Terug naar Ja Baas, Nee Baas

Het verstand zegt ook wat. Een groep hoogleraren meent dat de politieke partijen die het Kunduz-akkoord hebben onderschreven met de versoepeling van het ontslagrecht en de WW een totaal verkeerde weg inslaan. Dat zal best zo zijn, maar veel schiet het gewone Nederland er niet mee op. De verzorgingsstaat moet snel worden afgebroken, want die is te kostbaar. Daar komt het botweg op neer. Verworven rechten, ammehoela.
Terug naar de jaren ’50, naar de tijd van Ja baas, nee Baas.

Sociaal Totaal meldt: “De plannen met ontslagrecht en WW in het Lenteakkoord gaan uit van onjuiste veronderstellingen en zullen een negatieve uitwerking hebben op de Nederlandse economie. Dat hebben 16 hoogleraren en universitair docenten en onderzoekers aan de Tweede Kamer geschreven.
Ze zeggen grote bezwaren te hebben tegen de voornemens van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie om het ontslagrecht te versoepelen, de ontslagvergoeding drastisch te beperken en werkgevers verantwoordelijk te maken voor de kosten van de eerste 6 maanden van een WW-uitkering.

De ondertekenaars zijn werkzaam op de rechtenfaculteit van de Vrije Universiteit Amsterdam, de Erasmus Universiteit Rotterdam, de Rijksuniversiteit Groningen, de Universiteit Utrecht en de Universiteit Tilburg.
De vijf partijen willen de ontslagprocedure makkelijker maken omdat ze denken dat bedrijven eerder mensen aannemen als ze ook weer makkelijk en zonder veel kosten van hen af kunnen. Maar volgens de wetenschappers is het een misvatting te denken dat kansarme groepen op de arbeidsmarkt, zoals ouderen en werknemers met een handicap, dan sneller aan de slag komen. Ze denken dat bedrijven toch blijven kiezen voor personeel met een flexibel contract.
Ook verwachten de ondertekenaars dat het beperken van de ontslagvergoeding tot een tweedeling zal leiden. Werknemers met een goede positie op de arbeidsmarkt zullen als ze in dienst treden afspraken maken over een hoge gouden handdruk, terwijl de rest straks is aangewezen op de lagere wettelijke vergoeding. Volgens de wetenschappers menen de vijf partijen ten onrechte dat de Nederlandse arbeidsmarkt erg star is. Bedrijven die van personeel af willen, kunnen dat ook nu al. Jaarlijks worden tienduizenden arbeidscontracten zonder veel problemen ontbonden. Verder waarschuwen de briefschrijvers de voorgenomen verandering in de WW op termijn nauwelijks helpt de overheidsfinanciën te saneren.”

De regeerders gaan – zo weet ik vrij zeker – aan de rede voorbij. Onder het motto van iedereen moet bezuinigen gaat de maatschappelijke teloorgang verder. Daar verhelpt geen enkele hoogleraar iets aan.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op Terug naar Ja Baas, Nee Baas

  1. Peter schreef:

    Mooi hè, je kunt op politiekers stemmen die altijd wat anders doen dan wat nodig is. Meer privatisering, minder verzorgingsstaat, geen ontslagbescherming. Lichtend voorbeeld: de USA, alwaar inderdaad de boel vrolijk verder instort. Zo lees je paniekverhalen over vergrijzing en tekort aan personeel, zo flikkeren ze iedereen eruit of mag je blij zijn dat je nog betaald krijgt. Nederland terug onder water!

Reacties zijn gesloten.