC/BN De Stem constellatie wel al de gedachte om het ANP-abonnement wat in te krimpen en niet meer van alle diensten van het nationaal persbureau gebruik te maken. Desalniettemin kon ik destijds als chef der centrale redactie van de PZC nog met gerust hart zeggen dat wij als krant ons wilden laten blijven bedienen door de GPD en het ANP.

Ik kwam de zinssnede uit dat artikel recentelijk nog tegen op de site Denieuwereporter. “Chef centrale redactie Conny van Gremberghe van de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC) laat weten dat zijn krant de voorkeur heeft voor het werken met beide persdiensten. ‘Ik ben journalist en ik wil kunnen kiezen. GPD/Novum en ANP leveren beiden goed materiaal. Daar willen wij mee doorgaan. Of dat betaalbaar is? Daar ga ik niet over!’

Die Grem. Had ik toen geweten wat voor hoofdredacteur de PZC destijds had gekregen, dan had ik helemaal niets gezegd. Sinds dat verhaaltje in het journalistenvakblad verscheen is de uitholling van de dagbladpers in den lande, de Wegenerbladen voorop, in ijltempo aan gang gezet. De eigen redacties van de Wegenerbladen waren jaar na jaar ingekrompen en dat proces is nog niet tot stilstand gebracht. Dit jaar moeten er binnen Wegener 350 arbeidsplaatsen worden geschrapt, de kaasschaaf wordt weermaals geslepen. De inzet van freelancers is tot een minimum teruggebracht, van een echt correspondentenbestand, vroeger de kracht van de regionale bladen, is haast niets meer over en voor de landelijke nieuwsimput gaat Wegener nu leunen op een eigen nieuwsdienst, terwijl ANP en GPD niet meer nodig worden geacht.

Ik ben benieuwd wat voor regional dagblad dat straks in 2013 gaat opleveren. Het beetje verdieping dat de GPD bood is straks met de opheffing van die persdienst volledig verdwenen. Gaat Wegener straks gratis content op de lege plekken zetten, ik weet het niet.
Ik weet wel dat het opdoeken van de GPD niet alleen schadelijk is voor de Wegenerbladen, maar ook voor de andere in de GPD participerende dagbladen, inclusief de twee Vlaamse. We kunnen dus makkelijk spreken van een uitholling overdwars. Ik snap niet dat de huidige Wegener-hoofdredacteuren zo makkelijk de GPD in de steek laten, nou ja, ik snap het eigenlijk wel.
Ik snap het eigenlijk maar al te goed.
In die club toont al jaren niet meer iemand ruggengraat te hebben…
Jammer, maar helaas.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , . Bookmark de permalink.