Pek en veren voor de dure heren

Waarom rijdt in Nederland een directeur van een Thuiszorgorganisatie rond in een auto van de zaak van 77 mille? Terwijl zijn inkomen dat van de minister-president van dit schone land aan de rand van de afgrond dik overschrijdt. Waarom moet die kerel daar in Friesland decadent doen op kosten van de gemeenschap. Is een Audi A6, een BMW uit de 5 serie of een Mercedes uit de E-reeks, allemaal voor pakweg 45 mille te verkrijgen, dit soort types reeds te min. Pek en veren. Pek en veren.

Al ruim een decennium wordt steen en been geklaagd, door bonden, door de politiek, over excessieve beloningen in de zorg (ook daarbuiten maar laat ons vandaag tot de zorg beperken). Het moet allemaal anders, roepen ze onder de Haagse kaasstolp, maar in de praktijk gebeurt er hoegenaamd niets. Elke incident over een gemeenschappelijk ruifvreter die over de schreef gaat wordt met forse kritiek ontvangen, maar onze landsbestuurders weten of willen -dat kan ook – geen daadwerkelijke actie ondernemen. Is ze omdat ze zelf nog hopen op een baantje als zorgverzekeraar, thuiszorgdirecteur of corporatieroerganger. Who knows, het zou best kunnen.

Vooralsnog blijven we zitten met minstens 41 topbestuurders in de ouderenzorg die vorig jaar ruim meer verdiend hebben dan de Balkenendenorm van 193.000 euro.
Dat blijkt uit de Actiz50, een ranglijst van de 50 grootverdieners in de ouderenzorg, die vakbond Abvakabo FNV dinsdag publiceerde, zo meldt Nu.nl.
De ranglijst verschijnt in de week waarin waarschijnlijk de VVT-cao rond komt. Dat is de cao waarin arbeidsvoorwaarden voor de ruim 430.000 werknemers in de verzorging, verpleging en thuis- en kraamzorg worden vastgelegd. Deze cao wordt slechts door een paar kleinere bonden gesteund.
Abvakabo FNV, de grootste vakbond in deze sector, heeft de cao niet getekend. ,,Te hoge werkdruk, tijdelijke flutcontracten, een loonstijging van slechts 1,2 procent per jaar terwijl de top zo ontzettend veel verdient, dat vinden wij niet kunnen in een sector waar zoveel mis is”, aldus een Abvakabo-woordvoerster.
Laurens
Topverdiener volgens de lijst is Marcel van Woensel, die bij zorginstelling Laurens een ontslagvergoeding meekreeg van bijna 155.000 euro, waardoor zijn bruto-inkomen over 2011 op 327.000 euro uitkwam.
De cataloguswaarde van zijn auto bedraagt ongeveer 48.500 euro. Bestuursvoorzitter Wander Blaauw van Zorgpartners Friesland rijdt in de sjiekste auto met een cataloguswaarde van ruim 77.000 euro. Hij staat op de derde plaats in de lijst met een bruto-inkomen van 272.661 euro in 2011.
Gemiddeld
De gemiddelde salarisstijging in de Actiz50 ligt volgens Abvakabo op 5,6 procent. De vakbond wil dat dezelfde loonsverhoging geldt voor directeuren als voor de werkvloer. Daarnaast willen ze een maximum salaris vastleggen van tien maal het laagste salaris van de instelling.

De eisen van de bond zijn te begrijpen, maar ook niet zo verstandig. Nu staan voor een cao-verhoging van 5,6 procent lijkt me net zo onredelijk als de hoge verdiensten van het leidend kader. In een tijd van rampspoed voor eenieder mag wat meer redelijkheid verwacht worden. Van een bond, maar vooral ook van de bestuurders in de sector. Maar ja, wie keurt dit soort onheuse weddes in hemelsnaam goed.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , . Bookmark de permalink.

2 reacties op Pek en veren voor de dure heren

  1. Peter schreef:

    En maar roepen dat de Grieken corrupt zijn. Nee, Nederland niet. We zijn een brandschoon, correct en braaf domineesland.

Reacties zijn gesloten.